Αδιανόητο: Ασθενής στο Ιπποκράτειο έχασε το μόσχευμα επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος (vid)

Newsroom
Αδιανόητο: Ασθενής στο Ιπποκράτειο έχασε το μόσχευμα επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος (vid)
Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, δεν έγινε η μεταμόσχευση στον ασθενή στην Θεσσαλονίκη, αλλά σε αυτόν στην Αθήνα.

Τραγικά πράγματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία, με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση που ήρθε στην δημοσιότητα στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί λοιπόν ένας ασθενής, ο οποίος περίμενε ένα πολύτιμο μεταμόσχευμα ήπατος, ενημερώθηκε την Παρασκευή πως βρέθηκε στην Κύπρο και το Σάββατο θα έκανε την επέμβαση.

Μόνο που αυτή δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν υπήρχε αναισθησιολόγος... Ναι, δεν υπήρχε αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χαθεί το μόσχευμα. Κάτι που ευτυχώς δεν έγινε, καθώς η μεταμόσχευση έγινε σε άλλο ασθενή, στην Αθήνα και στο Λαϊκό.

Η ασθενής στην Θεσσαλονίκη συνεχίζει να περιμένει...

Ο δ/ντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Αυτό δεν είναι ένα καινούργιο θέμα. Το γνωρίζει το υπουργείο χρονια. Το Ιπποκράτειο λειτουργεί με 8 αναισθησιολόγους ενώ στο οργανόγραμμά του πρέπει να είναι 27, όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι για πολύ παραπάνω»

Στην εκπομπή έκανε παρέμβαση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: «Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, δίνουμε μεγαλύτερο επίδομα, καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Έχουμε δώσει κίνητρα για δεύτερη ειδικότητα σε περισσότερους ειδικευόμενους».

Αναφορικά με το θέμα της μεταμόσχευσης του ήπατος σε λήπτη στη Θεσσαλονίκη είπε ότι λόγω του δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος, το μόσχευμα το έλαβε άλλος συμβατός ασθενής στο νοσοκομείο Λαϊκό.

«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», επισήμανε δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η κ. Γκάγκα απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει για το μόσχευμα που είχε δωρίσει η οικογένεια ενός 27χρονου δότη από την Κύπρο.

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει Εθνική Λίστα μεταμοσχεύσεων και να παίρνει κάποιος άλλος τη σειρά. Αυτό είναι γεγονός και αλλάζει από σήμερα», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας.

Μιλώντας για την έλλειψη αναισθησιολόγων ανέφερε ότι από τις 32 θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη πληρώθηκαν οι πέντε, στην Πάτρα δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για δύο θέσεις.