Mε αισθητήρα καταλαβαίνουν αν το ουίσκι είναι «μπόμπα» οι Γερμανοί

Gazzetta team
Mε αισθητήρα καταλαβαίνουν αν το ουίσκι είναι «μπόμπα» οι Γερμανοί
Αισθητήρα που ανακαλύπτει αν το ουίσκι είναι «μπόμπα» ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες.
Πόσες φορές έχουμε όλοι ξυπνήσει με άθλιο χανγκόβερ, πιστεύοντας ότι το το ουίσκι που ήπιαμε αντί για αλκοόλ είχε μπαρούτι;
Γερμανοί επιστήμονες αποφάσισαν να μας σώσουν από τις κακοτοπιές των νοθευμένων ουισκιών. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης δημιούργησαν μια απλή μέθοδο που όχι μόνο ανακαλύπτει αν το ουίσκι είναι νοθευμένο, άλλα μπορεί με ακρίβεια να βρει, που και πως παρασκεύαστηκε, σε τι blend ανήκει, την χρονολογία του, ακόμα και να διακρίνει την γεύση του (αν είναι βαρύ η ελαφρύ).
Η κλασσική μέθοδος ανάλυσης χρησιμοποιεί την φασματοσκοπία μάζας για να προσδιορίσει την χημική σύνθεση ενός ουίσκι. Η νέα τεχνική που είναι ταχύτερη και φθηνότερη, βασίζεται σε έναν αισθητήρα – συνθετική “γλώσσα” που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό.
Ανάλογα με την αλλαγή του φθορισμού της βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό «προφίλ» για κάθε ουίσκι. Αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές ποσότητες ουσιών μέσα στο ουίσκι, όπως ίχνη τοξινών, άλλα μπορεί, δουλεύοντας περίπου σαν την ανθρώπινη γλώσσα να ξεχωρίσει αν δυο μπουκάλια ουίσκι με την ίδια ετικέτα είναι όντως ίδια.
«Η μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τα νοθευμένα ουίσκι. Αν αγοράσετε ένα κιβώτιο με πανάκριβα ουίσκι, μπορείτε να κάνετε το τεστ για να βεβαιωθείτε κατά πόσο πράγματι πήρατε αυτό που νομίζετε».
Σύμφωνα με τον Ούβε Μπουντς, τον επικεφαλής των ερευνητών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Chem»

Οι Γερμανοί ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους στα κόκκινα κρασιά, σε άλλα αλκοολούχα ποτά, σε τρόφιμα και αρώματα. Το έχουν ήδη κάνει με λευκά κρασιά, φρουτοχυμούς, φάρμακα και πρωτεΐνες.

Πηγή: luben.tv