Ο πιο σκληρός πορτιέρης του κόσμου: Δεν την γλίτωσε ούτε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς (vid)

Newsroom
Ο πιο σκληρός πορτιέρης του κόσμου: Δεν την γλίτωσε ούτε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς (vid)
Το δικό του μύθο έχει «χτίσει» ο Γερμανός Σβεν Μάρκουαρντ, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως «ο σκληρότερος πορτιέρης του κόσμου».

Υπάρχει ένα νυχτερινό κλαμπ στη Γερμανία, στο οποίο οι πιθανότητες να περάσει κάποιος την πόρτα του προκειμένου να διασκεδάσει είναι ελάχιστες. Πρόκειται για το ξακουστό Berghain που βρίσκεται στο Βερολίνο και για να μπεις μέσα θα πρέπει να περάσεις πρώτα από τον Σβεν Μάρκουαρντ. Τι εστί Σβεν Μάρκουαρντ; Είναι ο σκληρότερος πορτιέρης του κόσμου!΄

Ποιος είναι ο Σβεν Μάρκουαρντ

Ο Σβεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο στις 3 Φεβρουαρίου 1962. Ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής αυτοκινητόδρομων και η μητέρα του ήταν βοηθός γιατρού. Το 1982 στα 20 του, ο Σβεν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία και την εικονοληψία. Αρχικά συνεργάστηκε με εφημερίδες και στη συνέχεια με περιοδικά μόδας. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποφάσισε να αποσυρθεί από τον χώρο της φωτογραφίας. «Είχα την αίσθηση ότι δεν μπορούσα να πω τίποτα περισσότερα», είχε πει σε συνέντευξή του μιλώντας γι αυτή την απόφαση.

Σβεν

Τα νυχτερινά κλαμπ και ο μύθος του πορτιέρη

Τη δεκαετία του 1990 ο Σβεν ξεκίνησε την δουλειά του πορτιέρη βοηθώντας τον αδερφό του Όλιβερ, ο οποίος ήταν ανερχόμενο αστέρι της βερολινέζικης ηλεκτρονικής σκηνής. «Με την διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας, μπορούσες να εκμεταλλευτείς τις συγκυρίες και τις ευκαιρίες, στήνοντας ένα μπαρ, ένα κλαμπ σε ένα έρημο διαμέρισμα ή σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη», είχε πει ο Σβεν. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα πάρτι του αδερφού του που διοργανώθηκε σε ένα μεγάλο κατάστημα παπουτσιών, για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Ακολούθησε το Ostgust, ένα gay fetish πάρτι, μέσα από το οποίο γεννήθηκε το Berghain και κατά συνέπεια ο μύθος του Σβεν, ως του πιο σκληρού πορτιέρη στον κόσμο.

Το Berghain και η σκληρή πόρτα του

Το Berghain χτίστηκε ανάμεσα στις περιοχές Κράουζμπεργκ και Φρίντριχσάϊν του Ανατολικού Βερολίνου, σε ένα κτήριο που στέγαζε παλιότερα ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικούς ρεύματος. Είναι κατά βάση γκέι κλαμπ, το οποίο μαζί με το Studio 54 γέννησε τον ορισμό της σκληρής πόρτας. Βέβαια χρειαζόταν και τον κατάλληλο άνθρωπο, τον οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Σβεν. Η εμφάνισή του βοηθούσε ακόμα περισσότερο.

Το πρόσωπο του γεμάτο με τατουάζ και σκουλαρίκια προκαλεί δέος. Μαζί με την ομάδα του ελέγχει εξονυχιστικά χιλιάδες κόσμο που εισρέει τα Σαββατοκύριακα και αποφασίζουν ποιοι θα μπουν στο κλαμπ. Το Berghain έχει τόσο φανατικούς οπαδούς που έχουν δημιουργηθεί δεκάδες forum όχι μόνο για την πόρτα του, αλλά και για το τι γίνεται μέσα στο κλαμπ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η βιντεοσκόπηση και η λήψη φωτογραφιών. Όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο, το μετανιώνει.

Η «πόρτα του τρόμου» με αρχηγό τον Σβεν έχει γίνει σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κλάμπινγκ, ενώ έχουν βγει ακόμη και t-shirt με το μότο: «Έφαγα κι εγώ πόρτα στο Berghain». Τρέντι παρέες με τρέντι ντυσίματα κόβονται στο δευτερόλεπτο, όπως και αυτοί που φωνάζουν ή μιλούν δυνατά στην ουρά, οι οποίοι εντοπίζονται άμεσα από τον Μάρκουαρντ και την ομάδα του. Περισσότερες πιθανότητες να μπει έχει όποιος μιλάει γερμανικά, καθώς οι τουρίστες δεν είναι και οι πιο αγαπημένοι του Σβεν. Το ποσοστό που «κόβεται» στην πόρτα είναι 99%!

Σβεν

Τα κριτήρια του Σβεν και η πόρτα στην Μπρίτνεϊ

Στον Σβεν δεν του αρέσει να τον αποκαλούν «πορτιέρη» και ακολουθεί την προσωπική του αισθητική όταν σκανάρει τον υποψήφιο κλάμπερ: «Μου αρέσει η μούρη σου και το στυλ σου; Μπήκες. Δεν μου αρέσει; Έφυγες». Όταν του λένε τα tips που έχουν βγει και πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να περάσει την είσοδο του Berghain, συνήθως γελάει και αποφεύγει να πει κάτι παραπάνω.

Ένα του νεύμα φτάνει για να καταλάβει κάποιος αν θα περάσει μέσα στο κλαμπ ή θα επιστρέψει στο σπίτι του. Ακόμα και οι διάσημοι θα πρέπει να περιμένουν στην ουρά και να περάσουν τον έλεγχο του Σβεν. Κάποτε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ήθελε πάση θυσία να μπει γι’ αυτό και δεν είπε τίποτα περιμένοντας για πάνω από μια ώρα στην ουρά μέχρι να φτάσει μπροστά στον Σβεν Μάρκουαρντ. Ο Σβεν «έκοψε» την ποπ σταρ και αποφάσισε ότι το στυλ της δεν ταίριαζε με την φιλοσοφία του Berghain. Έτσι, επέλεξε να μην της επιτρέψει την είσοδο.