10.000 άτομα σε λίστα αναμονής: Γιατί όλοι θέλουν να φάνε ντόνατς από αυτό το μαγαζί;

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
10.000 άτομα σε λίστα αναμονής: Γιατί όλοι θέλουν να φάνε ντόνατς από αυτό το μαγαζί;
Το Kora της Νέας Υόρκης έχει καταφέρει σε έναν χρόνο να κάνει όλη την Αμερική (και όχι μόνο) να συζητά για τα ντόνατς του.

Έχουμε δει κατά καιρούς να ανοίγουν μαγαζιά και να τα συνοδεύει ένα τρελό hype, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές, για να δοκιμάσει κάποιο από τα προϊόντα τους. Έχει συμβεί και στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με ένα μικρό μαγαζάκι στη Νέα Υόρκη δεν έχει προηγούμενο.

Ο λόγος για το Kora, ένα μαγαζί που πουλάει μόνο ντόνατς και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει ήδη μια λίστα αναμονής που ξεπερνάει τα 10.000 άτομα. Επομένως, όποιος θελήσει τώρα να παραγγείλει κάποιο από τα προϊόντα του, ίσως χρειαστεί να περιμένει αρκετές ημέρες ή και μήνες, για να το δοκιμάσει.

Τι συμβαίνει, όμως, και το συγκεκριμένο μαγαζί δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο «μύθο» γύρω από το όνομά του; Το Kora άνοιξε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, όταν η σεφ με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, Κίμπερλι Καμάρα, και ο σύντροφός της, Κέβιν Μπόρχα, έχασαν τις δουλειές τους.

Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισαν να ξεκινήσουν να φτιάχνουν ντόνατς από την κουζίνα του σπιτιού τους, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή συνταγή των γιαγιάδων τους. Το πρότζεκτ στη συνέχεια μεγάλωσε κι έτσι άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν κάτι διαφορετικό, από αυτά που είχαν συνηθίσει να τρώνε οι Νεοϋορκέζοι.

Για τα ντόνατς τους χρησιμοποιούν ζύμη μπριός, την οποία τηγανίζουν, κι αφού πάρει το σωστό σχήμα, στη συνέχεια κόβουν ένα κομμάτι από το πάνω μέρος και προσθέτουν ένα φλαν στο εσωτερικό του (κάτι σαν κρεμ καραμελέ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πελάτης να γεύεται δύο γλυκά σε ένα, κάνοντας τα ντόνατς τους ανάρπαστα. Ήδη η συζήτηση γύρω από τα προϊόντα τους έχει περάσει τα σύνορα της Αμερικής, ενώ δεν θα μας κάνει εντύπωση να δούμε κάποια αντίστοιχη συνταγή και σε άλλα μαγαζιά εκεί έξω.

Μας άνοιξαν την όρεξη.