Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές στα πανεπιστήμια

Gazzetta team
Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές στα πανεπιστήμια
Ένας στους δέκα πτυχιούχους μεταναστεύει - Ελάχιστη η σύνδεση ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, που διεξήγαγε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να χαράξει την στρατηγική του για την επόμενη τετραετία. Όπως φαίνεται, τα τελευταία δώδεκα χρόνια διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές, ένας στους δέκα από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύει, ενώ η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Συγκεκριμένα, το 2003, βάσει των στοιχείων, καταγράφηκαν 163.037 αιώνιοι φοιτητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν 328.742. Μάλιστα, το στοιχείο αυτό δεν αφορά στην κατοπινή περίοδο, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναίρεσε την διάταξη διαγραφής των αιωνίων, που είχαν θεσπίσει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για την κατάσταση αυτή, όπως σημειώνεται, σημαντικό ρόλο παίζει η οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα διαχείρισης των πανεπιστημίων, η δομή και η ποιότητα διδασκαλίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος, όπως για παράδειγμα η απόσταση.

Αναλυτικότερα, αναφέρεται στη μελέτη, πως πολλοί νέοι φοιτητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς είναι πολύ πιο απαιτητικό από εκείνο του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς. Ακόμα, σημειώνεται πως ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φοιτητές παραμελούν ή εγκαταλείπουν εντελώς τις σπουδές τους προκειμένου να εργαστούν.

Πηγή: protothema.gr