Οι ταινίες των Χριστούγεννων (vids)

Οι ταινίες των Χριστούγεννων (vids)
Την πιο χαρούμενη περίοδο βλέπουμε φιλμ με δράση, γέλιο, γνήσια συγκίνηση, διασκέδαση, ψυχαγωγία. Από το «Μόνος στο σπίτι» ως «Το θαύμα της 34ης οδού».

Τα Χριστούγεννα θες να ξεκουραστείς (όσο επιτρέπουν οι υποχρεώσεις), να περάσεις χρόνο με την οικογένεια σου, να βγεις -με ασφάλεια, ξέρετε, πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, ράπιντ ή μοριακό τεστ, αποστάσεις κτλ- και να χαλαρώσεις στο σπίτι με ταινίες του γούστου σου. Ναι, αυτό είναι υποκειμενικό, αλλά υπάρχει η σταθερά της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Η λίστα που παραθέτουμε περιλαμβάνει ταινίες που πληρούν το βασικό κριτήριο και φυσικά εντάσσονται αφηγηματικά-χρονικά στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Θέλετε περιπέτεια; Την έχετε. Θέλετε μαύρη σάτιρα εν μέσω εορτών; Την έχετε. Θέλετε κωμωδία; Την έχετε. Θέλετε κλασικές, σινεφίλ; Τις έχετε. Ό,τι κι αν δείτε από τις προτάσεις μας δεν θα μείνετε ανικανοποίητοι. Αν έπρεπε να επιλέξετε μία, θα σας προτείναμε το «Πολυθρόνα για δύο». Φυσικά μπορείτε να σχολιάσετε και να μας προτείνετε τις δικές σας χριστουγεννιάτικες ταινίες.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (1988)


Όχι η τυπική χριστουγεννιάτικη επιλογή, αλλά αξίζει τη θέση της εδώ. Αρκεί που διαδραματίζεται στην περίοδο που διανύουμε. Από κει και πέρα η ταλαίπωρη όψη του Μπρους Γουίλις ως Τζον ΜακΚλέιν φτάνει και περισσεύει για να διασκεδάσουμε. Όχι πως λείπουν εορταστικές νύξεις: το τραγούδι «Christmas in Hollis» των «Run DMC», η ατάκα του Γουίλις «τώρα έχω πολυβόλο, χο, χο, χο»… Η περιπέτεια του Τζον ΜακΤίρναν, πάντως, εστιάζει στην αξία της οικογένειας και τα Χριστούγεννα ανήκουν στην οικογένεια.

«Γκρέμλινς» (1984)


Ανορθόδοξα χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά σίγουρα έχει θέση στη λίστα. Όλα ξεκινούν με το χριστουγεννιάτικο δώρο του Μπίλυ: ένα περίεργο πλάσμα, ένα «μόγκουα», ο Γκίζμο. Η μη τήρηση των κανόνων μας οδηγεί στα «Γκρέμλιν» και το χάος. Όλα μέσα στα Χριστούγεννα. Κυρίως όμως η μαύρη σάτιρα του καταναλωτισμού. Στην ουσία βλέπουμε τη σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων μέσα από καρτουνίστικη βία και τα μονοπάτια της μαύρης κωμωδίας.

«Μόνος στο σπίτι» (1990)


Θα μπορούσαμε να αφήσουμε μόνο τον τίτλο. Να μη γράψουμε τίποτε άλλο. Τίποτε! Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει ότι αυτή η ταινία… ανακοινώνει τα Χριστούγεννα! Ο μικρός Κέβιν μένει μόνος στο σπίτι την πιο χαρούμενη στιγμή του χρόνου. Μετά οι διαρρήκτες, οι φάρσες, η κωμική δράση, η επιστροφή της οικογένειας. Ο πιτσιρικάς Μακόλεϊ Κάλκιν έγινε αμέσως σούπερ σταρ και ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους δεν θα ξεχάσει αυτή τη δουλειά.

«Πολυθρόνα για δύο» (1983)


Ο Έντι Μέρφι και ο Νταν Ακρόιντ σε μία από τις καλύτερες στιγμές τους. Η ένοχη απόλαυση για πολλούς σινεφίλ και απόλυτα συμβατή με το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Το κακό πνεύμα τιμωρεί αλλά πάντα η εκδίκηση είναι με το μέρος των καλών και όλοι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Άφθονες κωμικές σκηνές, όπως και οι υποψηφιότητες για βραβεία (κέρδισε δύο BAFTA). Ο Τζον Λάντις υπογράφει τη σκηνοθεσία.

«Μια υπέροχη ζωή» (1946)


Και να θες να μη βάλεις αυτή την ταινία στη λίστα δεν μπορείς. Ειδικοί και μη, όλοι, συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φιλμ όλων των εποχών, φυσικά και των Χριστουγέννων. Και μόνο ο τίτλος σε προδιαθέτει και σε προκαταβάλλει θετικά. Το πανανθρώπινο μήνυμα «όλοι αξίζουμε και κάθε καλή πράξη μετράει» δεν μπορεί να μην σας αγγίξει. Μια από τις καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του Φρανκ Κάπρα. Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ.

«Το θαύμα της 34ης οδού» (1947)


Όταν ο τίτλος έχει μέσα τη λέξη θαύμα, ε, είναι δύσκολο να μην ανήκει σε λίστα με χριστουγεννιάτικες ταινίες. Η ιστορία έχει να κάνει με την πίστη και πώς αυτή ενθαρρύνει τη φαντασία και το θαύμα, ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά. Διάχυτη η αίσθηση του ιδεαλισμού και η χριστουγεννιάτικη χαρά. Η ταινία έλαβε τρία Όσκαρ. Η σκηνοθεσία είναι του Τζορτζ Σίτον.