Τουλάχιστον 59 οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Gazzetta team
Τουλάχιστον 59 οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
«Υπήρξε τουλάχιστον ένας βομβιστής – καμικάζι που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό».

Σε τουλάχιστον 59 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από τη διπλή βομβιστική επίθεση που είχε στόχο Ιρακινούς σιίτες προσκυνητές στην Παλιά Πόλη της Δαμασκού, σε μια από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Συρίας κατά τον εξαετή πόλεμο στην χώρα.

«Υπήρξε τουλάχιστον ένας βομβιστής – καμικάζι που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε», στην επίθεση που συνέβη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δαμασκού, τόνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμντέλ Ραχμάν.

Η επίθεση σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείων στον οποίο είχαν μεταφερθεί οι προσκυνητές για να επισκεφθούν το γειτονικό κοιμητήριο Μπαμπ αλ-Σαγίρ, που έχει πάρει το όνομά του από μία από τις επτά πύλες της Παλιάς Πόλης της Δαμασκού. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε μερικά λεπτά μετά την πρώτη, προκαλώντας θύματα μεταξύ των περαστικών που είχαν συγκεντρωθεί, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν – εκ των οποίων 47 προσκυνητές, κυρίως Ιρακινοί σιίτες και 12 στρατιώτες του συριακού καθεστώτος, ενώ «δεκάδες είναι οι τραυματίες, μερικοί σε κρίσιμη κατάσταση».

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για 40 Ιρακινούς νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες, κατηγορώντας οργανώσεις «τακφίρι», όπως αποκαλούνται οι σουνιτικές εξτρεμιστικές για την βομβιστική επίθεση

Το συριακό ΥΠΕΞ καταδίκασε «την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, που έρχεται ως απάντηση στις νικηφόρες επιχειρήσεις του συριακού στρατού ενάντια στο Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και στο Μέτωπο Αλ Νόσρα».

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν από την «διπλή βομβιστική επίθεση τρομοκρατών».

Πηγή: newsbeast.gr