Κουτσούμπας για τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς: «Ούτε επίδομα ούτε μισθός δεν τους αξίζει, είναι όνειδος και ντροπή» (vid)

Newsroom
Κουτσούμπας για τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς: «Ούτε επίδομα ούτε μισθός δεν τους αξίζει, είναι όνειδος και ντροπή» (vid)
Επιθετικός Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με το επίδομα των 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα πάρουν οι ένστολοι.

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην συγκέντρωση της ΚΟ Ασπροπύργου, μιλώντας για το επίδομα των 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα πάρουν οι ένστολοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην χώρα.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ «Και επειδή πολλή συζήτηση έγινε για το επίδομα της κυβέρνησης στους ένστολους, η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλες αυτές οι ομάδες στο συγκεκριμένο σώμα, δεν δικαιούνται κανενός επιδόματος, ούτε καν μισθός δεν τους αξίζει να παίρνουν, γιατί δεν έχουν καμία θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Είναι όνειδος και ντροπή! Πρέπει να καταργηθούν εδώ και τώρα!

Ούτε βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όσους και όσες εργάζονται στην Αστυνομία και σε άλλα Σώματα Ασφαλείας με αυτούς που εκπαιδεύονται απ’ το κράτος και τις κυβερνήσεις για να καταστέλλουν, να χτυπούν, να κυνηγούν το λαό και τη νεολαία, αλλά να είναι ανεκτικοί και κάποιοι μάλιστα και συνεργάτες με το οργανωμένο έγκλημα».

Αναλυτικά η ομιλία του...

«Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Και δω στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο, σ’ αυτές τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, το κάλεσμα του ΚΚΕ για να συναντηθούμε σε όλες τις μάχες και στις εκλογές, απευθύνεται σε όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που ζουν, εξοργίζονται με όσα συμβαίνουν.

Σε όλους όσοι αναζητούν τι πρέπει να γίνει, για να σταματήσει ο κατήφορος, γι’ αυτό και ακούν, προβληματίζονται και συζητούν μαζί μας τις θέσεις μας, συνολικά την πολιτική μας πρόταση, η οποία αποτελεί πραγματική διέξοδο για τα προβλήματά τους.

Αλήθεια, πώς να μην αγανακτείς με το να μεγαλώνεις τα παιδιά σου σε μια περιοχή ξεχασμένη από όλους - κι απ’ το θεό τον ίδιο;

Ξεχασμένη, μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανάγκες των εργατών, των λαϊκών οικογενειών, και όχι βέβαια ξεχασμένη για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που εδώ και χρόνια έχουν εγκατασταθεί και λυμαίνονται την περιοχή.

Πώς να μη θέλεις να σταματήσει ο κατήφορος, με τη φτώχεια που μεγαλώνει από την ακρίβεια, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα καλάθια του Άη Βασίλη, αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με κατάργηση των φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια;

Θέλεις να πάρεις μια ανάσα, να “βγάλεις το κεφάλι σου έξω από το νερό”, όμως πάντα κάτι συμβαίνει και σε τραβάει προς τα κάτω. Για χρόνια ήταν μια οικονομική κρίση, μετά μια πανδημία, στη συνέχεια και τώρα ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος και πάλι μια νέα κρίση προ των πυλών της Ευρωζώνης, η οποία -παρά τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητη και την ελληνική οικονομία.

Και μαζί με όλα αυτά να πρέπει να ανεχτείς κι όλη αυτή τη βρώμα και τη δυσωδία που αναδύεται απ’ αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Και ας μη δυσανασχετούν ορισμένοι, ότι τους βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Μόνοι τους έχουν μπει. Γιατί όλοι τους νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, έχουν εναλλάξ αναλάβει να υπηρετούν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και την εξουσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Υπηρετούν το σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση της μίζας και της αρπαχτής που γεννούν σαν την Λερναία Ύδρα της Καϊλή, τους Πάτσηδες κι ένα σωρό άλλα μπουμπούκια.

