Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλείται ένα στα δύο ακίνητα

Gazzetta team
Κάτω από την αντικειμενική αξία πωλείται ένα στα δύο ακίνητα
Το 2016 η εικόνα της αγοράς ακινήτων ήταν η ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η πώληση ακινήτων κινήθηκε σε τιμές κατώτερες από την αντικειμενική αξία.

Το 2016 η εικόνα της αγοράς ακινήτων ήταν η ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η πώληση ακινήτων κινήθηκε σε τιμές κατώτερες από την αντικειμενική αξία. Παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι το ποσοστό έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα υποθηκοφυλακεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε έρευνα που πραγματοποίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Αθμονον σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων, προκύπτει ότι στο Μαρούσι το 60% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα σε τιμή κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια δεν ξεπέρασαν το 38% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Γιώργος Καπότσι, επικεφαλής της RE/MAX Αθμονον, η πλειονότητα των ενδιαφερομένων εξακολουθεί να προτιμά τα παλιά ακίνητα, τα οποία είναι και τα πιο προσιτά οικονομικά. Ειδικότερα, στο Μαρούσι το 66% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών. Στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47% και στα Μελίσσια 53%. Αντίστοιχα, σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνεται και το κόστος των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και σχεδόν οι μισοί επιλέγουν ακίνητα κόστους έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο Μαρούσι, το 74% των πωληθέντων κατοικιών ήταν κόστους έως 150.000 ευρώ (το 26% έως 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 53% και στα Μελίσσια σε 75% (το 20% ήταν έως 50.000 ευρώ). Επιπλέον, από πλευράς επιφάνειας, στο Μαρούσι το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων αφορούσε ακίνητα από 70 έως 120 τ.μ., με τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια να διαμορφώνονται σε 63% και 49%.

Σύμφωνα με τον κ. Καπότσι, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών των παραπάνω περιοχών υποχώρησαν κατά 10-15% κατά τη διάρκεια του 2015, ανάλογα με την παλαιότητα του εκάστοτε ακινήτου, ενώ το 2016 αποτέλεσε έτος σταθεροποίησης των αξιών, τάση η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί όμως έναντι των προηγούμενων ετών είναι η εξέλιξη της ζήτησης, η οποία φέτος κινείται ελαφρώς ανοδικά, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να αποτυπώνεται στις τιμές.

Πάντως, πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική εξέλιξη, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι οι περιοχές των βορείων προαστίων δεν έχουν επωφεληθεί από την άνοδο της ζήτησης για κατοικίες που μισθώνονται σε τουρίστες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Από την άλλη πλευρά, λόγω και της ύπαρξης αρκετών κατοικιών μεγάλης επιφάνειας, είναι ευκολότερο να βρεθούν ακίνητα κατάλληλα για την απόκτηση άδειας παραμονής από πολίτες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Αθμονον, το 4% των συναλλαγών στο Μαρούσι και το 5% στα Βριλήσσια αφορούσε σε πολίτες εκτός Ε.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και οι τράπεζες. Ειδικότερα, σε Βριλήσσια και Μελίσσια, σχεδόν το 30% των συναλλαγών έγινε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, έναντι 18,4% στο Μαρούσι. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καπότσι, δάνεια εγκρίνονται μόνο για αγοραστές με ισχυρό πιστοληπτικό προφίλ, ενώ επί του παρόντος καθίσταται δύσκολο να καταστεί σαφές το ακριβές ποσοστό της χρηματοδότησης, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αναγραφόμενες τιμές στα συμβόλαια είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Πηγή: thetoc.gr