Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Έγινε Πρόεδρος της Ουκρανίας επειδή έπαιξε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σε τηλεοπτική σειρά (vid)

Newsroom
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Έγινε Πρόεδρος της Ουκρανίας επειδή έπαιξε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σε τηλεοπτική σειρά (vid)
Ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι που είχε υποδυθεί τον Ουκρανό πρόεδρο, τελικά έγινε… πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ποιός είναι τελικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και γιατί φοβάται τόσο πολύ ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, μιας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται πως θέλει πάση θυσία να τον συλλάβει και να τον φυλακίσει, αν πιστέψουμε τις αναφορές που γίνονται;

Ο παππούς του πολέμησε τους Ναζί με τον «κόκκινο στρατό»

Ο 44χρονος Ουκρανός πρόεδρος, είναι παιδί Εβραίων γονιών και ο πατέρας του ήταν καθηγητής, επικεφαλής ενός ακαδημαϊκού τμήματος ενώ η μητέρα του δούλευε ως μηχανικός.

Το εκπληκτικό (και φυσικά οξύμωρο) είναι πως ο παππούς του πολέμησε με τον «κόκκινο στρατό» των Σοβιετικών κατά των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, έχει τον «κόκκινο στρατό» απέναντί του. Τα τρία αδέρφια του παππού του σκοτώθηκαν στο «Ολοκαύτωμα»!

Σπούδασε νομική και ασχολήθηκε με την κωμωδία

Ο Ζελένσκι σπούδασε Νομική στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου στο Κριβί Ριχ, αλλά δεν έχει δουλέψει επαγγελματικά σε νομικό πεδίο. Αντίθετα από μικρή ηλικία είχε δείξει την κρίση και την προτίμησή του στην υποκριτική και δη στην κωμωδία. Σε ηλικία 17 ετών είχε πάρει μέρος σε διαγωνισμό κωμωδίας και συμμετείχε μάλιστα στην τοπική ουκρανική ομάδα "Ζαπορίζια-Κριβί Ριχ-Τράνσιτ", που κέρδισε στο πρωτάθλημα ΚΒΝ.

Την ίδια χρονιά, δημιούργησε και έγινε επικεφαλής της ομάδας «Κβαρτάλ 95», η οποία από το 1998 έως το 2003 ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες των πρωταθλημάτων του ΚΒΝ. Έτσι, ο Ζελένσκι πέρασε πολύ χρόνο στη Μόσχα και συνεχώς περιόδευε στις μετασοβιετικές χώρες. Το 2003, το «Κβαρτάλ 95» άρχισε να παράγει εκπομπές για το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, και το 2005 η ομάδα (του) μετακόμισε στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Inter.

Διασημότητα μέσα από το «Dancing with the Stars»

Αφού ο Ζελένσκι συμμετείχε στην ουκρανική εκδοχή του «Dancing with the Stars» το 2006, έγινε διασημότητα στην Ουκρανία, ενώ το 2008, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη» και στο σίκουελ του. Ο Ζελένσκι συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία «Γραφείο του Ρομαντισμού» και ακολούθησαν κι άλλες πολλές, όπως «ο Χρόνος μας το 2011», «Ρζέφσκι Εναντίον του Ναπολέοντα», «η Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 3». Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Πρώτα Ραντεβού» ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού Inter από το 2010 έως το 2012.

Πρωτοστάτησε υπέρ των Ρώσων καλλιτεχνών

Τον Αύγουστο του 2014, πρωτοστάτησε στην απόφαση-παρέμβαση του Ουκρανικού Υπουργείου Πολιτισμού να απαγορεύσει τη συμμετοχή των Ρώσων καλλιτεχνών στην Ουκρανία ενώ το 2018 η ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, «Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2» απαγορεύτηκε να παιχτεί στην Ουκρανία.

Υποδύθηκε σειρά τον… πρόεδρο της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο «Ντονμπάς», το «Κβαρτάλ 95» του Ζελένσκι δώρισε 1 εκατομμύριο χρίβνιες (ουκρανικό νόμισμα) στον ουκρανικό στρατό, ενώ Ρώσοι πολιτικοί και καλλιτέχνες ζήτησαν την απαγόρευση αναπαραγωγής των έργων του στη Ρωσία. Ο Ζελένσκι όμως επέμενε και τασσόταν κατά της απαγόρευσης των Ρώσων καλλιτεχνών στην Ουκρανία.

Το 2015, ο Ζελένσκι έγινε σταρ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Υπηρέτης του Λαού», στην οποία έπαιξε τον ρόλο του… Προέδρου της Ουκρανίας. Στη σειρά, ο Ζελένσκι είναι ένας κοινός καθηγητής ιστορίας, ονόματι Βασίλι Χολομπορόντκο, που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές μετά από δημοφιλές βίντεο στο οποίο κάνει κριτική στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με τη διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το «Κβαρτάλ 95» παρήγαγε την τελευταία ταινία από τη ρωσική θυγατρική του το 2012 και πως το 2014 τα γραφεία του στη Μόσχα έκλεισαν.

Από τη σειρά στην… πραγματικότητα!

Το πολιτικό κόμμα «Υπηρέτης του Λαού», δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2018, από ανθρώπους της τηλεοπτικής εταιρείας παραγωγής του «Κβαρτάλ 95», η οποία δημιούργησε επίσης την τηλεοπτική σειρά με το ίδιο όνομα.

Το Μαρτίου 2019, σε συνέντευξη για το Der Spiegel, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε να "φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία" και να "αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πως «μπήκε στο μάτι» του Πούτιν

Ο Ζελένσκι μπήκε στο μάτι των Ρώσων και του Βλάντιμιρ Πούτιν, όταν εξέφρασε την επιθυμία να μπει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας έβγαλε… καπνούς όταν τον άκουσε να λέει, πως η Ουκρανία θα βάλει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2024.

Ο Ζελένσκι δεν είχε αποφύγει τις υπόνοιες για τον Πούτιν, έχοντας πει πως «η Κριμαία θα ήταν δυνατόν να επιστρέψει κάτω από Ουκρανικό έλεγχο όταν κάποια στιγμή αλλάξει το καθεστώς της Μόσχας», εννοώντας τον Πούτιν.

Η δήλωση για τον συνεργάτη των Ναζί

Ο Ρώσος πρόεδρος στο μαγνητοσκοπημένο του διάγγελμα, είχε πει πως στην Ουκρανία αυξάνονται οι νεοναζί, ορμώμενος ίσως από τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου υπέρ του μεγαλύτερου συνεργάτη των Ναζί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του Στεπάν Μπαντέρα, για τον οποίο είχε πει «υπερασπίστηκε την ελευθερία της Ουκρανίας» αλλά και ότι είναι κανονικό «κάποιο ποσοστό των Ουκρανών να τον θεωρεί ήρωα»!