Γι’ αυτό ας σταματήσουν, πρωθυπουργός, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, να παίζουν παιχνιδάκια του τύπου δεν “ήξερα δεν άκουσα”:

Έχουμε και λέμε:

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι μάλιστα κοκορεύονται για τα αντιλαϊκά - αντεργατικά τους παράσημα, παρακολουθούνται και ο Μητσοτάκης, πολιτικός προϊστάμενός τους και προϊστάμενος της ΕΥΠ, συνεχίζει να παριστάνει τον ανήξερο. Άλλα επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της ΕΥΠ είχαν έρθει σε επαφή με ισραηλινούς για την αγορά παράνομου λογισμικού υποκλοπών και τα στελέχη του, κι αυτοί επίσης παριστάνουν τους ανήξερους.

Από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέχεια από το 2019, επί ΝΔ, το ΚΚΕ καταγγέλλει παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του και κάνουν όλοι τους τους ανήξερους: Και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας «μόκο»!

Ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου στη φόρα, για να συντηρείται και η αντιπαράθεση, μόνο που στο τέλος είμαστε βέβαιοι πως θα επικρατήσει πάλι η ίδια δικομματική ομερτά μεταξύ τους, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνια τώρα, αφήνοντας απ’ έξω τη μεγάλη εικόνα του κράτους- υποκλοπέα...

Ενός κράτους – χαφιέ, που ενισχύθηκε και με τον τελευταίο νόμο για την ΕΥΠ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά, αυτό το κράτος του “μεγάλου αδελφού” δεν το ακουμπάει κανείς, γιατί όλοι τους, τόσα χρόνια, είτε το ενίσχυσαν είτε το ανέχτηκαν.

Και μαζί με όλα αυτά, ευρωβουλευτές, όπως η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ, μοσχαναθρεμμένη των Βρυξελλών, Καϊλή, πιάνεται με τη γίδα του Κατάρ στην πλάτη, αφού πρώτα διαφήμιζε τα εργασιακά κάτεργα 6.000 νεκρών εργατών στο Μουντιάλ, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα, που εκπορεύεται από τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ, παρά το ότι και ο ίδιος είναι χρόνια ευρωβουλευτής.

Και καλά αυτός, οι υπόλοιποι που έχουν για εικόνισμα την ΕΕ, δεν έχουν ακούσει τίποτα;

Δεν έχουν ακούσει για τους πάνω από 14.000 εκπρόσωπους επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο «μητρώο διαφάνειας» της ΕΕ;

Δεν έχουν ακούσει τίποτα, ότι αυτός είναι ο τρόπος τα διάφορα λόμπι να επιχειρούν να επηρεάσουν υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με ψηφίσματα, νόμους και κανονισμούς τις ευρωομάδες των αστικών κομμάτων;

Αυτό ακριβώς θεωρείται «νομιμότητα» στην ΕΕ και στο ευρωκοινοβούλιο. Αν μια συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρηματικών συμφερόντων δηλωθεί, αυτό θεωρείται αρκετό. Για τέτοιο... ξέπλυμα μιλάμε.

Αλήθεια, δεν απόρησαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων στη χώρα μας και τα παπαγαλάκια τους για το ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που έγραφε ότι οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων στο Κατάρ έχουν βελτιωθεί; Και μάλιστα ότι είναι “υποδειγματική για χώρα του Κόλπου”;

Δεν απόρησαν που το ίδιο ψήφισμα επικαλούνταν τα συμβιβασμένα συνδικάτα, με τα οποία συνεργάζεται η ΓΣΕΕ, που ο νέος επικεφαλής τους, ο νέος Πρόεδρος συνελήφθη κι αυτός για την συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς;

Αυτό το κατάπτυστο ψήφισμα βέβαια, καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Και δεν ξεχνάμε βέβαια πως βουλευτές, όπως το γνωστό “κοράκι” ο Πάτσης της ΝΔ, ολόκληρη εταιρεία έφτιαξε για να “αρπάζει” τα σπίτια του λαού με τους πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση της ΝΔ, καμώνεται ότι πέφτει από τα σύννεφα….

Και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα εξεγείρεται, ξεχνώντας ότι έκανε αυτός με νόμο ιδιώνυμο αδίκημα την πάλη κατά των πλειστηριασμών και έστελνε στα δικαστήρια αγωνιστές; Δουλειά που βέβαια συνεχίζει η ΝΔ σήμερα;

Την ίδια ώρα βέβαια απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για να διαγραφεί μεγάλο μέρος των χρεών από τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Μια με τους Πάτσηδες, μια με τις Καϊλή, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες πρωτοπόροι στο έργο της μίζας και της διαφθοράς.

