Ουκρανή τρανσέξουλ δεν μπορεί να φύγει από το Κίεβο, το διαβατήριό της λέει «άνδρας» (vid)

Newsroom
Ουκρανή τρανσέξουλ δεν μπορεί να φύγει από το Κίεβο, το διαβατήριό της λέει «άνδρας» (vid)
H ιστορία της Zi Faámelu που γεννήθηκε στην Κριμέα, ζει στο Κίεβο και δεν μπορεί να γλιτώσει από τον πόλεμο λόγω του διαβατηρίου.

Κάθε πόλεμος κρύβει πολλές δυσάρεστες ιστορίες... Χιλιάδες, με αυτή της Zi Faámelu να είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές.

Η 31χρονη τρανσέξουαλ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριμέα από την οποία έχει φύγει και πλέον μένει στο Κίεβο. Εκεί την βρήκε η ρωσική εισβολή της προηγούμενης της Πέμπτης.

«Μερικές φορές νομίζουμε οτι είναι όνειρο αυτό που ζούμε. Πως έχουμε κολλήσει σε ένα video game. Ζούμε σε μία ήσυχη κοινωνία και ξαφνικά ακούς τους βομβαρδισμούς, ξυπνάς από τις βόμβες. Πριν από λίγο άκουσα βόμβες και το παράθυρό μου έτρεμε. Φοβάμαι για την ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CBS News από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας όπου είναι εγκλωβισμένη.

Γιατί εγκλωβισμένη; Γιατί πολύ απλά, αν και το θέλει, δεν μπορεί να φύγει από την Ουκρανία. Βλέπετε, το διαβατήριό της, δίπλα από το φύλο λέει άνδρας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί να μας αφήσουν να φύγω. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αν το διαβατήριό σου λέει άνδρας, δεν θα σε αφήσουν να περάσεις τα σύνορα», λέει χαρακτηριστικά, καθώς θα πρέπει να μείνει πίσω να πολεμήσει.

Βέβαια, αυτό ήταν μία επιλογή που συνειδητά έκανε, καθώς δεν ήθελε να μπει στην διαδικασία αλλαγής του που έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 και προβλέπει πως πρέπει να περάσει από εξετάσεις και επιτροπές που υποτιμούν τον άνθρωπο που έχει πάρει την απόφαση αυτή.

«Είναι εξευτελιστική η διαδικασία. Δεν θέλω να την περάσω. Αποφάσισα να κρατήσω το διαβατήριό μου, να λέει άνδρας και τώρα δεν μπορώ να φύγω», τόνισε και πλέον είναι αναγκασμένη να ζει με τις βόμβες μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης της ρωσικής εισβολής.