Αρχαίοι κρύσταλλοι αποκαλύπτουν τα παλαιότερα στοιχεία γλυκού νερού: Η σημαντική ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαίοι κρύσταλλοι αποκαλύπτουν τα παλαιότερα στοιχεία γλυκού νερού: Η σημαντική ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς
Η έρευνα δείχνει ότι ο κύκλος του νερού στη Γη, όπου το νερό κινείται μεταξύ της ξηράς, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας μέσω της εξάτμισης και της βροχόπτωσης, ήταν ενεργός σε αυτό το πρώιμο χρονικό σημείο.

Μια πρωτοποριακή ανάλυση αρχαίων κρυσταλλικών κόκκων από την αυστραλιανή ύπαιθρο δείχνει ότι η Γη είχε ξηρά και γλυκό νερό πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι ο πλανήτης ήταν πλήρως καλυμμένος από ωκεανούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience, αποκάλυψε χημικές ενδείξεις μέσα στους κρυστάλλους που υποδεικνύουν ότι τα καυτά, λιωμένα πετρώματα στα οποία σχηματίστηκαν ήρθαν σε επαφή με γλυκό νερό. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει την παρουσία ξηράς κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των κρυστάλλων.

«Εξετάζοντας την ηλικία και τα ισότοπα οξυγόνου σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους του ορυκτού ζιρκόνιο, βρήκαμε ασυνήθιστα ελαφρές ισοτοπικές υπογραφές μέχρι και πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hamed Gamaleldien, επίκουρος ερευνητής στη Σχολή Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Khalifa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Τέτοια ελαφριά ισότοπα οξυγόνου είναι συνήθως το αποτέλεσμα της αλλοίωσης πετρωμάτων από ζεστό, γλυκό νερό αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης».

Ο Gamaleldien σημείωσε ότι οι ενδείξεις γλυκού νερού υποδηλώνουν την ύπαρξη ξηράς γης, όπου το νερό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί και να διαρρεύσει στον ηπειρωτικό φλοιό. «Ανακαλύψαμε τις πρώτες ενδείξεις γλυκού νερού και αντιπροσωπευτικές ενδείξεις για ξηρά γη πάνω από τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κύκλος του νερού στη Γη, όπου το νερό κινείται μεταξύ της ξηράς, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας μέσω της εξάτμισης και της βροχόπτωσης, ήταν ενεργός σε αυτό το πρώιμο χρονικό σημείο. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι οι συνθήκες που ήταν απαραίτητες για την προέλευση της ζωής υπήρχαν λιγότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό της Γης, πολύ πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων ή ακόμη και της πρώτης γνωστής μικροβιακής ζωής.

Οι πρώτες ευρέως αποδεκτές ενδείξεις ζωής και γλυκού νερού προέρχονται από στρωματόλιθους, απολιθωμένα μικροβιακά αναχώματα που βρέθηκαν σε θερμές πηγές και χρονολογούνται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Gamaleldien υπογράμμισε αυτό το σημαντικό πλαίσιο για την κατανόηση του πρώιμου περιβάλλοντος της Γης.

«Αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο ρίχνει φως στην πρώιμη ιστορία της Γης, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι οι χερσαίες μάζες και το γλυκό νερό δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την άνθηση της ζωής μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - λιγότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του πλανήτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Hugo Olierook, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Curtin.

Ο Olierook τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της πρώιμης ιστορίας της Γης και ανοίγουν νέους δρόμους για τη διερεύνηση της προέλευσης της ζωής.