Έκλεψαν το laptop σωματοφύλακα του Τραμπ! Φόβοι για τα σημαντικά αρχεία

Gazzetta team
Έκλεψαν το laptop σωματοφύλακα του Τραμπ! Φόβοι για τα σημαντικά αρχεία
Σχέδια του Πύργου Τραμπ, έγγραφα για τον πάπα Φραγκίσκο και τη Χίλαρι Κλίντον περιείχε ο υπολογιστής της Μυστικής Υπηρεσίας που κλάπηκε στη Νέα Υόρκη

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο φορητός υπολογιστής ενός πράκτορά της κλάπηκε μέσα από ένα αυτοκίνητο στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας όμως ότι οι υπολογιστές αυτοί αφενός είναι εφοδιασμένοι με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας και αφετέρου δεν επιτρέπεται να περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Η υπηρεσία σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο φορητός υπολογιστής περιείχε τις κατόψεις του ουρανοξύστη Τραμπ, στοιχεία για την έρευνα σχετικά με τον ιδιωτικό διακομιστή που χρησιμοποιούσε η Χίλαρι Κλίντον για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της και άλλες πληροφορίες σχετικές με θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η εφημερίδα New York Daily News, βασιζόμενη σε αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι οι αρχές αναζητούν τον υπολογιστή από το πρωί της Πέμπτης, όταν κλάπηκε μέσα από το αυτοκίνητο του πράκτορα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ορισμένα αντικείμενα που πήραν οι δράστες μέσα από το όχημα, όπως μερικά κέρματα και ένας μαύρος χαρτοφύλακας με το σήμα της Μυστικής Υπηρεσίας, βρέθηκαν λίγο αργότερα.

Από την πλευρά του, το CBS News μετέδωσε ότι στα αρχεία του φορητού υπολογιστή υπήρχαν και κάποια "σημαντικά έγγραφα" για τον πάπα Φραγκίσκο.

Ο πράκτορας ανέφερε στους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα ότι μολονότι στον υπολογιστή δεν υπάρχει κάτι που να αφορά τον Λευκό Οίκο ή ξένους ηγέτες, οι πληροφορίες που περιέχονται μπορεί να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με την Daily News. "Υπάρχουν κάποια πολύ ευαίσθητα δεδομένα εκεί. Τρέχουν σαν τρελοί" είπε μια αστυνομική πηγή στην εφημερίδα.

Λίγο νωρίτερα, το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ένας Καλιφορνέζος που σκαρφάλωσε την περασμένη εβδομάδα στην περίφραξη του Λευκού Οίκου βρισκόταν επί τουλάχιστον 15 λεπτά στον νότιο κήπο της προεδρικής κατοικίας, μέχρι να συλληφθεί από τους πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters