Η Βαρκελώνη σκοπεύει να καταργήσει όλα τα τουριστικά καταλύματα για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης

Επιμέλεια: Newsroom
Η Βαρκελώνη σκοπεύει να καταργήσει όλα τα τουριστικά καταλύματα για να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης
Τα ενοίκια στην πόλη έχουν ανέβει σε μια δεκαετία κατά 70% και ο δήμαρχος είναι έτοιμος να λάβει δραστικά μέτρα,

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Jaume Collboni ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 10.101 τουριστικές άδειες της πόλης θα λήξουν τον Νοέμβριο του 2028.

Συνολικά στη Βαρκελώνη λειτουργούν 10.101 άδειες ως τουριστικά καταλύματα και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πριν λίγο να τα καταργήσει σε μία πενταετία και συγκεκριμένα μέχρι τον Νοέμβριο του 2028.

Ο δήμαρχος Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η τιμή του ενοικίου στην πόλη έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή των αγορών κατά περίπου 40%, ένα άκρο που αναγκάζει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει δραστικά μέτρα για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πλειοψηφία των νέων που θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους να αναγκαστούν να φύγουν από τη Βαρκελώνη», πρόσθεσε ο δήμαρχος. «Αυτό το μέτρο δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε μια καμπή».

Το πενταετές σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου, που θα τερματίσει τα τουριστικά διαμερίσματα στην πόλη, ώστε να γίνουν οικιστικά και έτσι να διευκολύνεται η πρόσβαση σε κατοικίες, δεν λύνει στην πραγματικότητα το τεράστιο πρόβλημα στην αγορά ή ενοικίαση στέγης στην Βαρκελώνη. Οι πρώτες αντιδράσεις μιλούν για “σταγόνα στον ωκεανό” ως το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου.

Πηγή: ΕΡΤ