Το θέμα της πετρελαιοκηλίδας θα τεθεί στη Βουλή την Τετάρτη (20/9)

Gazzetta team
Το θέμα της πετρελαιοκηλίδας θα τεθεί στη Βουλή την Τετάρτη (20/9)
Την ώρα που η έκταση της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα δεν είναι ακριβής το θέμα θα τεθεί στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη (20/9).

Στη Βουλή φέρνει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής την υπόθεση της ρύπανσης του Σαρωνικού μια εβδομάδα μετά από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», ενώ άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η ακριβής έκταση της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα. Η συζήτηση αναμένεται πραγματοποιηθεί στις 10.30, όπου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος θα συνεδριάσει εκτάκτως.

Το θέμα της πετρελαιοκηλίδας εξακολουθεί να πυροδοτεί πολιτικές αντιπαραθέσεις για την αναζήτηση των ευθυνών και τον τρόπο περιορισμού της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός επανέλαβε ότι απαιτούνται 20 ημέρες για να ολοκληρωθεί η απάντηση από το πλοίο ενώ το υπουργείο Υγείας με τροποποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης έχει απαγορεύσει την κολύμβηση σε συγκεκριμένους χώρους.

Στη συνεδρίαση θα κληθούν προκειμένου να ενημερώσουν για το θέμα συναρμόδιοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες, ωστόσο η παράλειψη κλήτευσης συγκεκριμένων δημάρχων προκάλεσε την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τη λίστα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση έλειπαν οι δήμαρχοι Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά, οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους σημείωσαν ότι η μη κλήτευσή τους «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΝΔ ζητά να κληθούν εννέα δήμαρχοι

Η ΝΔ ζητά να κληθούν εννέα επιπλέον δήμαρχοι «για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής» όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα, πλέον του δημάρχου Σαλαμίνας ζήτησε να κληθούν οι δήμαρχοι: Κορωπίας, Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Περάματος, Πειραιά, Σαρωνικού, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση των δημάρχων:

«Ενημερωθήκαμε για την αυριανή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα "Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του Δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ".

Είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι ενώ ορθώς έχουν κληθεί οι Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Νήσων και η Δήμαρχος Σαλαμίνας, δεν έχει κληθεί κανένας άλλος Δήμαρχος των περιοχών που έχουν άμεσα πληγεί από την μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά επιθυμεί η κυβέρνηση να γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα, αλλά και τη συνεργασία την οποία θέλει τελικά να έχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Γεννηματά: Το θράσος και η ανικανότητά τους δεν έχουν όρια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το θέμα της μόλυνσης στο Σαρωνικό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά . “Το θράσος και η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχουν όρια” είπε η κ. Γεννηματά και χαρακτήρισε τα όσα έπραξε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες για την περιβαλλοντική ρύπανση ως μαύρη κηλίδα για τη χώρα. “Χρειάστηκαν έξι μέρες από την καταστροφή στο Σαρωνικό για να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας και να ασχοληθεί με το πρόβλημα” είπε η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επετέθη στον Παναγιώτη Κουρουμπλή λέγοντας πως “σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος υπουργός θα είχε παραιτηθεί. Όμως στην κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ η λέξη πολιτική ευθιξία δεν υπάρχει.

Τον κ. Τσίπρα τον μάθαμε, τον είδαμε και στο θέμα των πυρκαγιών τι έκανε μετρήθηκε και γι' αυτό η καταδίκη από τον ελληνικό λαό θα είναι αμείλικτη” κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Σαντορινιός: Η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα

«Η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και εκτίμησε ότι σε 15-20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το πλοίο. Ανέφερε ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές».

Επανέλαβε πως σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα της ρύπανσης και σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό.

Επισήμανε πως από την Περιφέρεια γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση, τα οποία δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό. Σχετικά με την ποιότητα του νερού, δηλαδή πότε θα είναι κατάλληλο για κολύμβηση και ψάρεμα, θα αποφασιστεί με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν οι επιστημονικοί φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες». Επανέλαβε ότι «αυτή τη μάχη την δίνουμε πλάι πλάι με τον κ. Κουρουμπλή», ο οποίος, όπως είπε, του έχει αναθέσει τμήμα του συντονισμού και του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί.

Που απαγορεύεται το μπάνιο

Ειδικότερα, με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, "απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής "Βοτσαλάκια".
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας".

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Πηγή: insider.gr