Πώς η ΕΛΑΣ ξέχασε τον ληστή στη... ντουλάπα

Gazzetta team
Πώς η ΕΛΑΣ ξέχασε τον ληστή στη... ντουλάπα
Ο καθένας από τους αστυνομικούς που πέρασαν από το διαμέρισμα του 8ου ορόφου, πιθανότατα νόμιζε ότι ο προηγούμενος είχε ελέγξει και… αποστειρώσει τον χώρο.

Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., Άμεση Δράση, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, δεκάδες στελέχη αυτών των υπηρεσιών, είχαν ανοίξει την ντουλάπα βοηθητικού δωματίου, στην οποία, ενδεχομένως κάτω από ρούχα ήταν κρυμμένος ο 4ος δράστης της ένοπλης ληστείας στο διαμέρισμα του Π. Φαλήρου.

Ο καθένας από τους αστυνομικούς που πέρασαν από το διαμέρισμα του 8ου ορόφου, πιθανότατα νόμιζε ότι ο προηγούμενος είχε ελέγξει και… αποστειρώσει τον χώρο, και δεν έμπαινε στον κόπο να προβεί και εκείνος σε αντίστοιχη έρευνα.

«Νόμιζαν ότι είχαν ψάξει οι προηγούμενοι»

«Ήταν ένα βοηθητικό δωμάτιο, που είχε σιδερώστρα και μία ντουλάπα. Την ανοίξαμε και υπήρχαν στοίβες από ανακατωμένα ρούχα. Θεωρήσαμε ότι τα είχαν ψάξει οι ληστές αναζητώντας κάποιο χρηματοκιβώτιο. Δεν διακρίναμε άνθρωπο στο εσωτερικό της. Δεν αποκλείεται να είχε σκεπαστεί με τα ρούχα» ανέφεραν οι πρώτοι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε., που ερεύνησαν τον χώρο.

Από το ίδιο δωμάτιο πέρασαν στη συνέχεια αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι πήραν «διαβεβαιώσεις» από τους συναδέλφους τους ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα διαμερίσματα και δωμάτια και δεν «μπήκαν στον κόπο» να ερευνήσουν ξανά έναν… ήδη αποστειρωμένο χώρο! Ακολούθησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εξερεύνησαν τα δωμάτια του διαμερίσματος και την επίμαχη ντουλάπα για τον τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, χωρίς και εκείνοι να διακρίνουν τον δράστη στο εσωτερικό της.

Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι υπήρχε και μια άλλη στοίβα ρούχων στο μπάνιο του ίδιου χώρου που δεν αποκλείεται αυτή να ήταν η αρχική κρυψώνα του τέταρτου ληστή. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν τις ενέργειες και ευθύνες των αστυνομικών που συμμετείχαν στο τραγελαφικό περιστατικό, δεν αποκλείουν να μην ερεύνησε κανείς την ντουλάπα ή το μπάνιο του βοηθητικού δωματίου, που ενδεχομένως κρυβόταν ο δράστης, αλλά από ντροπή αρνήθηκαν ότι δεν το είχαν κάνει.

Το ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι ότι δεν υπήρχε καμία μαρτυρία που να αναφέρει την παρουσία του 4ου δράστη σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου, με τους αστυνομικούς να νομίζουν ότι είχε πάρει την διαδρομή που είχε ακολουθήσει ο 41χρονος Μολδαβός, με την θανατηφόρα εξέλιξη, αλλά εκείνος τα είχε καταφέρει. Ουσιαστικά αυτό το «γαϊτανάκι» αστυνομικής κωμωδίας προέκυψε από την ανυπαρξία ενός επικεφαλής ανώτερου αξιωματικού, που θα συντόνιζε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενός συνδετικού κρίκου ανάμεσά τους, του αξιωματικού «σκηνής» του περιστατικού.

Για «κακή τύχη» όλων αυτών των εμπλεκομένων αστυνομικών, ο 4ος ληστής δεν… αφόδευσε νωρίτερα, γιατί όπως διαφάνηκε μόνο η οσμή θα μπορούσε να αναδείξει την παρουσία του, η οποία και αυτή έγινε αντιληπτή από τον 40χρονο γιο της άτυχης ενοίκου, που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον οπλοφόρο ληστή, ο οποίος τον απειλούσε για να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος.

Παραδοχή της ασυνεννοησίας

Την ίδια ώρα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι η ασυνεννοησία ανάμεσα σε αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών οδήγησε σε αυτό το φιάσκο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη χθεσινή ληστεία στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και τη σύλληψη δύο από τους δράστες, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αξιολογείται η επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών». Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας από νωρίς χθες το πρωί είχε ζητήσει ενδελεχή ενημέρωση από τους επικεφαλής των εμπλεκομένων υπηρεσιών, για τις συνθήκες του περιστατικού, προκειμένου να αξιολογηθούν και να διαπιστωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις.

