Μετά την Ευρώπη και οι ΗΠΑ πάνε για κοινό φορτιστή στις ηλεκτρονικές συσκευές

Μετά την Ευρώπη και οι ΗΠΑ πάνε για κοινό φορτιστή στις ηλεκτρονικές συσκευές
Αμερικανοί Γερουσιαστές προτρέπουν το Υπουργείο Εμπορίου να ακολουθήσει την ΕΕ.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεώσει τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν κοινό φορτιστή στις ηλεκτρονικές συσκευές (πχ. κινητά και tablet) φαίνεται πως οδηγεί τις εξελίξεις και στις ΗΠΑ.

Δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορίου να προχωρήσει τις διαδικασίες για μια ίδια συνθήκη και στην αγορά τους.

Συγκεκριμένα, οι Γερουσιαστές Έντουαρτ Μάρκι και Ελίζαμπεθ Γουόρεν αναφέρουν πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μία κοινή θύρα φόρτισης για συσκευές, έτσι ώστε να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αλλά και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με συνεχείς αγορές ξεχωριστών φορτιστών όταν αλλάζουν πχ. συσκευή κινητού ή tablet και πάνε σε κάποιον άλλο κατασκευαστή.

Ειδικά το δεύτερο κομμάτι τονίζεται από τους δύο Γερουσιαστές που αναφέρουν πως οι καταναλωτές στις ΗΠΑ βρίσκονται συχνά-πυκνά με πολλαπλούς φορτιστές και κάθε εταιρεία αυτή τη στιγμή μπορεί να ζητάει το δικό της.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φθινόπωρο το 2024 και όλες οι σχετικές συσκευές (κινητά, tablet, φορητά ηχεία, e-readers, φορητές κονσόλες, κάμερες, ασύρματα ακουστικά κτλ.) θα πρέπει να αξιοποιούν μέχρι τότε τον φορτιστή USB-C. Για τα των φορητών υπολογιστών θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος που θα φτάσει έως και τους 40 μήνες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αυτή τη στιγμή θα υποστεί η Apple στα iPhone, όπου φαίνεται πως παραμένει ακόμη και τώρα πιστή στις θύρες Lightning.

Πηγή εικόνας: Ευρωκοινοβούλιο