Οι ληστές του Φαλήρου και τα «ελαφρυντικά»

Gazzetta team
Οι ληστές του Φαλήρου και τα «ελαφρυντικά»
Πώς τα ευεργετήματα του νόμου τούς οδήγησαν εκτός φυλακής –Η άγνωστη δίκη για τη φονική ληστεία σε κοσμηματοπωλείοτο 2007 και ο «εμφύλιος» στην ΕΛ.ΑΣ. για τον ληστή της ντουλάπας.
Το ελαφρυντικό «προτέρου εντίμου βίου» που αναγνωρίστηκε - σε δεύτερο βαθμό - στους δύο μολδαβούς δολοφόνους ενός 40χρονου κοσμηματοπώλη και ενός 64χρονου ιδιοκτήτη περιπτέρου συνετέλεσε στο κωμικοτραγικό περιστατικό, πριν από 20 περίπου ημέρες, στο Παλαιό Φάληρο, με τη φυγή ενός κακοποιού που κρυβόταν σε ντουλάπα! Οι δύο δράστες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», κατόρθωσαν να «σπάσουν» την ισόβια κάθειρξη και με βάση ευεργετικές διατάξεις νέου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας από αυτούς να επανέλθει στην εγκληματική δράση. Την ίδια ώρα, οι αντιφατικές αναφορές αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών που επέρριπταν ευθύνες οι μεν στους δε για τον έλεγχο και την «παράδοση» του διαμερίσματος όπου κρυβόταν ο ληστής, οδήγησαν ανώτατο αξιωματικό της ΓΑΔΑ να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Και αυτό προκειμένου να βρεθεί η «άκρη του νήματος» στο παροιμιώδες λάθος των διωκτικών αρχών και να σταματήσει η μάχη των ευθυνών ανάμεσα σε τέσσερις αστυνομικές υπηρεσίες. Στη ληστεία στο διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου, όπου υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας, συμμετείχαν τέσσερα άτομα.

Ο 41χρονος Μολδαβός Μιχαήλ Γκ., που σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι στη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς, ο 40χρονος Ιγκορ Ρ., ρωσικής καταγωγής, ο 35χρονος Αραμάις Μπ. από την Αρμενία και ο τέταρτος δράστης που κρύφτηκε στην ντουλάπα. Ο 40χρονος Ρώσος ήταν μέλος 15μελούς συμμορίας ρώσων και γεωργιανών κακοποιών που είχε δημιουργηθεί τον Νοέμβριο του 2008 και είχε προχωρήσει σε 25 ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών. Ανάμεσα σε αυτές τις ληστείες ήταν και εκείνη χρηματαποστολής του καζίνου της Πάρνηθας με λεία 2 εκατ. ευρώ! Είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2011 στο Κερατσίνι την ώρα που ετοιμαζόταν να ρίξει χειροβομβίδες σε αστυνομικούς που τον είχαν περικυκλώσει.

Ο Αρμένιος είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο όπλων και κλοπές. Ο 41χρονος Μολδαβός, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο, είχε κατηγορηθεί μαζί με έναν συνομήλικο ομοεθνή του για τη δολοφονία - το απόγευμα της 8ης Μαρτίου 2007 - δύο ατόμων, κατά τη διάρκεια ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Θεοτόκη στην Καλλίπολη Πειραιά. Οι δύο αλλοδαποί άρχισαν με βαριοπούλες να σπάνε τις προθήκες του κοσμηματοπωλείου. Τότε ο 40χρονος ιδιοκτήτης έβγαλε όπλο που κατείχε νόμιμα και άρχισε να πυροβολεί τους κακοποιούς στα πόδια. Ακολούθησε συμπλοκή με τους ποινικούς κατά την οποία έπεσε νεκρός ο κοσμηματοπώλης αλλά και 64χρονος περαστικός που έσπευσε να τον βοηθήσει όταν είχε τραυματισθεί βαριά από τους πυροβολισμούς κακοποιών. Οι δύο Μολδαβοί, ελαφρά τραυματισμένοι, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς ενώ σε δεύτερη φάση συνελήφθησαν και άλλοι τρεις συμπατριώτες τους για συνδρομή τους στη ληστεία.

Οπως προκύπτει από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Προτού αρχίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό - πριν από τρία περίπου χρόνια - ο ένας εκ των δύο Μολδαβών έλαβε άδεια από τις φυλακές με επίκληση οικογενειακού προβλήματος. Και από τότε εξαφανίστηκε!

Στη διάρκεια της δίκης σε δεύτερο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι «απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες, δεν είχαν ποινικό παρελθόν και ότι αποφάσισαν να στοχεύσουν το κοσμηματοπωλείο όταν περνούσαν την προηγούμενη ημέρα με τα ποδήλατά τους από την περιοχή». Ακόμη υποστήριξαν ότι «νόμιζαν πως εκείνη την ώρα δεν ήταν κανείς μέσα στο κοσμηματοπωλείο, ώσπου ξαφνικά είδαν να βγαίνει κρατώντας πιστόλι στα χέρια ο κοσμηματοπώλης».

Συμπληρώνοντας ότι ο θάνατος του κοσμηματοπώλη και του ιδιοκτήτη του περιπτέρου που προσέτρεξε για βοήθεια έγινε στη διάρκεια της συμπλοκής και ότι τελικώς τα δύο θύματα πυροβολήθηκαν από το όπλο του κοσμηματοπώλη - κάτι που επιβεβαιώθηκε και βαλλιστικά - ενώ το δικό τους όπλο έπαθε εμπλοκή. Αντιθέτως αυτόπτες μάρτυρες και οικείοι των δύο θυμάτων (ανάμεσα σε αυτούς και η κόρη του ιδιοκτήτη του περιπτέρου που είναι αστυνομικός), μίλησαν για «εν ψυχρώ δολοφονία». Στη διάρκεια της δίκης η νομική πλευρά των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι η αντίδραση του κοσμηματοπώλη, η καταδίωξη και οι πυροβολισμοί εναντίον των ληστών συνιστούσαν «υπέρβαση των ορίων νόμιμης άμυνας» και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο νομικός εκπρόσωπος του άφαντου Μολδαβού (δικάστηκε ερήμην), δικηγόρος Αθηνών κ. Δημήτρης Γκαβέλας, «στο δικαστήριο αναδείχθηκε ότι η συμπεριφορά του θύματος περιέκλειε κινδύνους για τον ίδιο και ότι οι αλλοδαποί δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση». Τελικώς το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά έντιμου βίου στους δύο βασικούς κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ο τέταρτος ληστής (σ.σ.: παραμένει άφαντος) που κρύφθηκε στην ντουλάπα στο περιστατικό του Παλαιού Φαλήρου να ήταν ο δεύτερος Μολδαβός στο τραγικό συμβάν της Καλλίπολης. Φωτογραφία του εν λόγω ληστή την ώρα της διαφυγής του δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ. Με βάση αυτή τη φωτογραφία, όπως και άλλα δεδομένα της υπόθεσης, παράγοντες της δίκης για το διπλό φονικό της Καλλίπολης εκφράζουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις αν πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Πηγή: tovima.gr