Malta Files: Το σκάνδαλο με τις offshore του Τουρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ

Gazzetta team
Malta Files: Το σκάνδαλο με τις offshore του Τουρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ
Σάλο προκαλούν οι πρώτες πληροφορίες ενός οικονομικού σκανδάλου μεγατόνων με πρωταγωνιστή τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σάλο προκαλούν οι πρώτες πληροφορίες ενός οικονομικού σκανδάλου μεγατόνων με πρωταγωνιστή τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκλεκτό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,οι οποίες έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως και αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε νέα θύελλα την πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Δυο ιστοσελίδες, η ρουμανική theblacksea.eu και η γαλλική mediapart.fr φέρνουν στο φως τα «Malta Files» και μιλούν για περιουσία μαμούθ της οικογένειας του πρωθυπουργού της χώρας η οποία ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια δολάρια και απλώνεται στην Ολλανδία και τη Μάλτα.

Το οικογενειακό τραστ

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, στις οικογενειακές οικονομικές δραστηριότητες Γιλντιρίμ – περιλαμβάνονται 11 πλοία με ξένη σημαία, εντεταγμένα σε ένα δίκτυο εταιρειών στη Μάλτα, την Ολλανδία και τις Ολλανδικές Αντίλλες.

Ο γιος του τουρκού πρωθυπουργού, η κόρη του, ο θείος του και οι ανιψιές του, φέρονται να αγόρασαν επτά ακίνητα αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων – όλα πληρωμένα σε μετρητά και ταυτόχρονα μέσα από μια ολλανδική εταιρεία η οικογένεια Γιλντιρίμ δώρισε ανώνυμα περίπου 600.000 ευρώ στον δήμο Πεντίκ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για την ανέγερση ενός νέου τζαμιού.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο η ναυτιλιακή offshore της οικογένειας αναπτύχθηκε παράλληλα με την επαγγελματική ανέλιξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έφτασε να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας.

Σε ένα infographic που δημοσίευσε η ιστοσελίδα theblacksea.eu παρουσιάζονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του τοίρκου πρωθυπουργού και τις οικογένειάς του στην Ολλανδία και τη Μάλτα.


Πηγή: thetoc.gr