3,44 δισ. έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, σχεδόν 8πλάσια σε σχέση με το 2016

Gazzetta team
3,44 δισ. έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, σχεδόν 8πλάσια σε σχέση με το 2016
Με την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων να παίζει κομβικό ρόλο, το ΤΑΙΠΕΔ διαμόρφωσε τα έσοδά του στα 3,44 δισ. ευρώ, σχεδόν 8 φορές περισσότερα συγκριτικά με τα 447,7 εκατ. της περασμένης χρονιάς.

Η εικόνα προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό του Ταμείου για ολόκληρο το 2016 και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Υπερταμείου, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των τριών μελών που έχουν απομείνει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ «τρέχει» η διαδικασία για τη συμπλήρωση του πενταμελούς συμβουλίου του.

Το... ταμείο του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, που αντλεί τα έσοδά του παρακρατώντας το 0,2% από τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, παραμένει προβληματικό καθώς παρουσιάζει ζημιές 2,08 εκατ. ευρώ, που έχουν περιοριστεί σημαντικά έναντι του 2015 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,32 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για συμβούλους, έναντι 3,6 εκατ. ευρώ το 2015, κυρίως λόγω των απαιτήσεων της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά. Στο τέλος του χρόνου το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 60 άτομα, είκοσι περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Με την ίδρυση του Υπερταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ μετεξελίχθηκε σε μια από τις θυγατρικές του, με διακριτό ρόλο αλλά και με περιορισμό των αρμοδιοτήτων του σε αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη μεταφερθεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Με τον νέο καταμερισμό, το Ταμείο κατέχει μετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσεις και ασκεί τα δικαιώματα του Δημοσίου σε 78 περιπτώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί, δέκα περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, ενώ έχει την πλήρη κυριότητα σε 111 ακίνητα του Δημοσίου, από τα οποία τα 27 είχαν πουληθεί ώς το τέλος της περασμένης χρονιάς.

Τα σημαντικότερα νέα προγράμματα αφορούν την ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ), στα οποία όμως βασικό ρόλο έχει η κυβέρνηση.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

ΤΡΕΝΑ: Η επίσημη υπογραφή της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους κρατικούς σιδηρόδρομους της Ιταλίας έχει προγραμματιστεί για τις 13 του μηνός και θα γίνει στην Κέρκυρα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Ο διαγωνισμός για τις επισκευαστικές βάσεις σιδηροδρομικού υλικού έχει μετατεθεί για τις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και νέα αναβολή.

ΜΑΡΙΝΕΣ: Τον Οκτώβριο προβλέπεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την περίπτωση της Πύλου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει σχέδιο διατάγματος για την επιτρεπόμενη δόμηση στον χερσαίο χώρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, ώς το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδοθεί το προβλεπόμενο διάταγμα για τους όρους δόμησης και ανάπτυξης του ακινήτου των 6.000 στρεμμάτων και να υπογραφεί η τελική συμφωνία, με κατάθεση της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα υποβληθούν ώς την 31η Οκτωβρίου προσφορές για εννέα ακίνητα, καθώς και τη μακρόχρονη μίσθωση άλλου ενός. Αποδείχθηκε το πιο προσοδοφόρο μέσο πώλησης μικρών ακινήτων, σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο με το σύστημα της πλειοδοσίας διατέθηκαν έξι ακίνητα σε τιμές καλύτερες από τις προβλεπόμενες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μαρμαρά, που εισπράχθηκαν 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,07 εκατ. που είχαν ορίσει οι σύμβουλοι.

Πηγή: efsyn.gr