Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ανατίναξη του πλοίου της Greenpeace από Γάλλους κομάντος

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ανατίναξη του πλοίου της Greenpeace από Γάλλους κομάντος
Σαν σήμερα, το 1985 ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, καθώς Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το «Rainbow Warrior».

Στις 10 Ιουλίου το 1985, μια ειρηνική διαμαρτυρία της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία, καταστέλλεται από την Κυβέρνηση με τον πιο βίαιο και αιματηρό τρόπο. Γάλλοι κομάντος τοποθετούν, κατόπιν εντολής, δύο βόμβες στο πλοιό «Rainbow Warrior», με αποτέλεσμα ο φωτογράφος Φερνάντο Φερέιρα να χάσει τη ζωή του.

Τα σημαντικά γεγονότα της 10ης Ιουλίου:

1212: Μεγάλη πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

1584: Ο Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης δολοφονείται στο σπίτι του, στο Ντελφτ της Ολλανδίας, από τον Μπαλταζάρ Ζεράρ.

1856: Γεννήθηκε ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.

1871: Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ.

1940: Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.

1962: Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο Τέλσταρ, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.

1964: Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

1970: Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει για την υπόθεση της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος τους Ιωάννη Καούνη, Χαράλαμπο Κοβάνη, Χαράλαμπο Γεωργούλα και Μαρία Αγγελάκη σε ποινές από 4 ετών φυλάκιση έως και 12 ετών κάθειρξη. Σε άλλη δίκη καταδικάζονται για αντιδικτατορικές ενέργειες οι Θ. Ψαραδέλης, Δ. Μαστροδήμος και Μ. Πανταχός.

1976: Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.