Το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας μετά το 1979 εντόπισαν οι ισπανικές αρχές

Newsroom
Το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας μετά το 1979 εντόπισαν οι ισπανικές αρχές
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας αναφέρονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι ισπανικές Αρχές εντόπισαν το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες, δήλωσαν σήμερα περιφερειακές υγειονομικές αρχές, αν και ο άνθρωπος που μολύνθηκε έχει ήδη αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής άλλα κρούσματα.

Μια ασθενής νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μαδρίτη και αργότερα πήρε εξιτήριο αφού έλαβε θεραπεία, δήλωσε εκπρόσωπος της υγειονομικής αρχής της Μαδρίτης, χωρίς να δώσει τις ημερομηνίες νοσηλείας ή άλλες λεπτομέρειες.

Μολύνθηκε αφού ήπιε νερό σε ένα σπίτι στο Τολέδο, 75 χλμ νότια της πρωτεύουσας στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα, και το ακίνητο έκτοτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην περιοχή.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Η τελευταία μεγάλη τοπικά μεταδιδόμενη έξαρση χολέρας στην Ισπανία ήταν το 1979, όταν αναφέρθηκαν 267 κρούσματα κυρίως στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν μόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα κάθε χρόνο.

Τακτικές εξάρσεις της νόσου δεν είναι ασυνήθιστες, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εμπόλεμες ζώνες όπου συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.