Φίλες και φίλοι

Το ίδιο αντιδραστικό κράτος που μπουκάρει στα σπίτια του λαού για να τα βγάλει στο σφυρί, που ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, είναι το ίδιο που πυροβολεί και τελικά δολοφονεί έναν 16χρονο επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη.

Θα το πούμε ξανά και ξανά: Καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή, στην κρατική βία και καταστολή. Το ίδιο πρέπει να πουν και οι εργαζόμενοι, ο λαός μας.

Το περιστατικό αυτό φέρνει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο τα περιστατικά αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος μιας πολιτικής που από τη μία ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό, ενώ από την άλλη επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις κι ενόχους.

Φέρνει πάνω από όλα στο προσκήνιο κυρίως την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης, η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και η κατάργηση των διάφορων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ.

Και επειδή πολλή συζήτηση έγινε για το επίδομα της κυβέρνησης στους ενστόλους, η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλες αυτές οι ομάδες στο συγκεκριμένο σώμα, δεν δικαιούνται κανενός επιδόματος, ούτε καν μισθός δεν τους αξίζει να παίρνουν, γιατί δεν έχουν καμία θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Είναι όνειδος και ντροπή! Πρέπει να καταργηθούν εδώ και τώρα!

Ούτε βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όσους και όσες εργάζονται στην Αστυνομία και σε άλλα Σώματα Ασφαλείας με αυτούς που εκπαιδεύονται απ’ το κράτος και τις κυβερνήσεις για να καταστέλλουν, να χτυπούν, να κυνηγούν το λαό και τη νεολαία, αλλά να είναι ανεκτικοί και κάποιοι μάλιστα και συνεργάτες με το οργανωμένο έγκλημα.

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει κατ’ επανάληψη την άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύναμους και το λαό.

Να αποσυρθούν και να καταστραφούν αμέσως οι “Αίαντες” και κάθε άλλο τέτοιο κατασταλτικό μέσο.

Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού και της νεολαίας.

Σε κάθε περίπτωση να απαγορευθεί η χρήση πυροβόλων όπλων, όλων των τύπων, εναντίον τους.

Να απαγορευθεί, επίσης, στις διαδηλώσεις-πορείες, στις δίκαιες διαμαρτυρίες του λαού και της νεολαίας, η ρίψη δακρυγόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Ας σκεφτούν όλοι και όλες, πως τέτοια αποκρουστικά και καταδικαστέα περιστατικά, όπως ο πυροβολισμός και τελικά ο θάνατος του 16χρονου, αξιοποιούνται για να “συνηθίζει το μάτι” του λαού, με σκοπό να τα αποδεχτεί.

Στο βαθμό που ο λαός δεν αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα στραφούν απέναντί του.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας απέναντι στην κρατική βία και καταστολή, μας αφορά όλους.

Το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι χαρακτηριστικό. Αφού τα παραδείγματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μαύρους, αξιοποιήθηκαν για να γενικευτούν σε όλο τον πληθυσμό. Γι’ αυτό ας αφήσουν ορισμένοι τα ύπουλα κηρύγματα ρατσισμού.

Ξέρουν πολύ καλά πως όλες κυβερνήσεις έχουν την κύρια ευθύνη για αυτή την άθλια κατάσταση που βιώνει ο κόσμος εκεί που υπάρχουν καταυλισμοί.

Τόσα χρόνια δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την κοινωνική τους ένταξη και το μόνο που έκαναν ήταν να τους χρησιμοποιούν, πότε ως εξιλαστήρια θύματα και πότε ως δεξαμενή εξαγοράσιμων ψήφων.

Ξέρουμε πως η ζωή του λαού της περιοχής γίνεται κυριολεκτικά ανυπόφορη, γιατί εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έρχεται αντιμέτωπος με τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων που δρουν στην περιοχή.

Όπως κι εσείς ξέρετε πως αυτά τα εγκληματικά κυκλώματα αποφέρουν λεία εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τη χρόνια υποβάθμιση της περιοχής, τη γκετοποίηση κοινωνικών ομάδων, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών.

