Μεγάλη ανησυχία για τη «Νόσο Χ»: «70% πιο θανατηφόρα από αυτή του Covid, σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Μεγάλη ανησυχία για τη «Νόσο Χ»: «70% πιο θανατηφόρα από αυτή του Covid, σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»
«Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν» εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης .

Για το ενδεχόμενο μιας νέας, πιο θανατηφόρας απ’ αυτή του κορονοϊού, πανδημίας μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη «Νόσο Χ».

Συγκεκριμένα, είπε «δεν υπάρχει ούτε ιός, ούτε βακτήριο και η ‘Νόσος Χ’ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας με χαρακτηριστικά κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του Covid-19» και εξήγησε: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία. «Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.