Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον πολιτικό «χάρτη»: Η πιο πολυκομματική Βουλή της μεταπολίτευσης
Από τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του άγνωστου μέχρι τότε Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, το κόμμα της Κουμουνδούρου μπήκε σε τροχιά διάσπασης. Η κρίση διήρκεσε περίπου δύο μήνες -από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και το πρωί της 23ης Νοεμβρίου, όταν Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος συναντήθηκαν με τον ΠτΒ, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον ενημέρωσαν για την αποχώρηση συνολικά εννέα βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η γενιά των 40αρηδων και πρώην στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε πίσω της την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που υπογράφουν 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο οποίο κάνουν λόγο για εκφυλισμό και απαξίωση της αριστεράς, αφήνοντας βαριές αιχμές στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος», αναφέρεται στην επιστολή αποχώρησης.
Η νέα διάσπαση έφερε την ανεξαρτητοποίηση επιπλέον 9 συνολικα βουλευτών, των 7 της ομάδας Αχτσιόγλου μαζί με τους μειονοτικούς βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ.
Η ανεξαρτητοποίηση των 9 μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας με ορόσημο τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Ποια θα είναι η εικόνα της Βουλής
Η σύσταση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN στο έτοιμα που θα στείλουν στον πρόεδρο της Βουλής θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα και ο επικεφαλής.
Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και ο χάρτης της Βουλής, καθώς στο κοινοβούλιο υπάρχουν εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες και όταν συστηθεί και το νέο κόμμα η Ολομέλεια θα γίνει εννιακομματική.
Στην κοινοβουλευτική σειρά κατάταξης η νέα ΚΟ θα είναι έβδομη, καθώς θα βρίσκεται μετά τους Σπαρτιάτες και πριν από τη Νίκη. Θα έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο κανονισμός, ωστόσο δεν θα έχει χρηματοδότηση και αυτό γιατί τη λαμβάνουν μόνο κόμματα που έχουν λάβει άνω του 1,5% στις εκλογές.
Αναφορικά με τις θέσεις στις οποίες θα κάθεται η νέα ομάδα, το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας. Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Έξαλλος ο Κακλαμάνης με την ανάρτηση της Παλαιστινιακής Παροικίας: «Οι κύριοι αυτοί δεν έχουν θέση στην Ελλάδα» (vid)
- Έξαλλος ο Κακλαμάνης με την ανάρτηση της Παλαιστινιακής Παροικίας: «Οι κύριοι αυτοί δεν έχουν θέση στην Ελλάδα» (vid)
- Η Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα του Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