Αλλά, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την εγκληματικότητα, και αρκετοί από αυτούς που κυβερνάνε ή κυβέρνησαν το παίζουν υπερασπιστές της προστασίας του λαού, θα θέλαμε να ρωτήσουμε: Αυτά τα διάφορα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν παντού, είναι ή δεν είναι διασυνδεδεμένα με τμήματα ή θύλακες του κρατικού μηχανισμού που πότε τα στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά και άλλοτε προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάνοντας “τα στραβά μάτια”;

Εδώ, στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου, δεν ήταν που αποκαλύφθηκε η εμπλοκή στελεχών του, σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων;

Μήπως είναι το μοναδικό παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή;

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να παίζουν το γνωστό προεκλογικό παιχνίδι, να σηκώνουν τη σημαία της δήθεν αντιμετώπισης της εγκληματικότητας για να κοροϊδεύουν και την ίδια στιγμή να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της!

Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, κλείνουν το ζήτημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, μόνο με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, όταν έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι από μόνο του αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Επιχειρούν έτσι μόνο να κουκουλώνουν τις μεγάλες ευθύνες τους για ολοκληρωμένα μέτρα που μπορούν να παρθούν και δεν παίρνονται. Να κρύψουν την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία της περιοχής, να κρύψουν την υποστελέχωσή τους σε εκπαιδευτικούς, τη γύμνια τους σε αναγκαίο προσωπικό κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και άλλα.

Το ίδιο ισχύει και με την απουσία χώρων πολιτισμού, σύγχρονων εγκαταστάσεων για αθλητικές δραστηριότητες.

Παραμένει η απουσία ολοκληρωμένων μέτρων κοινωνικής ένταξης των διάφορων κοινωνικών ομάδων με αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες.

Η απουσία του κράτους σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες προβάλλει παντού και δω στον Ασπρόπυργο, σε ολόκληρο το Θριάσιο.

Δείτε για παράδειγμα πώς το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες με τον θάνατο ενός μικρού μαθητή μέσα στο σχολείο, έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές στα σχολεία της χώρας, που θέτουν σε μεγάλους κινδύνους την υγεία, ακόμα και την ίδια τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως εδώ στον Ασπρόπυργο, που το ένα και μοναδικό Λύκειο της πόλης είναι υπεράριθμο, και το πάγιο αίτημα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, για δημιουργία και 2ου Λυκείου στον Ασπρόπυργο, ενώ έχει πάρει έγκριση από το 2008, 14 χρόνια μετά, η κατασκευή του καρκινοβατεί…

Βλέπετε, πέρασαν τόσες και τόσες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, αλλά αυτό το αναγκαίο έργο, καμιά κυβέρνηση δεν το έβαλε σε προτεραιότητα.

Και η κυβέρνηση της ΝΔ, φυσικά, συνεχίζει στον ίδιο ντορό με τις προηγούμενες. Κάθε φορά που το ΚΚΕ κάνει κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σχολεία της περιοχής, μας απαντάει ότι δεν έχει αρμοδιότητα και μας παραπέμπει στο Δήμο, ο οποίος και αυτός “το παίζει ανευθυνο –υπεύθυνος” και τα παιδιά του λαού συνεχίζουν να ζουν με τον κίνδυνο.

Αν δείτε τις απαντήσεις των υπουργών Παιδείας της ΝΔ και των αντίστοιχων Υπουργών της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσετε ότι οι απαντήσεις είναι “copypaste”.

Το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα του κάθε φορά αναρμόδιου Υπουργού.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο λαός του Ασπροπύργου και συνολικά του Θριάσιου Πεδίου, σήμερα μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, να δράσει και να πράξει αναλόγως. Δηλαδή να στηριχτεί στα δικά του χέρια και στον δικό του αγώνα, γυρίζοντας την πλάτη σε παλιούς και νέους δήθεν “σωτήρες” που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν τη ζωή του από το κακό στο χειρότερο.

Να σκεφτεί: Κυβερνήσεις ήρθαν και έφυγαν, το ίδιο δημοτικές και περιφερειακές αρχές, όμως εδώ παραμένει και μεγαλώνει η υποβάθμιση, η αδικία, η εκμετάλλευση, το τσάκισμα των δικαιωμάτων του, της ζωής του, αλλά και της ζωής των παιδιών του.

