Ισμήνη Σακελλαροπούλου: Το «Δικαίωση 3368» είναι η αρχή για τη δικαίωση χιλιάδων ανθρώπων.

Ισμήνη Σακελλαροπούλου: Το «Δικαίωση 3368» είναι η αρχή για τη δικαίωση χιλιάδων ανθρώπων.
Η θεατρολόγος και σκηνοθέτης μιλά για το ντοκιμαντέρ της που αφηγείται την αλήθεια για τη σφαγή των Καλαβρύτων. Την ευχαριστούμε.

Να αναζητάς την αλήθεια για να δικαιώσεις τις ψυχές, τις μνήμες, τις πληγές και την ίδια την Ιστορία. Επίπονη, απαιτητική διαδικασία, αλλά με πίστη και σεβασμό όλα είναι εφικτά. Το «Δικαίωση 3368» κάνει αυτό ακριβώς: παρουσιάζει την αλήθεια για τη σφαγή των Καλαβρύτων, ενώ αναδεικνύει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ισμήνη Σακελλαροπούλου έπιασε το νήμα που της άφησε ο πατέρας της Περικλής Σακελλαρόπουλος και δεν χάθηκε. Πήρε τις 3368 αγωγές των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και μας έδωσε ένα έργο αληθινό, γεμάτο δύναμη και τόλμη. Την κληρονομιά του πατέρα της την έκανε εικόνα και την εικόνα αδιαπραγμάτευτη αλήθεια.

Είναι ένα βήμα για τη δικαίωση το ντοκιμαντέρ;
Ασφαλώς, για πολλούς λόγους. Είναι μια προσωπική και οικογενειακή δικαίωση και ταυτόχρονα η αρχή για τη δικαίωση χιλιάδων ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί έστω κινηματογραφικά αυτή η ιστορία.

Πώς καταλήξατε σ’ αυτή τη μορφή αξιοποίησης του υλικού (αγωγές) που είχατε;
Ο πατέρας μου ο αείμνηστος Περικλής Σακελλαρόπουλος ήταν δικηγόρος Καλαβρύτων και Καλαβρυτινός και μαζί με άλλους δικηγόρους συνέταξαν 3.368 αγωγές και τις κατάθεσαν στο πρωτοδικείο Καλαβρύτων. Επειδή δεν έγινα δικηγόρος αλλά θεατρολόγος και σκηνοθέτης προσπαθούσα πολλά χρόνια να βρω τον τρόπο κινηματογραφικά να πάρουν τον δρόμο τους.

Πόσο εύκολο ήταν να το διαχειριστείτε;
Πολύ δύσκολο. Όταν μελετάς ιστορικά θέματα και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς δεν μπορείς να λες τίποτα άλλο εκτός από την αλήθεια. Και η αλήθεια πονάει πολλές φορές.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχαν επιζώντες της σφαγής;
Οι ίδιοι είναι η ιστορία και είμαστε πολύ τυχεροί που ζούνε και μάλιστα είναι πολύ πρόθυμοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθειά μας. Βέβαια η απάντηση του κέντρου κινηματογράφου όταν κάναμε την πρόταση ήταν ότι δεν έχουν να μας πουν κάτι καινούργιο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι μαρτυρίες που παρεμβάλλονται σε ποιον απευθύνονται; Στους θεατές; Στους κυβερνώντες;
Σε όλους. Οι θεατές μπορούν να μάθουν πληροφορίες σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς και οι κυβερνώντες να τις αξιοποιήσουν εποικοδομητικά για την σθεναρή διεκδίκησή τους.

Ποιες είναι οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων;
Τεράστιες. Οι ευθύνες τους είναι μονόδρομος. Χωρίς την αγαστή συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, της κυβέρνησης και των απογόνων των θυμάτων δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διεκδίκηση.

Το «Δικαίωση 3368» είναι και απάντηση σε όσους παραχαράσσουν την ιστορία;
Είναι μια απάντηση σε όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Τώρα ποιοι παραχαράσσουν και γιατί οι ομιλητές μας στο ντοκιμαντέρ τα λένε όλα.

Τι θέλετε να κρατήσει ο θεατής;
Την αξία της ανθρωπιάς σε όλα τα επίπεδα. Να μάθει για τα Καλάβρυτα και για τους ανθρώπους της και να μπει μαζί μας στον αγώνα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σκοπεύετε να κάνετε και κάτι άλλο για το θέμα των Καλαβρύτων και των αποζημιώσεων;
Όσον αφορά το θέμα των Καλαβρύτων ετοιμάζω ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γκερνίκα- Καλάβρυτα» στα πλαίσια της συμπαραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το ιστορικό φεστιβάλ του Zinebi στο Μπιλμπάο. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις μπορούν να δουν τη δράση του ΕΣΔΟΓΕ ιντερνετικά και να μάθουν πολλά σχετικά με αυτόν τον αγώνα.

Αφίσα 3368