Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Ομπάμα δίνει τον όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο Ομπάμα δίνει τον όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ
Μία ημέρα μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέγνωσε ξανά τον όρκο, εξαιτίας ανακολουθίας σε μια από τις λέξεις στην επίσημη τελετή.

Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον Προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2009, αφού έδωσε το νενομισμένο όρκο σε μια φαντασμαγορική τελετή ενώπιον πλήθους κόσμου.

Μία ημέρα μετά, ο Ομπάμα ανέγνωσε ξανά τον όρκο, εξαιτίας ανακολουθίας σε μια από τις λέξεις στην επίσημη τελετή. Ο δικαστής Ρόμπερτς είχε κάνει λάθος σε μία λέξη.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 υπέγραψε νομοσχέδιο για τη χορήγηση οικονομικού πακέτου ύψους 787 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντανάμο εντός του επομένου χρόνου και διόρισε στις 22 Ιανουαρίου του 2009 νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τον πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, ενώ ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν όρισε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2009 ο Ομπάμα ανήγγειλε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα τερματιστούν σε διάστημα 18 μηνών. Το Μάρτιο του 2009 ανακοίνωσε την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σε 17.000.

Στις 9 Οκτωβρίου 2009 η Νορβηγική Επιτρoπή των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης αποφάσισε να απονείμει στον Μπαράκ Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο λόγος που ο Ομπάμα κέρδισε το βραβείο ήταν «το όραμά του και η δουλειά του για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Υπήρχαν όμως και αρκετοί που θεωρούσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί το βραβείο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις 9 μήνες πριν, τον Ιανουάριο. Ο Ομπάμα έγινε ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, και τέταρτος συνολικά, που κέρδισε το βραβείο

Τα σημαντικότερα της 20ης Ιανουαρίου...

  • 1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.
  • 1921: Εγκρίνεται το πρώτο Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο καθιερώνει την αρχή της εθνικής κυριαρχίας.
  • 1929: Προβάλλεται στους κινηματογράφους Ο Ληστής της Αριζόνας, η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.
  • 1936: Ο Εδουάρδος Η' γίνεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • 1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στη Διάσκεψη της Βάνζεε που πραγματοποιείται στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ναζιστικής Γερμανίας συζητούν την εφαρμογή της «Τελικής Λύσης του εβραϊκού ζητήματος».
  • 1962: Ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής του 1961, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 8.388.533 άτομα και της περιφέρειας πρωτευούσης σε 1.852.709.
  • 1981: Είκοσι λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρήγκαν, το Ιράν απελευθερώνει 52 Αμερικανούς ομήρους.
  • 1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής.
  • 2001: Ο Τζωρτζ Ο. Μπους δίνει τον Προεδρικό όρκο ενώπιον του Δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.
  • 2018: Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, Αφγανιστάν.

*Με πληροφορίες από wikipedia