Σε αυτήν εδώ την περιοχή της Δυτικής Αττικής μπορεί να γίνει πιο αντιληπτός ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που επικαλούνται όλα τα άλλα κόμματα. Ανάπτυξη δηλαδή καπιταλιστική, ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ταυτόχρονα υποβάθμιση της ίδιας της ζωής του λαού. Σε αυτούς τους στόχους, αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που γίνεται για την εξασφάλιση των κερδών των λίγων, συγκλίνουν από διαφορετικές αφετηρίες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.

Για αυτό, σήμερα έχουν κοινή πολιτική τους στρατηγική τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανεξάρτητα αν μαλώνουν για το πού, δηλαδή σε ποιους επιχειρηματικούς ομίλους, θα μοιραστούν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου.

Όπως πριν είχαν τους στόχους της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής 2021, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκθείαζε στο λεγόμενο αναπτυξιακό συνέδριο που έκανε εδώ σε αυτή την περιοχή, πάνω στις λάσπες της φονικής πλημμύρας της Μάνδρας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν χέρι – χέρι στη Βουλή την παραχώρηση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας στην Αμερικάνικη ONEX. Τι ακριβώς κάνουν; Παραχωρούν μια κρίσιμη υποδομή για τη χώρα και την περιοχή.

Μια υποδομή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει σύγχρονα και ασφαλή πλοία και μέσα μαζικής μεταφοράς για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, καθώς και σύγχρονο εξοπλισμό για τις ανάγκες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. Τώρα αυτή την υποδομή την βάζουν να δουλεύει για την κερδοφορία της ΟΝΕΧ και για τα συμφέροντα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Βέβαια για τα ίδια συμφέροντα η χώρα μας, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία προσδοκά δικά της οφέλη, συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μια συμμετοχή η οποία δυναμώνει με χίλιους δύο τρόπους, βάζοντας σε κίνδυνο τον ίδιο λαό μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όχι οι γελοιότητες που μας λένε, ότι η συμμετοχή στον πόλεμο, συνολικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μας προφυλάσσει από την τουρκική επιθετικότητα, η οποία βέβαια έχει ανέβει επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Θα λεγε κανείς ότι ακολουθεί ακριβώς την ίδια παράλληλη πορεία με την ελληνική εμπλοκή. Για τέτοια προφύλαξη μιλάμε!

Για τους ίδιους λόγους, της υπεράσπισης των καπιταλιστικών κερδών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και πάλι χέρι – χέρι τις τροποποιητικές συμβάσεις για τη δημιουργία εμπορευματικού κόμβου στον Ασπρόπυργο.

Όμως, τη στιγμή που όλοι μαζί διαφημίζουν τη Δυτική Αττική ως έναν από τους μεγαλύτερους εμπορευματικούς και ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης, χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους, λόγω της ακρίβειας, τρέμουν όταν έρχονται οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος.

Είναι πρόκληση να τα λένε αυτά εδώ στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στο Θριάσιο, όπου βρίσκονται οι χρυσοφόρες επενδύσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και ΑΠΕ, την ίδια ώρα που λαϊκές οικογένειες απειλούνται από τα κοράκια της ενέργειας να μείνουν χωρίς ρεύμα, όπως έχουν μείνει και χωρίς θέρμανση.

Σε αυτή εδώ την περιοχή της Δυτικής Αττικής, ο λαός μας ζει τις μεγάλες αντιφάσεις ενός συστήματος που δεν παίρνει από φτιασιδώματα και μερεμέτια και θέλει μόνο ανατροπή εκ βάθρων!

Η εικόνα της περιοχής μιλάει από μόνη της:

Από τη μια είναι τα υπερκέρδη που ανακοινώνουν μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται εδώ, και από την άλλη βρίσκονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με τσακισμένα δικαιώματα, με μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε τα αναγκαία για να βγει ο μήνας, με ρυθμούς εντατικοποίησης και εξάντλησης, με ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Από τη μια είναι το ξεπούλημα και η εκχώρηση δημόσιας γης και κρίσιμων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες που απειλούνται με πλειστηριασμούς, επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα χρέη τους και τα κοράκια των funds τους πετάνε στο δρόμο.

Από τη μια τα σαλόνια των αναπτυξιακών συνεδρίων και από την άλλη οι νεκροί και οι κατεστραμμένοι από τη βροχή και από τη φωτιά.