Η απίστευτη εξέλιξη στην υπόθεση της ληστείας στο Π. Φάληρο, ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο τέταρτος ληστής, ήταν κρυμμένος για 14 ώρες (!) σε ντουλάπα βοηθητικού δωματίου του διαμερίσματος του 8ου ορόφου που είχαν ληστέψει την ηλικιωμένη και την οικιακή βοηθό. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από την… μυρωδιά! Από την αγωνία του είχε… αφοδεύσει στην ντουλάπα. Ο 40χρονος γιος της ενοίκου προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή της έντονης οσμής βρέθηκε αντιμέτωπος με τον οπλοφόρο δράστη, ο οποίος τον απείλησε προκειμένου να του ανοίξει την πόρτα. Μετά το φιάσκο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ ακόμη και αστυνομικοί με σκυλιά αναζητούσαν τον μαυροντυμένο και «οσμηρό» ληστή στην περιοχή του Φλοίσβου και σε πάρκα της περιοχής του Π. Φαλήρου. Έως τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη του, ωστόσο οι διωκτικές αρχές είχαν μια «μεγάλη ποσότητα» από το DNA του!

Αιματηρό βιογραφικό

Όσο περνούν οι ώρες, έρχονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση των ληστών του Φαλήρου. Ο 40χρονος Ρώσος Igor Goussev ή Soukhoverkhov, που συνελήφθη, απασχόλησε τις διωκτικές αρχές από τις 26 Ιουλίου 1993, σε ηλικία 16 χρόνων, για κλοπή κατά συναυτουργία. Στις 14 Φεβρουαρίου 1996 για ένοπλες ληστείες, στις 8 Ιουνίου 1996 για τα ίδια αδικήματα και προφυλακίστηκε στις φυλακές Κράτησης Ανηλίκων Κορυδαλλού. Στις 3 Ιουνίου 2004 απέδρασε από τις φυλακές Αλικαρνασσού παραβιάζοντας 5θήμερη τακτική άδεια. Στις 28 Ιουλίου 2011, το πρωτοπαλίκαρο του διαβόητου ληστή χρηματαποστολών «Ρουσλάν» ή «Ιορδάνη», μαζί με τρεις ακόμη συνεργούς του, κρατώντας πολεμικά καλάσνικοφ, είχαν εισβάλει σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Κερατσίνι, αποσπώντας 150.000 ευρώ. Συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στην Αμφιάλη. Φέρονταν υπεύθυνοι για 36 ένοπλες ληστείες, και 18 κλοπές οχημάτων. Χαρακτηριστική της επικινδυνότητάς των δραστών, ήταν η ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Αργυρουπόλεως στην Καλλιθέα στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 αποσπώντας 12.640 ευρώ. Κατά τη διαφυγή τους έγιναν αντιληπτοί από ένοπλο φύλακα παρακείμενου καταστήματος της ΔΕΗ και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά ένας ιδιώτης και η δωδεκάχρονη κόρη του. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 23 Ιουλίου 2015 με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο Τ.Α. Καλλιθέας και της προσφοράς 1.500 ευρώ στο… ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου».

Ο 41χρονος Μολδαβός, Mixail Ghenov, που έχασε τη ζωή του από την πτώση κατά την προσπάθεια διαφυγής του, στις 9 Μαρτίου 2006 κατηγορείτο για ανθρωποκτονίες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, ενώ στις 10 Μαρτίου 2007 για τις ανθρωποκτονίες ενός κοσμηματοπώλη στην Καλλίπολη Πειραιά και ενός πολίτη που έσπευσε σε βοήθεια του πρώτου. Στις 24 Αυγούστου 2015 αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αλικαρνασσού με τους περιοριστικούς όρους εμφάνισής του στο Τ.Α. Ν. Φαλήρου. Στις 20 Νοεμβρίου 2016 κατηγορήθηκε για απόπειρα κλοπής, και πάλι δεν φυλακίστηκε και του επιβλήθηκαν αντίστοιχοι περιοριστικοί όροι προσθέτοντας την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Ο 35χρονος Αρμένιος, Aramais Bagdasarian στις 5 Ιουνίου 2009 συνελήφθη στο Χαϊδάρι για παράβαση του νόμου περί όπλων, στις 15 Μαΐου 2012 για κλοπή και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Στις 31 Ιανουαρίου 2013 αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ την 1η Μαΐου2014 συνελήφθη για απλή σωματική βλάβη και αντιποίηση.

Πηγή: thetoc.gr