Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η ανακάλυψη της πλάκας του Πόντιου Πιλάτου

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η ανακάλυψη της πλάκας του Πόντιου Πιλάτου
Σαν σήμερα το 1961 είχαμε την πρώτη απόδειξη της ύπαρξης του Πόντιου Πιλάτου.

Σαν σήμερα το 1961 ανακαλύφθηκε στην Καισαρεία του Ισραήλ, πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου.

Αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

Σε σημαντικά γεγονότα της 18ης Ιουνίου είχαμε:

1815: Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1904: Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. Ο Χατζηπέτρος είχε εξυβρίσει τον Στάη, επειδή του είχε αρνηθεί ρουσφέτι και ο υπουργός, κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης, ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του, την οποία απεδέχθη ο Χατζηπέτρος.

1919: Εκτελούνται από τους Τούρκους 31 Μικρασιάτες πρόσκοποι με τους αρχηγούς τους κατά τη διάρκεια σφαγών στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.

1932: Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1934: Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυταράς, διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος, από τους σημαντικότερους της γενιάς του εξήντα.

1942: Γεννήθηκε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Άγγλος τραγουδοποιός. (Beatles, Wings)

1953: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)

1961: Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1967: Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.

1989: Διενεργούνται ταυτόχρονα στην Ελλάδα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις βουλευτικές, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 44,2% χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.