Από τη μια οι φιέστες των διάφορων κυβερνήσεων με τους κάθε φορά “ευεργέτες” επενδυτές, και από την άλλη ο λαός της Δυτικής Αττικής να συνεχίζει να ζει με την ανεξέλεγκτη ρύπανση και τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με τις βιομηχανικές περιοχές να απλώνονται δίπλα και μέσα στον οικιστικό ιστό.

Όλοι γνωρίζουν πως ο Ασπρόπυργος, όπως και η Ελευσίνα, συνολικά το Θριάσιο Πεδίο, αποτελούν μια περιοχή με εκατοντάδες επιχειρήσεις διαφορετικού μεγέθους και επικινδυνότητας.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν από τη βιομηχανική ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα επικίνδυνα απόβλητα, από τους τοξικούς ρύπους που σχετίζονται με πυρκαγιές, όπως της “Φασοπλάστ” το καλοκαίρι και άλλα παρόμοια περιστατικά. Κινδυνεύουν από ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, λόγω της γειτνίασης επικίνδυνων εγκαταστάσεων, όπως διυλιστήρια, εγκαταστάσεις υγραερίων και άλλες χημικές βιομηχανίες με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και κατοικημένες περιοχές.

Από τη διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από ένα ατύχημα τέτοιου είδους, από μια μεγάλη πυρκαγιά, έκρηξη ή τοξική διαρροή που μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες, με νεκρούς, τραυματίες και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία του πληθυσμού.

Ο αόρατος κίνδυνος της έκθεσης σε τοξικούς ρύπους από το σύνολο των δραστηριοτήτων, από την ρύπανση, τα ατυχήματα, την τροφική αλυσίδα, κρύβεται πίσω από την απουσία συστηματικών μελετών και ελέγχων.

Προσπαθούν να μας καθησυχάσουν για την πυρκαγιά το καλοκαίρι στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο. Παρουσιάστηκαν βλέπετε μετρήσεις, που έγιναν από τον Δημόκριτο, και βγήκαν κάτω από τις οριακές τιμές! Οι δειγματοληψίες, όμως αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο χώρο του εργοστασίου στις 8 και 9 Ιουνίου, ενώ η πυρκαγιά ξέσπασε στις 6 Ιουνίου το βράδυ.

Πώς τεκμηριώνεται, όμως, ότι δεν εκτέθηκαν οι κάτοικοι στο τοξικό νέφος κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς;

Πώς τεκμηριώνεται ότι δεν εκτέθηκε πληθυσμός σε σημεία που μεταφέρθηκε το τοξικό νέφος;

Πώς τεκμηριώνεται ότι δεν εκτέθηκε ο πληθυσμός, αφού ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους ατυχημάτων, εκλύονται πολλές επικίνδυνες ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των “ανθεκτικών” ρύπων και περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο;

Ρητορικά τα ερωτήματα…

Η ανεξέλεγκτη γειτνίαση επικίνδυνων δραστηριοτήτων με κατοικημένες περιοχές, η απουσία μέτρων ασφαλείας που οδηγεί σε πυρκαγιές και άλλα ατυχήματα, η ανεξέλεγκτη ρύπανση σε αέρα, έδαφος, υδροφόρο ορίζοντα, δεν είναι τυχαία προβλήματα.

Οφείλονται στη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των περιφερειακών αρχών τους. Μια πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ελάχιστοι επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιθεωρητές για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία…

Απουσία συστηματικών ελέγχων που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη…

Απουσία υποδομών και εξοπλισμού για διενέργεια συστηματικών και ολοκληρωμένων μετρήσεων επικίνδυνων παραγόντων με κρατική ευθύνη…

Απουσία ολοκληρωμένης έρευνας για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού…

Είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις αυτού του προβλήματος.

Έλεος πια!

Δεν υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος για την τήρηση στοιχειωδών προδιαγραφών, μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του λαού.

Το ΚΚΕ πολλές φορές έχει αναδείξει αυτό το ζήτημα. Με ανακοινώσεις του, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έργου, με την δράση του μέσα στο μαζικό κίνημα. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Απουσιάζουν, επίσης, παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίοι οδοί μαζικής διαφυγής, αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού.

Απουσιάζουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να διεξάγουν ελέγχους τήρησης των κανόνων ασφαλείας για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Αντί για αυτά, συνεχίζεται η επίκληση στην ατομική ευθύνη, με τα μηνύματα του 112, που κάθε τρεις και λίγο βαράνε στο κινητό μας, και μας λένε: «Κλειδαμπαρωθείτε σε κλειστούς χώρους για να μην εισπνεύσετε επικίνδυνους ρύπους»!

