BPA: Η τοξική χημική ουσία εντοπίζεται σε αθλητικά ρούχα και εσώρουχα

 BPA: Η τοξική χημική ουσία εντοπίζεται σε αθλητικά ρούχα και εσώρουχα
Το BPA, που εντοπίζεται σε κάποια αθλητικά ρούχα και εσώρουχα, είναι μια χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων τύπων πλαστικού και μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Σε όλο και περισσότερες μάρκες αθλητικών ρούχων και εσωρούχων και ενδυμάτων έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα BPA.

Το BPA, που εντοπίζεται σε κάποια αθλητικά ρούχα και εσώρουχα, είναι μια χημική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων τύπων πλαστικού και μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία, ανέφερε την Τετάρτη (17/5) μια ομάδα παρατηρητών.

Αφού προειδοποίησε τους καταναλωτές τον Οκτώβριο για την BPA στα αθλητικά ρούχα, το κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία (CEH) δήλωσε ότι έστειλε νομικές ειδοποιήσεις σε οκτώ ακόμη μάρκες στων οποίων τα κολάν, τα σορτς, τα αθλητικά σουτιέν και τις αθλητικές μπλούζες οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ρούχα αυτά θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες σε BPA έως και 40 φορές περισσότερο από το ασφαλές όριο.

Οι δοκιμές έγιναν με βάση τα πρότυπα που έχουν τεθεί στην Καλιφόρνια, η οποία έχει μερικούς από τους πιο προστατευτικούς νόμους για την υγεία γύρω από τις χημικές ουσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια από το 1986 το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για την BPA αναφορικά με την έκθεση του δέρματος είναι 3 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκθεση ατόμων στην BPA έχει καταγραφεί μετά από κατάποση (ποσότητα εντοπίζεται σε πλαστικά μπουκάλια), ενώ η απορρόφηση από το δέρμα έχει διαπιστωθεί κυρίως από άλλες περιπτώσεις όπως των συστατικών που παράγονται από έναν εκτυπωτή, ο οποίος παράγει θερμότητα, παρά μέσω των ρούχων. Η BPA αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε λίγες ημέρες, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη έκθεση από πολλαπλές πηγές δημιουργεί κάποια ανησυχία.

Η CEH με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία διεξήγαγε τις δοκιμές, ιδρύθηκε το 1996 ως μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών. Έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για χημικές ουσίες σε έπιπλα, χαλιά και δάπεδα, καθώς και για τον μόλυβδο και το κάδμιο σε παιδικά κοσμήματα. Συμβουλεύει πανεπιστήμια, εταιρείες και νοσοκομεία σχετικά με πιθανούς χημικούς κινδύνους σε προϊόντα.

Η BPA (δισφαινόλη Α) εντοπίζεται σε μεγάλο αριθμό καθημερινών προϊόντων, από μπουκάλια νερού και κονσέρβες τροφίμων μέχρι παιχνίδια και δάπεδα. Στους ενήλικες, η έκθεση σε BPA έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία.

Περιστατικά πρόωρων θανάτων συνδέθηκαν επίσης με την έκθεση σε BPA, σύμφωνα με μελέτη του 2020. Πιο πρόσφατα, η BPA έχει επίσης συνδεθεί με το άσθμα σε κορίτσια σχολικής ηλικίας.

«Οι άνθρωποι εκτίθενται στην BPA μέσω της κατάποσης, από την κατανάλωση τροφίμων ή την κατανάλωση νερού από δοχεία που έχουν εκχυλίσει BPA, ή από την απορρόφηση μέσω του δέρματος», ανέφερε σε δήλωσή της η Κάγια Σούγκερμαν, διευθύντρια του προγράμματος παράνομων τοξικών απειλών του CEH.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος και να καταλήξει στην κυκλοφορία του αίματος μετά το χειρισμό χαρτιού αποδείξεων για δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά κάθε φορά. Τα αθλητικά σουτιέν και οι αθλητικές μπλούζες φοριούνται για ώρες κάθε φορά και είναι γραφτό να ιδρώνετε φορώντας τα, οπότε είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τόσο υψηλά επίπεδα BPA στα ρούχα μας», δήλωσε ακόμη.

Τον τελευταίο χρόνο, η ομάδα έχει ζητήσει από περισσότερες από 90 εταιρείες, να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους ώστε να αφαιρέσουν όλες τις δισφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της BPA. Ορισμένες έχουν ήδη συμφωνήσει να το πράξουν.