Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η «Παραδοσιακή Αλιεία του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου/Αιτωλικού»!

Newsroom
Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η «Παραδοσιακή Αλιεία του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου/Αιτωλικού»!
Μια σημαντική επιτυχία πιστώνεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, καθώς με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας η «Παραδοσιακή Αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού»!

Δίχως αμφιβολία πρόκειται για μια δικαίωση των ανθρώπων που υπηρετούν τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, καθώς όλα αυτά τα χρόνια μια ομάδα συνεργάστηκε αφιλοκερδώς για την υποβολή του δελτίου-στοιχείου, της παραδοσιακής αλιείας στο Εθνικό Πάρκο, προς το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαπολιτισμικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Αν μη τι άλλο η τελική δικαίωση μετά την απόφαση της Υπουργού απέδειξε πως η συνεργασία και η αγάπη για τον τόπο είναι ικανή να πετύχει σοβαρή πρόοδο για την φύση και τον άνθρωπο.

Η πρωτοβουλία για την ένταξη της παραδοσιακής αλιείας στο εθνικό ευρετήριο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 όπου ο Φορέας Διαχείρισης κάλεσε σε σύσκεψη εργασίας τους ελεύθερους και συνεταιρισμένους αλιείς με την παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Γιάννη Δρίνη και της αρχαιολόγου κ. Ελένας Μπαζίνη, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο κ. Αλέξη Κατσαρό, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών κ. Γιώργο Κατσέλη καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Φοίβο Μπέρδο, Πολιτισμολόγο και κ. Μαρι Σιαμπάνη, Αρχιτέκτονα.

Επίσης στην συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Θοδωρής Μπότας ως πρόεδρος του συλλόγου των επαγγελματιών αλιέων «Το Αιτωλικό» και ο κ. Στέφανος Κάππας ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιχθυοτροφείου Ανατολικής Κλείσοβας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Γιάννη Μακρή ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία της υποβολής για το Πανηγύρι του Αι-Συμιού. Τον Φεβρουάριο του 2019 κατατίθεται από την ομάδα έργου που συγκρότησε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, δηλαδή το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) με την κ. Ειρήνη Λυρατζάκη, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών με τον κ. Γιώργο Κατσέλη, τον κ. Φοίβο Μπέρδο και την κ. Μαρί Σιαμπάνη η πρόθεση δελτίου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραδοσιακή αλιεία στο Εθνικό Πάρκο ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους προκρίνεται η πρόθεση από την Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου και η ομάδα αρχίζει να συντάσσει τον ολοκληρωμένο φάκελο υποβολής του δελτίου-στοιχείου όπου και τον καταθέτει τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Στην συνέχεια η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στέλνει τις παρατηρήσεις της επι του φακέλου της υποβολής οι οποίες και ενσωματώνονται διορθωτικά στον αρχικό φάκελο υποβολής και ξαναστέλνονται προς ένταξη της παραδοσιακής αλιείας στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μετά από μια 4ετή προσπαθείων έγινε πλέον πράξη η ένταξη της παραδοσιακής αλιείας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας η οποία και θα σημάνει με τις κατάλληλες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την εξωστρέφεια των ιχθυρών της Λιμνοθάλασσας, την πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα σήματα πιστοποίησης του ΕΛ.Γ.Ο. για ιχθυρά που παράγονται σε λιμνοθάλασσες (AGRO 12) όσο και προϊόντα που παράγονται εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 (AGRO 9), την καταξίωση του επαγγέλματος των αλιέων καθώς και την διαφήμιση του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Αιτωλικού ως του κατάλληλου τόπου για οικοτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό και περιβαλλοντικά υπεύθυνη περιήγηση στην λιμνοθάλασσα.

Για την τεράστια αυτή επιτυχία, που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων κ. Γιάννης Σελιμάς τονίζει: «Μια προσπάθεια ελάχιστων με αφιλοκερδή τρόπο μπορεί να καταφέρει περισσότερα από ολόκληρους προϋπολογισμούς όταν η αγάπη για την φύση και τον άνθρωπο, για την πρόοδο και την αλλαγή μιας κοινωνίας περισσεύει. Προχωράμε τον δρόμο της Αειφορίας με στόχο την Βιώσιμη Ανάπτυξη των περιοχών Natura».