Σα δε ντρεπόμαστε!

Τα μηνύματα θυμίζουν ευχολόγια και συμβουλές του αέρα, αφού τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, με τους εργαζόμενους, το λαό, ακόμα και μαθητές, να κυκλοφορούν σε μια περιοχή που θυμίζει κυριολεκτικά θάλαμο αερίων.

Την επόμενη φορά σκεφτείτε, πως μάλλον είναι προτιμότερο εσείς να τους στείλετε μήνυμα 112 που θα βαράει για ώρες και θα τους λέει: “Στα τσακίδια”!
Φίλες και φίλοι,

Ο λαός του Ασπροπύργου και της Δυτικής Αττικής πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και από τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής της Φυλής, που 60 χρόνια τώρα όλο κλείνει, αλλά όλο συνεχίζει να λειτουργεί και να επεκτείνεται…

Μάλιστα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού προωθούν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού μαζί ψήφισαν τη δημιουργία νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική. Μαζί προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων με τη δημιουργία εργοστασίου καύσης, αδιαφορώντας για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των νεοπλασιών στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, η αναγκαία ανακύκλωση που πρέπει να πάρει προτεραιότητα, υπονομεύεται από το κυνήγι του κέρδους, καθώς οι διάφοροι ιδιώτες ανακυκλώνουν με βάση την τιμή που έχει ή δεν έχει το κάθε υλικό.

Δίπλα στη “νόμιμη” χωματερή υπάρχουν δεκάδες παράνομες που δημιουργούν οι βιομηχανίες, αφού αποθέτουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητά τους, τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα τοξικά, όπως το παράδειγμα στη θέση Μαγούλα, εδώ στον Ασπρόπυργο, που το έδαφος «κάπνιζε» για μήνες ολόκληρους, με το ΚΚΕ να φέρνει το θέμα στη Βουλή και με την κυβέρνηση να μην παίρνει απολύτως κανένα μέτρο.

Αυτή η περιοχή, με τις βιομηχανικές ζώνες και τις χωματερές, με τη μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη δεδομένη επιβάρυνση της υγείας του λαού, έχει μείνει κυριολεκτικά με ανεπαρκείς έως και μηδαμινές υποδομές υγείας.

Αφού στον Ασπρόπυργο υπάρχει ένα μόνο Κέντρο Υγείας και αυτό υποστελεχωμένο. Δεν έχει ούτε τις βασικές ειδικότητες. Απουσιάζει ορθοπεδικός, απουσιάζει πνευμονολόγος, μέχρι και προσωπικό καθαριότητας απουσίαζε, εν μέσω πανδημίας και με τη Δυτική Αττική “στο κόκκινο”.

Σε όλη την ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα και μοναδικό νοσοκομείο, το Θριάσιο Νοσοκομείο, που παραμένει και αυτό υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.500 ασθενείς να περιμένουν για μήνες να το επισκεφθούν και να τους δει ένας γιατρός.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Αν όλα αυτά τα περιγράφουμε τόσο αναλυτικά, δεν είναι για πούμε “ε, τι να κάνουμε, φταίει η κακιά μας μοίρα που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και αποφασίσαμε να ζούμε εδώ στον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο”. Είναι γιατί όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τη στάση μας απέναντι στους αγώνες, στο κίνημα, κριτήριο και για τις πολιτικές μας επιλογές.

Είναι γιατί τώρα πρέπει να πούμε “φτάνει ως εδώ, θέλουμε να ζούμε ανθρώπινα εμείς και τα παιδιά μας”! Κι αυτό το “φτάνει ως εδώ” το λέει μόνο το ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά με όλες του τις δυνάμεις. Χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, για να σημάνει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα. Για να δυναμώσει η αισιοδοξία και η προοπτική, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Με κάλεσμα σε όλους και όλες για συμμετοχή στο κίνημα, στην οργάνωση και τη δράση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί και θα κερδίζει ακόμα και ορισμένες ανάσες, γιατί δεν θα σκοντάφτει στην παγίδα μιας δήθεν πολιτικής εναλλαγής, “για να αλλάξει ο κυβερνητικός Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς”, αλλά θα κοιτάει μπροστά και θα βάζει στόχο την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος, την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Κι αυτό “το φτάνει ως εδώ”, εμείς το είπαμε σε όλη την αντιλαϊκή πορεία διακυβέρνησης της ΝΔ, και συνεχίζουμε να το λέμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν ή ανέχονταν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές επιλογές της και συνεχίζουν να το κάνουν, μη τυχόν και τους τραβήξουν το αυτί οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους.

