Σε δημοπρασία η αυθεντική «λίστα του Σίντλερ»

Gazzetta team
Σε δημοπρασία η αυθεντική «λίστα του Σίντλερ»
Περιέχει τα ονόματα 801 Εβραίων εργατών του Όσκαρ Σίντλερ, που ξόδεψε όλη του την περιουσία για να τους σώσει από τα κρεματόρια του Άουσβιτς.

Μία από τις αυθεντικές «λίστες του Σίντλερ» δημοπρατείται από τον Οίκο Moments in Time, που εξειδικεύεται στα σπάνια έγγραφα. Πρόκειται για μια λίστα με ονόματα Εβραίων εργατών στο εργοστάσιο του Γερμανού επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ, ο οποίος κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 Εβραίων. Οι ειδικοί αναμένουν η δημοπρασία του εγγράφου να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2,4 εκατ. δολάρια.

Είναι μία από τις επτά συνολικά λίστες με ονόματα Εβραίων, που συνέταξε ο Σίντλερ για να σώσει τις ζωές των εργατών του. Δαχτυλογραφήθηκε από τον λογιστή του εργοστασιάρχη, τον Ιτζάκ Στερν και πρόκειται για το αντίγραφο εκείνης που παραδόθηκε στους Ναζί. Έχει έκταση 14 σελίδων και ημερομηνία 18 Απριλίου 1945. Περιέχει τα ονόματα 801 αντρών Εβραίων που εργάζονταν στο εργοστάσιο του Σίντλερ στην Τσεχοσλοβακία.

Το έγγραφο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικής σπανιότητας» και είναι το μόνο που έρχεται προς πώληση, αν και έχουν διασωθεί ακόμα τρεις τέτοιες λίστες. Δύο από αυτές βρίσκονται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και μία σε εκείνο της Ουάσινγκτον.

Ο Σίντλερ υπολογίζεται πως έδωσε όλη του την περιουσία σε δωροδοκίες για να σώσει τους εργάτες του και πως περίπου 8.000 Εβραίοι σήμερα είναι απόγονοι εκείνων που σώθηκαν. Είναι το μόνο μέλος του ναζιστικού γερμανικού κόμματος που έχει ταφεί στην Ιερουσαλήμ.


Πηγή: protothema.gr