Ο ξυλοδαρμός για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Η ιστορία που καθήλωσε τον κόσμο (vid)

Newsroom
Ο ξυλοδαρμός για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Η ιστορία που καθήλωσε τον κόσμο (vid)
Σαν σήμερα, το 1994 η Ολυμπιονίκης στο skating Νάνσι Κέριγκαν ξυλοκοπείται, ωστόσο η ιστορία πίσω από την επίθεση έχει πολλές ρίζες και «πρωταγωνιστές».

Η Ολυμπιονίκης και ελπίδα στις παγοδρομίες των ΗΠΑ Νάνσι Κέριγκαν, σαν σήμερα το 1994, δέχθηκε επίθεση την ώρα που έκανε προπόνηση και δη δύο μέρες πριν από τα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας άντρας τη κτύπησε με ρόπαλο πίσω από το γόνατό της, με αποτέλεσμα η Κέριγκαν να πέσει κάτω και να κλαίει από τους πόνους. Όταν η ιστορία πίσω από την επίθεση ξετυλίχθηκε και έγινε γνωστή, καθήλωσε τις ΗΠΑ σαν σαπουνόπερα!

Η ανταγωνίστρια της Κέριγκαν για μια θέση στην ομάδα skating των ΗΠΑ ήταν η Τόνια Χάρντινγκ. Στα μέσα Δεκεμβρίου το 1993, ο πρώην σύζυγος της, Τζεφ Γκίλολι προσέγγισε τον Σον Έγκαρντ για να βγάλουν εκτός την Κέριγκαν από τον διαγωνισμό. Ο Έγκαρντ με τη σειρά του κανόνισε μία συνάντηση με τους Ντέρικ Σμιθ και Σέιν Σταντ, οι οποίοι συμφώνησαν να τραυματίσουν την Κέριγκαν έναντι φυσικά αμοιβής.

Στις 28 Δεκεμβρίου λοιπόν, ο Σταντ πήγε στην Μασαχουσέτη όπου η Κέριγκαν έκανε την προετοιμασία της. Δεν μπόρεσε όμως να εκδηλώσει εκεί την επίθεσή του, οπότε την ακολούθησε στο Ντιτρόιτ όπου εκεί τον περίμενε ο Σμιθ. Εκεί ο Σταντ κατάφερε να επιτεθεί στην Κέριγκαν και αμέσως μετά μπήκε στο αυτοκίνητο του Σμιθ, με το οποίο απέδρασαν.

Ο στόχος τους ή μάλλον ο στόχος του Γκίλολι, του πρώην συζύγου της Χάρντινγκ, είχε επιτευχθεί: Με την Κέριγκαν εκτός, η Χάρντινγκ κέρδισε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο Ντέρικ Σμιθ, ο οδηγός του αυτοκινήτου, ομολόγησε στο FBI. Τρεις μέρες αργότερα, ο Σταντ, ο εκτελεστής της επίθεσης συνελήφθη και επίσης ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του. Εύλογα όμως οι πράκτορες του FBI προσέγγισαν για κατάθεση και την Χάρντινγκ, καθώς φαινόταν να είναι αυτή που είχε το κίνητρο της επίθεσης και την αυτουργία. Η Χάρντινγκ όμως αρνήθηκε την εμπλοκή της. Υποστήριξε δε πως είχε διακόψει κάθε επαφή και επικοινωνία με τον Γκίλολι, αν είχε αυτός κάποια ευθύνη για την επίθεση.

Την επόμενη μέρα, ο Γκίλολι κατηγορήθηκε για συνομωσία και συνεργασία για την επίθεση της Κέριγκαν. Όμως… Γρήγορα, συμφώνησε να υπογράψει την εμπλοκή της Χάρντινγκ στην επίθεση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Χάρντινγκ κλήθηκε ξανά για κατάθεση, ωστόσο άλλαξε την ιστορία της. Παραδέχθηκε, πως γνώριζε τον ρόλο του Γκίλολι στην επίθεση της, αλλά δεν ειδοποίησε τις αρχές. Τόσο η Χάρντινγκ όσο και η Κέριγκαν, εν τω μεταξύ, είχαν κληθεί στην Ολυμπιακή ομάδα. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αμερικής είχε σκεφτεί να πετάξει εκτός την Χάρντινγκ από την ομάδα, αλλά η αθλήτρια κατάφερε νομικά να την εμποδίσει.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες όμως, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για την Χάρντινγκ. Η εμφάνισή της ήταν ένα… δράμα. Ξέσπασε σε κλάματα αφού είδε τα πέδιλά της να σπάνε. Της επέτρεψαν να ξεκινήσει ξανά την προσπάθειά της, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει τίποτα καλύτερο από το να καταλάβει την 8η θέση. Η Κέριγκαν από την άλλη, κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο, αν και πολλοί υποστήριξαν ότι άξιζε ακόμα και το χρυσό.

Όταν βρέθηκαν πίσω στις ΗΠΑ, η Χάρντινγκ ομολόγησε την ενοχή της για συνωμοσία και παρεμπόδιση της δίωξης των δραστών της επίθεσης της Κέριγκαν. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 δολαρίων και καταδικάστηκε σε 500 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Εκτός από τη μαρτυρία του πρώην άντρα της, Γκίλολι, δεν υπήρξε ποτέ άλλη απόδειξη ότι η Χάρντινγκ γνώριζε τα σχέδια του πριν από την επίθεση.

Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο Γκίλιλι ήθελε να εκδικηθεί κι άλλο την πρώην γυναίκα του Τόνια Χάρντινγκ, προφανώς γιατί τον είχε χωρίσει. Πούλησε ροζ φωτογραφίες τους από τον μήνα του μέλιτος σε κουτσομπολίστικες εφημερίδες.

Η Χάρντινγκ έκανε στη συνέχεια μια απόπειρα για κινηματογραφική καριέρα, αλλά ήταν εξ αρχής καταδικασμένη. Χρόνια αργότερα έκανε ένα talk show στο οποίο φιλοξένησε την Χάρντινγκ και το 2003, περίπου ένα χρόνο μετά τον αγώνα σε διοργάνωση «διασημοτήτων πυγμαχίας», η Χάρντινγκ έκανε το ντεμπούτο της στην επαγγελματική πυγμαχία. Η ιστορία της ήταν μάλιστα ήταν το θέμα στην ταινία του 2017 «I, Tonya».