Και δεν το λέμε μόνο μέσα στη Βουλή, το είπαμε, το λέμε και μέσα στους δήμους και στην περιφέρεια, το λέμε και μέσα στα σωματεία και μέσα στους μαζικούς φορείς, το λέμε στους δρόμους του αγώνα, παντού.

Γιατί παντού, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δρουν, παρεμβαίνουν, αγωνίζονται με το ίδιο κριτήριο, αυτό της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων παντού, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες.

Εκεί που ο εργάτης και η εργάτρια, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μαθητής, ο φοιτητής, ο καθένας και η καθεμιά, εμπιστεύεται, στηρίζει, ψηφίζει τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές γιατί εμπιστεύεται, στηρίζει και ψηφίζει αυτούς που μπαίνουν μπροστά για τις δικές του ανάγκες, αυτούς που έχουν για θέσεις τους τα δικά τους δικαιώματα.

Σε όλους αυτούς λοιπόν, απευθυνόμαστε.

Σκεφτείτε κι εσείς με το ίδιο κριτήριο που ψηφίζετε στο σωματείο, στο σύλλογο, στο μαζικό φορέα, τις δυνάμεις του ΚΚΕ, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να τη ζορίσουν, να την αποκαλύψουν, με το ίδιο κριτήριο να ψηφίσετε και στις εκλογές στηρίζοντας σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ!

Γιατί το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι: Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρό λαό ή ισχυρή η όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση;

Και από χέρι αντιλαϊκή θα είναι και μια κυβέρνηση της ΝΔ, που ο Μητσοτάκης ζητάει άλλη μια θητεία για να τρέξει ξανά ό,τι έχει αφήσει πίσω από τις απαιτήσεις του κεφαλαίου γονατίζοντας το λαό, αντιλαϊκή θα είναι και μια κατ’ όνομα “προοδευτική” κυβέρνηση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας για να κάνει περίπου το ίδιο με τη ΝΔ, απλά με λόγια του αέρα, μιας επίφασης προόδου.

Αφήστε λοιπόν, στην άκρη τους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα της ΝΔ και του Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, συνολικά όλων των βαστάζων του σάπιου συστήματος.

Με κριτήριο τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας στηρίξτε παντού το ΚΚΕ! Γιατί είναι δύναμη αξιοπιστίας, μαχητικότητας και συνέπειας!

Αυτό μας λέτε κι αυτοί είμαστε.

Ναι, γιατί εμείς αυτό που όλοι και όλες λέτε: “θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα εμείς και τα παιδιά μας”, το ΚΚΕ το γράφει με μεγάλα γράμματα στις προτάσεις του, στο επεξεργασμένο επιστημονικά πρόγραμμά του.

Γιατί μόνο με το πρόγραμμα του ΚΚΕ οι κρίσιμες υποδομές που υπάρχουν στο Θριάσιο Πεδίο μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, με έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Με τη μετατροπή της γης, των λιμανιών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε λαϊκή περιουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που στο επίκεντρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Σε έναν τέτοιο δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχει ανάγκη ο λαός, όπως η ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας, η φιλολαϊκή αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων, και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούν να εξασφαλιστούν επαρκείς, ασφαλείς, ευρύχωρες, κατάλληλες, λαϊκές κατοικίες, επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε αυτές τις συνθήκες μπορούν νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελεύθεροι χώροι, να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του λαού γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές, πραγματική πρόσβαση στη θάλασσα και στα βουνά για ανάπαυση, ασφαλή κτίρια και υποδομές των εργασιακών χώρων.

Αυτό είναι το πρόγραμμα ανατροπής του ΚΚΕ που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων! Και το αποδεικνύει κάθε μέρα, με τη δράση των μελών του, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, για ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση της πλειοψηφίας του λαού μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Προχωράμε δυνατά, μπροστά!

Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!».