«Η Τουρκία δεν θέλει λύση του Κυπριακού», λέει ο Αναστασιάδης

Gazzetta team
«Η Τουρκία δεν θέλει λύση του Κυπριακού», λέει ο Αναστασιάδης
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία ο Πρόεδρος Ερντογάν, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι από πλευράς Ερντογάν «υπάρχει μόνον η ρητορική, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι η λύση». Το μέγα ερώτημα, σημειώνει, είναι τί είδους λύση θέλει. «Αν είναι λύση στα μέτρα τουρκικών προδιαγραφών, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τους Ελληνοκυπρίους», τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, από την συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι «οι υπερβολές και ιδιαίτερα οι αιτιάσεις για αποχώρηση από τις συνομιλίες δεν είναι παρά τα προβλήματα, που ενδεχομένως δημιουργούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας για όποια κίνηση μπορεί να παραβλάψει τις επιδιώξεις του Προέδρου Ερντογάν σε σχέση με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου».

Στην συνέντευξη του, ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί ότι ο χάρτης Ακιντζί για το εδαφικό δεν είναι ικανοποιητικός, γιατί «δεν περιλαμβάνει περιοχές ζωτικής σημασίας, περιοχές οι οποίες να δίνουν την δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι:

-Οι τουρκικές εγγυήσεις και η παραμονή τουρκικού στρατού, μετά τη λύση του Κυπριακού, δημιουργούν από την μια ένα είδος εξάρτησης της υπό εγγύηση πολιτείας και από την άλλη σαφή απειλή κατά της ελληνοκυπριακής πολιτείας.

-Η παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους υπηκόους θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κυπριακού Ελληνισμού.

Στο ερώτημα, αν μετά τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι κατάλληλο το κλίμα για να γίνει δημοψήφισμα για το Κυπριακό ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν βλέπω χρονικό ορίζοντα, εάν και εφ' όσον η λύση θα είναι τέτοια που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, χωρίς να παραγνωρίζει και εκείνες της τουρκοκυπριακής». Συναφώς, προσθέτει ότι δεν συσχετίζει τη λύση του Κυπριακού με της προεδρικές εκλογές ή τις όποιες εκλογές.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι με την ελληνική κυβέρνηση «υπάρχει πλήρης συνεργασία, χωρίς την παραμικρή διαφωνία, και στους στόχους και στους χειρισμούς».

Πηγή: protothema.gr