«Σάσα ο Μακεδόνας»: Η δολοφονία του εκτελεστή στην Βαρυμπόμπη παραμένει άλυτο μυστήριο

Newsroom
«Σάσα ο Μακεδόνας»: Η δολοφονία του εκτελεστή στην Βαρυμπόμπη παραμένει άλυτο μυστήριο
Κανείς δεν έμαθε πως ο διαβόητος εκτελεστής «Αλέξανδρος ο Μέγας» ή «Σάσα ο Μακεδών» βρέθηκε στραγγαλισμένος, όπως και η σύντροφός του, «Μις Ρωσία» Σβετλάνα Κότοβα.

«Αλέξανδρος ο Μέγας» ή «Σάσα ο Μακεδών»; Με αυτά τα δύο προσωνύμια ήταν γνωστός στην Ρωσία ο Ανδρέας Κολαντόπουλος, όπως τον γνώριζαν στην Βαρυμπόμπη. Ή μήπως λεγόταν «Βλαδίμηρος Κεσόφ» ο άντρας που είχαν βρει στραγγαλισμένο; Σε κάθε περίπτωση, στα έγγραφα που βρήκαν οι αρχές, φαινόταν πως είχε ελληνική καταγωγή, ωστόσο κι αυτό αμφισβητήθηκε, με τις ελληνικές αρχές, να τονίζουν πως ο νεκρός άντρας δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, όσον αφορά τις ρίζες, γιατί… άλλες σχέσεις με τη χώρα είχε. Εγκληματικής φύσεως!

Καταζητούμενος από την Interpol

Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ είχε αφιχθή στην Ελλάδα το 1995, φυσικά με άλλο όνομα και στοιχεία. Είχε δηλώσει μάλιστα ως μόνιμη κατοικία, που στην πραγματικότητα εκεί βρισκόταν ένα… γιαπί. Την ίδια ώρα αυτός - όπως και οι συνεργοί του -απολάμβαναν τη χλιδή πολυτελών βιλών στο Λαγονήσι, εκμεταλλευόμενος τις πλουσιοπάροχες αμοιβές, από τα συμβόλαια θανάτου που αναλάμβανε. Γι αυτό άλλωστε ήταν ψηλά στη λίστα με τους καταζητούμενους της Interpol στην Ρωσία.

2

Αποβολή από την Αστυνομική Ακαδημία

Το οξύμωρο βέβαια της όλης υπόθεσης είναι πως ο Σολόνικ, μετά την στρατιωτική του θητεία, εισήχθη στην Αστυνομική Ακαδημία της Μόσχας. Γρήγορα όμως τον απέβαλαν, καθώς οι τεχνικές του ακόμα και οι τρόποι και η συμπεριφορά του, είτε σε ανακρίσεις, είτε σε συλλήψεις ακόμα και στο πως αντιμετώπιζε τους κρατούμενους δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.

Τον στρατολόγησε η KGB

Όλα αυτά τα στοιχεία που είχε όμως ήταν… τέλεια για την KGB, η οποία στο πρόσωπό του έβλεπε έναν τέλειο πράκτορα για τα δεδομένα της και γρήγορα τον στρατολόγησε. Στο πρόσωπό του όμως την ίδια ώρα η KGB βρίσκει το προφίλ του τέλειου πράκτορα, με συνέπεια να τον στρατολογήσει στις τάξεις της.

Εκτέλεσε τον αρχηγό της αντίπαλης οργάνωσης

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Σολόνικ, που τότε ήταν περίπου 30 ετών, αποφάσισε να περάσει στη… αντίπερα όχθη και να ασχοληθεί με τη νύχτα και την παρανομία. Μπήκε στην «Orekhovskaya», του αρχιμαφιόζου Σεργκέι Τιμοφέεφ ή «Σιλβέστερ» και ανέβηκε στα μάτια όλων όταν εκτέλεσε τον αρχηγό (και αντίπαλο δέος της εγκληματικής οργάνωσης) των Τσετσένων Βαλερί Ντλουγκάτζ, την ώρα που διασκέδαζε σε ένα κατάμεστο κλαμπ.
Μετά από αυτό, το «όνομά» του έγινε ξακουστό στους κύκλους της «νύχτας» και έγινε περιζήτητος εκτελεστής, γιατί έκανε «καθαρές δουλειές», ακόμα και μέσα σε κατάμεστα από κόσμο κλαμπ.

Απέδρασε από εκεί που κανείς δεν το χε κάνει

Κάποια στιγμή οι αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν, ωστόσο αυτός άρπαξε το περίστροφο ενός αστυνομικού σκοτώνοντας όποιον έβρισκε μπροστά του. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τον τραυμάτισαν, με αποτέλεσμα να τον ακινητοποιήσουν και να καταλήξει στις διαβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας «Matrosskaya Tishina», όπου κανείς δεν είχε αποδράσει από εκεί. Τον έβαλαν μάλιστα στην απομόνωση. Ο Σολόνικ όμως κατόρθωσε το ακατόρθωτο, άγνωστο πως, και απέδρασε…

Με πλαστική επέμβαση διέφυγε από τη Ρωσία

Με τους περισσότερους να οδηγούνται στο γεγονός ότι έκανε πλαστική επέμβαση, κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία και πάει στο εξωτερικό, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή προορισμό του. Μετά από χρόνια κατάλαβαν πως είχε έρθει στην Ελλάδα, κάνοντας τις «δουλειές» του αλλά και χρησιμοποιώντας την ως ορμητήριο, όταν αναλάμβανε συμβόλαια θανάτου και σε άλλες χώρες.
Εκτός από τη βίλα στο Λαγονήσι, διατηρούσε ακόμα δύο υπερπολυτελείς βίλες, αυτοκίνητα μεγάλης αξίας και κυβισμού, ενώ από το «βιογραφικό» του δεν έλειπαν τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Η χλιδή την οποία απολαμβάνει, η σύντροφός του «Μις Ρωσία» Σβετλάνα Κότοβα, αλλά και άλλες συμπατριώτισσες της που έρχονταν συχνά στην Ελλάδα, μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών. Σε μία από τις αφίξεις της «Μις Ρωσία», οι αρχές κινητοποιήθηκαν, καθώς η κοπέλα για πέντε μέρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Μετά από λίγες μέρες, στην Ελλάδα αφίχθη κλιμάκιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για να ελέγξει αν ισχύει η πληροφορία ότι ο Σολόκιν είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα.

Βρέθηκαν στραγγαλισμένοι

Οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη των σχεδίων από τις βίλες του Σολόνικ, αλλά και το σημείο που βρέθηκε τελικά το άψυχο σώμα του στην Βαρυπόμπη. Έλληνες και Ρώσοι αστυνομικοί βρίσκουν 500 μέτρα από την εθνικό οδό ένα πτώμα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα του οποίου επιβεβαιώνουν ότι είναι ο Σολόνικ. Κρατούσε έναν σάκο με όπλα, περούκες, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία. Εκεί όπου θα εκτελούσε το επόμενο «συμβόλαιο θανάτου» που είχε υπογράψει.
Λίγη ώρα αργότερα, 300 μέτρα μακριά από τη βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι, βρήκαν μέσα σε έναν πρόχειρο τάφο την Σβετλάνα Κότοβα. Ο θάνατός της, όπως και του συντρόφου της, προήλθε από στραγγαλισμό, ενώ στη συνέχεια οι εκτελεστές της διαμελίζουν το κορμί της.

Ποιος έκανε τα δύο εγκλήματα; Προφανώς ποτέ κανείς δεν θα μάθει…