Κάνε ότι κοιμάσαι: Γιατί όλοι μιλούν για τη νέα σειρά της ΕΡΤ1 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Κάνε ότι κοιμάσαι: Γιατί όλοι μιλούν για τη νέα σειρά της ΕΡΤ1 με τον Σπύρο Παπαδόπουλο
Το ψυχολογικό θρίλερ που μας σύστησε φέτος η ΕΡΤ1 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες παραγωγές του Netflix.

«Να δεις οπωσδήποτε το «Κάνε ότι κοιμάσαι» στην ΕΡΤ1», μου έλεγαν φίλοι και γνωστοί. «Είναι πολύ καλό», τόνιζαν. Η αλήθεια είναι πως την ημέρα της πρεμιέρας του (τη Δευτέρα 12/9 στις 22:00) ήμουν εκτός σπιτιού. Επιστρέφοντας όμως αργά το βράδυ παρατήρησα κάτι ασυνήθιστο στα social media. Υπήρχαν εκατοντάδες σχόλια σε Twitter και Facebook, τα οποία αποθέωναν το νέο ψυχολογικό θρίλερ της δημόσιας τηλεόρασης με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, ενώ το hashtag #kaneotikoimasai είχε ξεπεράσει κι αυτά του Ευρωμπάσκετ (και μέχρι εκείνο το σημείο σκεφτείτε πως η Εθνική μας δεν είχε αποκλειστεί από το τουρνουά).

Δεν γινόταν να απέχω απ’ όλο αυτό. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, άνοιξα το ERTFLIX, βρήκα τη σειρά που είχε ανέβει σχεδόν αμέσως στην πλατφόρμα και έπεισα ταυτόχρονα τον εαυτό μου ότι θα δω μερικά λεπτά και θα κοιμηθώ. Προφανώς κι αυτό δεν έγινε ποτέ. Η 1 ώρα και τα 25 λεπτά των δύο πρώτων επεισοδίων πέρασε χωρίς καν να το καταλάβω. Για την ακρίβεια σε κάποιες στιγμές πίστευα πραγματικά ότι βλέπω κάποια παραγωγή του Netflix.

Η νέα σειρά μυθοπλασίας της δημόσιας τηλεόρασης έχει πολλά στοιχεία ψυχολογικού/αστυνομικού θρίλερ που δε σε αφήνουν να κουνήσεις δευτερόλετο τα μάτια σου από την οθόνη, ενώ καταπιάνεται με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, το revenge porn, η εγκληματικότητα και η ψυχική υγεία. Όπως σχολίασαν και πολλοί χρήστες στο Twitter, μπορεί να συγκριθεί και με το επιτυχημένο «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Η υπόθεση της σειράς

Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο» του βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά. Πρωταγωνιστής είναι ο Νικόλας (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας χαρισματικός καθηγητής λυκείου ο οποίος βλέπει τη ζωή του να διαλύεται βίαια και αναπάντεχα. Στη διάρκεια μιας έντονης κρίσης στον γάμο του, ο Νικόλας εμπλέκεται ερωτικά, για μια νύχτα, με τη Βικτωρία (Έμιλυ Κολιανδρή), μητέρα ενός μαθητή του, ο οποίος εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Λίγες ημέρες αργότερα, η σύζυγός του Ευαγγελία (Μαρίνα Ασλάνογλου) δολοφονείται στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας στο ίδιο τους το σπίτι και η κόρη του Νάσια (Γεωργία Μεσαρίτη) μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Όπως είδαμε στο τρίτο και τέταρτο επεισόδιο που προβλήθηκαν αυτή τη Δευτέρα (19/9) στις 22:00 στην ΕΡΤ1 τα πράγματα περιπλέχθηκαν κι άλλο. Ο Νικόλας κατέρρευσε από την οικογενειακή του τραγωδία. Τι ακριβώς συνέβη πραγματικά όμως; Η αστυνομία έχει τους λόγους της να υποπτεύεται ότι εμπλέκεται ολόκληρη συμμορία στην τραγική υπόθεση ληστείας και δολοφονίας της οικογένειας του Νικόλα. Ταυτόχρονα, υποπτεύεται ότι η σύζυγος του Νικόλα είχε ορισμένα μυστικά που η οικογένειά της αγνοούσε. Ποιοι, όμως, γνωρίζουν για αυτά τα καλά κρυμμένα μυστικά; Ποια η σχέση της Ευαγγελίας με τον τοκογλύφο, ο οποίος απείλησε τον Νικόλα για την αποβολή του γιου του; Ποια είναι η συμμαθήτρια της κόρης του, που τον παρακολουθεί;

Αυτά τα ερωτήματα κι ακόμη περισσότερα περιμένουμε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια. Η αλήθεια πάντως είναι πως εκτός από το τρομερό σενάριο, είχαμε πολύ καιρό να δούμε μια τόσο καλά γυρισμένη σειρά. Η σκηνοθεσία και η φωτογραφία της σίγουρα ανεβάζουν το επίπεδο των ελληνικών παραγωγών, ενώ και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι συγκλονιστικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεκάδες χρήστες αναρωτήθηκαν στα social media το γιατί ο Σπύρος Παπαδόπουλος δεν βρισκόταν τόσο καιρό στο καστ κάποιας σειράς. Πολύ καλοί στον ρόλο τους, όμως, ήταν η Έμιλυ Κολιανδρή, αλλά και ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο οποίος δοκιμάζεται σε ένα διαφορετικό ύφος, από αυτό που τον είχαμε συνηθίσει. Τα σχόλια στο Twitter ήταν για ακόμη μια φορά αποθεωτικά, ενώ το το hashtag #kaneotikoimasai σκαρφάλωσε και πάλι στις πρώτες θέσεις των τάσεων.

