Σάλος στην Κίνα με βιβλίο δημοτικού: Ρατσιστικά, σεξουαλικά και φιλο-αμερικανικά «κρυμμένα μηνύματα»

Newsroom
Σάλος στην Κίνα με βιβλίο δημοτικού: Ρατσιστικά, σεξουαλικά και φιλο-αμερικανικά «κρυμμένα μηνύματα»
Εικόνες που απεικονίζουν παιδάκια γερασμένα χωρίς μαλλιά και με μεγάλα μέτωπα, με σκιαγραφημένα τα γεννητικά τους όργανα και με εσώρουχα των κοριτσιών αλλά και αμερικανικές σημαίες.

Αναταραχή επικρατεί στην Κίνα με σχολικά βιβλία δημοτικού, τα οποία έχουν «κρυμμένα μηνύματα» με ρατσιστικό, σεξουαλικό αλλά και φιλοαμερικανικό περιεχόμενο». Όπως αναφέρει το CNN και το Weibo, εκπαιδευτικοί και γονείς βέβαια ανησυχούν για τις πολιτικές προεκτάσεις που ενδεχομένως θα πάρει το θέμα και ελλοχεύει ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της ήδη αυστηρής λογοκρισίας στη χώρα.

Η αναθεώρηση, σε βιβλία που βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία της Κίνας εδώ και 10 χρόνια ήδη, έχει ξεκινήσει, ώστε να αντικατασταθούν εικόνες που απεικονίζουν παιδάκια γερασμένα χωρίς μαλλιά και με μεγάλα μέτωπα, εικόνες- όπως λένε οι Κινέζοι- «άσχημες, προσβλητικές και ρατσιστικές».

2

Οι περισσότεροι βέβαια έχουν εξοργιστεί με τα πολλά είναι η αλήθεια σεξουαλικά υπονοούμενα που «κρύβονται» στις εικόνες. Αγοράκια με «εξόγκωμα» στο παντελόνι τους, που μοιάζει με το περίγραμμα των γεννητικών τους οργάνων, να πιάνουν στο στήθος τις συμμαθήτριές τους αλλά και να σηκώνουν τις φούστες τους με αποτέλεσμα να φαίνονται τα εσώρουχα των μικρών κοριτσιών.

2

Πολλοί εντόπισαν και «φιλο-αμερικανικά» μηνύματα στα βιβλία του δημοτικού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται η αμερικανική σημαία σε ρούχα των μικρών παιδιών.

Αυτό που επεσήμαναν πολλοί βέβαια είναι πως γίνεται τόσα χρόνια να μην είχαν γίνει αντιληπτές όλες αυτές οι εικόνες στα βιβλία που εκδόθηκαν από το κρατικό People’s Education Press. Τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο σχολικών βιβλίων της Κίνας με έτος ίδρυσης το 1950. Το People’s Education Press δήλωσε πως ανακαλεί τα σχολικά βιβλία και θα επανασχεδιάσει τις εικόνες.

2

Το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας, με τη σειρά του, παρενέβη και τόνισε προς τον εκδότη να «διορθώσει και να αλλάξει» τις εκδόσεις του και να βεβαιωθεί πως το περιεχόμενο των βιβλίων «συμμορφώνεται με τις σωστές πολιτικές κατευθύνσεις και αξίες, προωθεί την εξαιρετική κινεζική κουλτούρα και συμμορφώνεται με τα αισθητικά γούστα του κοινού».