Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ: Είστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία

Gazzetta team
Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ: Είστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία
Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή για την υγεία ο Αλέξης Τσίπρας.

Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή για την υγεία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και πάλι να αναδείξει αυτό που θεωρεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιποίτευση για νεοφιλελεύθερη αντίληψη όχι μόνο στο θέμα της παιδείας αλλά και στο θέμα της υγείας. «Ανάμεσα στη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όσο περνά η περιπέτεια των μνημονίων θα ξεδιπλώνονται. Στο χώρο της υγείας αυτές οι διαφορές θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την υγεία. Βλέπω εδώ τις μεταγραφές σας (σσ. Αναφέρθηκε στους κκ. Φωτήλα και Οικονόμου που είναι τομεάρχες υγείας) [...] Είστε το κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας, της υγείας, κλπ. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί ο αρχηγός σας να έρχεται και να κάνει αναφορές στους πολίτες της δυτικής Αττικής. Τι μπορείτε να πείτε εσείς για αυτούς τους ανθρώπους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται και το πάρτι στο χώρο της υγείας να συνεχίζεται. Έρχεστε και λέτε ότι η λύση είναι να διοχετεύσουμε τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το ίδιο συνέβη πριν από δύο μέρες στη συζήτηση για την παιδεία. Έχετε υιοθετήσει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κ. Διαμαντοπούλου. Και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία. Εσείς που κλείσατε σχολεία, που καταντήσατε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με φωτοτυπίες. Για μας βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία -όλοι έχουν δικαίωμα να κρατούν τη σημαία- αλλά είναι τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες και όχι να τις κλείνουμε».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην οικοδόμηση του success story υπογραμμίζοντας ότι υλοποιείται «σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλων δυσκολιών, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στην οικονομία επιστρέψαμε με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, είμαστε σε τροχιά οριστικής λήξης της περιόδου των μνημονίων. Το τέλος αυτής της περιόδου δεν είναι απλά ένα ορόσημο, μια ημερομηνία. Η νέα εποχή πρέπει να χτιστεί. Οργανικό κομμάτι της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την αξιοπιστία της χώρας. Πολλοί την συνέδεαν με τη βούληση των κυβερνήσεων να υπακούν στους δανειστές. Το πρόσχημα ήταν οι μεταρρυθμίσεις, άλλες αναγκαίες άλλες αχρείαστες. Σήμερα εγώ θα σας καταθέσω άλλη άποψη. Το κύρος της χώρας όχι μόνο δεν ήταν συνάρτηση της πολιτικής βούλησης, αλλά απεδείχθη ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Την περίοδο 2010-2014 υπήρξε το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Όταν από το βήμα ακούστηκε ότι “μαζί τα φάγαμε”, ότι είναι “ευλογία τα μνημόνια”. Η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται κανείς την αξιοπρέπεια των πολιτών, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των αποτελεσμάτων στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Και αν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από αγαθά. Η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας. Άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις το πάρτι εις βάρος ων πολλών».

«Στην υγεία, θέλουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους του πολίτες, καλύπτοντας μια διαχρονική έλλειψη. Ένα κενό που οι κυβερνήσεις της κρίσης χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να διευκολυνθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανοχής και συγκάλυψης των φαινόμενων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί για κορώνες θα σας πρότεινα να ζητήσετε μια συγγνώμη από όλους αυτούς που έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες στο τομέα της υγείας. Και τους εξευτελίζατε. Σήμερα αυτοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με αξιοπρέπεια».

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάκαμψη δεν μετριέται μόνο στους δείκτες αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η ευημερία των αριθμών να συνδυαστεί με την ευημερία των ανθρώπων. Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να ψηφίσει μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση στην υγεία. Και είναι σημαντικό οι συζητήσεις στην Ολομέλεια να μην γίνονται είδηση όταν έρχονται μέτρα αλλά και όταν έρχονται μεταρρυθμίσεις με σαφές πρόσημα και σαφή την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Θα κλείσω λέγοντας ότι είμαστε 2 φορές περήφανοι. Γιατί το κάνουμε πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας».

Πηγή: thetoc.gr