Το «Κάνε ότι κοιμάσαι» μας κρατάει ξύπνιους

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, δεν μπορείς να κοιμηθείς με το «Κάνε ότι κοιμάσαι». Κι αυτό αποδεικνύει και η αρκετά υψηλή τηλεθέαση των τεσσάρων πρώτων επεισοδίων. Νούμερα εντυπωσιακά για τα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία δείχνει να «βάζει τα γυαλιά» στα ιδιωτικά κανάλια. Μάλιστα, ήταν πάρα πολύ οι χρήστες που είδαν τα επεισόδια και on demand στην πλατφόρμα του ERTFLIX.

Και δεν είναι μόνο το «Κάνε ότι κοιμάσαι», το οποίο κάνει άκρως ελκυστικό το περιεχόμενο της ΕΡΤ στην μυθοπλασία. Είναι πολλές οι σειρές που φέτος αναμένεται να τη μετατρέψουν σε τηλεοπτικό προορισμό για τα βράδια μας. Από τη συνέχεια του «Νησιού» με το «Μια νύχτα του Αυγούστου» της Βικτόρια Χίσλοπ, μέχρι το «Φλόγα και Άνεμος» για τον θυελλώδη έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης, αλλά και τα «Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά, φαίνεται πως οι καλές ελληνικές παραγωγές έχουν επέστρεψει δυναμικά στο πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Και για όποιον δεν προλαβαίνει να δει ζωντανά κάποιο επεισόδιο, υπάρχει και η επιλογή του ERTFLIX. Έτσι αν δεν καταφέρεις κάποια από τις επόμενες Δευτέρες να είσαι μπροστά από την τηλεόρασή σου στις 22:00 για να μη χάσεις το «Κάνε ότι κοιμάσαι», μπορείς να το δεις αμέσως μετά την προβολή του στο ERTFLIX. Το μόνο δύσκολο μετά από όλα αυτά, είναι να καταφέρεις να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί για τη δουλειά.

Σενάριο: Γιάννης Σκαραγκάς Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πανταζούδης, Αλέκος Κυράνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Έλτον Μπίφσα Σκηνογραφία: Αναστασία Χαρμούση

Κοστούμια: Ελίνα Μαντζάκου Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος Μοντάζ : Νίκος Στεφάνου Οργάνωση Παραγωγής: Ηλίας Βογιατζόγλου, Αλέξανδρος Δρακάτος

Παραγωγή: Silverline Media Productions Α.Ε.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδόπουλος (Νικόλας Καλίρης), Έμιλυ Κολιανδρή (Βικτωρία Λεσιώτη), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Μπετίνα Βορίδη), Μαρίνα Ασλάνογλου (Ευαγγελία Καλίρη), Νικολέτα Κοτσαηλίδου (Άννα Γραμμικού), Δημήτρης Καπετανάκος (Κωνσταντίνος Ίσσαρης), Βασίλης Ευταξόπουλος (Στέλιος Κασδαγλής), Τάσος Γιαννόπουλος (Ηλίας Βανδώρος), Γιάννης Σίντος (Χριστόφορος Στρατάκης), Γεωργία Μεσαρίτη (Νάσια Καλίρη), Αναστασία Στυλιανίδη (Σοφία Μαδούρου), Βασίλης Ντάρμας (Μάκης Βελής), Μαρία Μαυρομμάτη (Ανθή Βελή), Αλέξανδρος Piechowiak (Στάθης Βανδώρος), Χρήστος Διαμαντούδης (Χρήστος Γιδάς), Βίκυ Μαϊδάνογλου (Ζωή Βορίδη), Χρήστος Ζαχαριάδης (Στράτος Φρύσας), Δημήτρης Γεροδήμος (Μιχάλης Κουλεντής), Λευτέρης Πολυχρόνης (Μηνάς Αργύρης), Ζωή Ρηγοπούλου (Λένα Μιχελή), Δημήτρης Καλαντζής (Παύλος, δικηγόρος Βανδώρου), Έλενα Ντέντα (Κατερίνα Σταφυλίδου), Καλλιόπη Πετροπούλου (Στέλλα Κρητικού), Αλέξανδρος Βάρθης (Λευτέρης), Λευτέρης Ζαμπετάκης (Μάνος Αναστασίου), Γιώργος Δεπάστας (Λάκης Βορίδης), Ανανίας Μητσιόπουλος (Γιάννης Φυτράκης), Χρήστος Στεφανής (Θοδωρής Μπίτσιος).

Το «Κάνε ότι κοιμάσαι» θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22:00 στην ΕΡΤ1 με διπλό επεισόδιο.