Ο Βαρουφάκης «ξαναχτυπά»: Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα για Τσακαλώτο, Λαφαζάνη και τα δις από τις ΗΠΑ

Gazzetta team
Ο Βαρουφάκης «ξαναχτυπά»: Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα για Τσακαλώτο, Λαφαζάνη και τα δις από τις ΗΠΑ
Αποκαλυπτικούς και λεπτομερείς διαλόγους του με τον Αλέξη Τσίπρα φέρνει στη δημοσιότητα στο νέο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

O Γιάνης Βαρουφάκης γράφει στο βιβλίο του Adults in the Room, ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε στους δανειστές ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να «καρφώσει» τον Πάνο Καμμένο για τις... φαεινές ιδέες του περί ενός δήθεν ανώδυνου Grexit.

Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης προσάπτει στον πρωθυπουργό λεξιλόγιο πεζοδρομίου αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς που ο ίδιος έκανε τόσο ως προς το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Καμμένος που θα φέρει τα δισ. από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου Βαρουφάκη του που δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα, ο Καμμένος παρουσία του Τσίπρα πρότεινε μια εναλλακτική λύση για να σωθεί η χώρα την περίοδο που βρισκόταν στα «μαύρα κατάστιχα» των δανειστών.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης: «Μου είπε ο Καμμένος την εξής ατάκα: “Εγώ μπορώ να σου φέρω δισεκατομμύρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να κλείσω μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής που θα κάνουν ανώδυνη την έξοδο από το ευρώ”».

Τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απλώς χαμογέλασε και προσπάθησε να μη δώσει σημασία. Όμως, ο Καμμένος επέμεινε. «Μου συνέστησε ένα φίλο του, έναν Ελληνοαμερικανό της Wall Street, ο οποίος τα είχε όλα έτοιμα. Ο Αλέξης μας άκουγε και είπε ότι πρέπει να το κοιτάξω», γράφει ο Βαρουφάκης.

Και συνεχίζει: «Αν και ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν ψέματα, έκανα το καθήκον μου. Όπως είχα μαντέψει, το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε».

«Χέ@@@ν τον Τσακαλώτο»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και σε ένα περιστατικό που έγινε το Γενάρη του 2015, όταν ο ίδιος έμαθε πως ο νέος πρωθυπουργός δεν θα συμπεριελάμβανε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά».

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο και του ζήτησε εξηγήσεις και τότε ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Γιάνη, ο Ευκλείδης μου μίλησε άσχημα. Χέσ’ τον! (πιο κόσμια μετάφραση της αγγλικής βωμολοχίας «Sod him!») Άφησέ τον να βολοδέρνει στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως στη θέση του Τσακαλώτου στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα πήγαινε ο τότε επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον Τσίπρα πως αυτή η κίνηση είναι εσφαλμένη, για να λάβει την εξής απάντηση από τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «Γιάνη, χρειάζομαι τον Λαφαζάνη μέσα στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο, για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απέξω. Εάν του πάρω το υπουργείο τώρα, την παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα».

Η συνάντηση με τον Ομπάμα

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 Απριλίου 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει το διάλογό τους:

Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009. Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009! Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου. Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν. Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

Ανώμαλη προσγείωση από Πούτιν

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώμαλη προσγείωση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2015, είχε εξασφαλίσει 5 δισεκ. ευρώ από το ρώσο πρόεδρο για την κατασκευή ενός αγωγού, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα όπως ο ίδιος περίμενε. Τελικά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο ρώσος πρόεδρος αποσύρει την προσφορά του, και συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα να αποταθεί στο Βερολίνο.

Πηγή: reader.gr