Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την πρώτη αποστολή SMS

Παύλος Παπαπαύλου
Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την πρώτη αποστολή SMS
Τα γραπτά μηνύματα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 εστάλη το πρώτο γραπτό μήνυμα από κινητό τηλέφωνο, από τον Νιλ Πάπγουορθ, έναν προγραμματιστή της Sema Group.

Το μήνυμα αυτό περιελάμβανε ευχές για καλά Χριστούγεννα και έφτασε στο Orbitel 901 κινητό του συναδέλφου του Ρίτσαρντ Γιάρβις.

Αυτή ήταν και η αρχή για μία από τις δημοφιλέστερες μορφές επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Τα SMS (Short Messaging Service) είναι η υπηρεσία αποστολής και λήψης σύντομων γραπτών μηνυμάτων ανάμεσα σε κινητά και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην εποχή ανόδου των συσκευών που συνδέονταν σε δίκτυα GSM.

Μέχρι και τα τέλη του 2010, τα SMS ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα σε κατόχους κινητών. Υπολογίζεται πως πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επικοινωνούσαν τακτικά μέσω SMS, ποσοστό που έφτανε σχεδόν το 80% των κατόχων συσκευής!

Η υπηρεσία επέτρεπε την αποστολή έως και 160 χαρακτήρων και το 2010 καταγράφηκε το ρεκόρ χρήσης της, με 6,1 τρισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα να ανταλλάσσονται μέσα στη διάρκεια της χρονιάς (σχεδόν 193 χιλιάδες κάθε δευτερόλεπτο!).

Ωστόσο, οι χρεώσεις των παρόχων, αλλά και οι πολλές δωρεάν εφαρμογές που προσφέρονται πλέον στη σύγχρονη εποχή έχουν φρενάρει δραματικά την πορεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Και φαίνεται πως δεν θα υπάρξει δρόμος και τρόπος επιστροφής…

Πηγή εικόνας: iMore.com