MWC 2025: Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για πολίτες και τουρίστες

MWC 2025: Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για πολίτες και τουρίστες
Η Telekom διοργάνωσε ένα πάνελ με καλεσμένο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Παύλος Παπαπαύλου

Η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διοργάνωσε ένα panel με τίτλο “AI-Powered Digital Transformation” και είχε στόχο να ενημερώσει τους επισκέπτες και συνεργάτες της, πως η Ελλάδα κατάφερε να μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή σε βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους τουρίστες που την επισκέπτονται. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος και τόνισε τις αλλαγές που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά προχωρά με ταχύτατα βήματα και καθιερώνεται ως κόμβος καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζουμε την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού έχοντας στο επίκεντρο τον στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων και την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους στο κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στους ψηφιακούς βοηθούς mAigov και mAiGreece που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την COSMOTE. Στη συζήτησή του με την επικεφαλής B2B για την Telekom στην Ευρώπη, Elvira Gonzalez, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε το πόσο έχει βοηθήσει ο εξειδικευμένος οδηγός κάθε επισκέπτη της χώρας. Ανέφερε το πως οι τουρίστες μπορούν να αναζητήσουν βοήθειες πάνω σε βασικά ερωτήματα που έχουν όταν επισκέπτονται πχ. ένα νησί.

 

Αυτή τη στιγμή οι online ψηφιακοί βοηθοί του κράτους έχουν απαντήσεις για πάνω από 2200 ερωτήσεις χρηστών για υπηρεσίες. Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη την πολύ καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με την COSMOTE για το «στήσιμο» του backend και σημείωσε πως το μεγαλύτερο challenges σε αυτήν την διαδικασία είναι να βρεθεί η σωστή πληροφορία και να δοθεί με απλά λόγια και εξηγήσεις στον χρήστη, ενώ λόγω της φύσης της εκάστοτε υπηρεσίας, πρέπει να αποκλειστεί μια λάθος ενημέρωση. «Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ψηφιακό βοηθό μιας πλατφόρμας, πχ. της Siri της Apple. Ο χρήστης πρέπει να πάρει ακριβείς πληροφορίες για αυτό που ζητάει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Υπήρξαν περιπτώσεις που έπρεπε να καλυφθούν, για παράδειγμα, για τους τουρίστες που έψαχναν μέσα στη νύχτα αν υπάρχει κάποιο νοσοκομείο ή ιατρείο ανοιχτό στην περιοχή που διαμένουν και θα έπρεπε να ξέρουν αν πρέπει να πάνε ακόμη και σε κάποιο άλλο νησί με την πρώτη ευκαιρία, λόγω της ιδιαιτερότητας ορισμένων προορισμών.

Το mAIgov έχει δώσει μέχρι σήμερα 2 εκατομμύρια απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών τους τελευταίους 16 μήνες που ήταν από τα πιο απλά όπως το που ανανεώνουν το διαβατήριο και τι χαρτιά χρειάζονται, μέχρι πιο σύνθετα όπως την αγορά ή και πώληση ενός αυτοκινήτου. Όλα αυτά έρχονταν με μια εξελιγμένη διαδικασία στο Gov.gr Wallet. Ο Υπουργός σημείωσε, κλείνοντας, πως η περσινή ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε στο βαθμό που επιθυμούσε το κράτος και το mAIGreece και δεν υπήρξε και ο κατάλληλος χρόνος για να διαφημιστεί στους τουρίστες. Φέτος, έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες και έτσι όσοι έρθουν στην Ελλάδα θα γνωρίζουν για τα καλά τι βοήθεια θα μπορούν να έχουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Elvira Gonzalez σημείωσε πως η χώρα μας έχει από τις πρώτες κυβερνήσεις που αγκαλιάζουν το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης τόσο έντονα και όπως ήταν λογικό ρώτησε τον Υπουργό τι μας περιμένει στο μέλλον. Η απάντηση εστίασε στο Pharos, ένα project που θέλει να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην τεχνητή νοημοσύνης και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories. Στόχος του είναι να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, παρέχοντας προηγμένους υπολογιστικούς πόρους, πρόσβαση σε μεγάλα δεδομένα, και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να υποστηρίζει την ανάπτυξη προϊόντων ΤΝ υψηλής αξιοπιστίας και εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ακόμη, θα προωθεί την καινοτομία στους τομείς εξειδίκευσης, όπως για παράδειγμα τη βιωσιμότητα με την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων για τη διαχείριση φυσικών πόρων και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσα από προγράμματα κατάρτισης, αναβάθμισης δεξιοτήτων και προσέλκυσης ταλέντων στον τομέα της ΤΝ, θα διασφαλίζει την καινοτομία, μέσω διασύνδεσης με άλλες συναφείς πρωτοβουλίες, όπως τα European Digital Innovation Hubs (EDIHs), τα Data Spaces, τα Εθνικά Κέντρα Ικανοτήτων (NCCs), καθώς και καίρια έργα όπως (DeployAI) μεταξύ άλλων και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω ΤΝ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις εφαρμογές, στόχος του Υπουργείου είναι να ενσωματώσει και άλλες γλώσσες που δεν είναι τόσο διαδεδομένες και δεν μιλούνται από μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ακόμη, είναι να ενισχύσει το κομμάτι της προστασίας του πολίτη με τη χρήση δορυφορικών προγραμμάτων και δεδομένων που θα επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον.