Χειρουργός στην Αυστρία ακρωτηρίασε το…λάθος πόδι και τιμωρήθηκε με 2.700 ευρώ: Το ανακάλυψαν οι νοσηλεύτριες στην αλλαγή γάζας

Newsroom
Χειρουργός στην Αυστρία ακρωτηρίασε το…λάθος πόδι και τιμωρήθηκε με 2.700 ευρώ: Το ανακάλυψαν οι νοσηλεύτριες στην αλλαγή γάζας
Μία χειρουργός στην Αυστρία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.700 ευρώ αφού ακρωτηρίασε το λάθος πόδι ενός από τους ασθενείς της.

Φαίνεται αδιανόητο και είναι από τις φορές φυσικά που δεν μπορείς να πεις «συγνώμη, ιατρικό λάθος», αλλά να που όχι απλά συνέβη, αλλά και η ποινή ήταν απλά ένα χρηματικό πρόστιμο. Ύψους; Λιγότερο των 3.000 ευρώ!

Πάμε στην ιστορία μας λοιπόν…

Μία χειρουργός στην Αυστρία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.700 ευρώ αφού ακρωτηρίασε το λάθος πόδι ενός από τους ασθενείς της. Κατά τη διάρκεια ενός δικαστηρίου στην πόλη Λινζ της Αυστρίας, κατατέθηκε ότι η 43χρονη γιατρός είχε σημαδέψει το λάθος πόδι του 82χρονου ασθενή της και κατ΄επέκταση το ακρωτηρίασε.

2

Σύμφωνα με τις αναφορές που κατατέθηκαν, το αριστερό πόδι του ασθενούς χρειάστηκε ακρωτηριασμό εξαιτίας μιας προηγούμενης ασθένειας, ωστόσο η γιατρός ακρωτηρίασε το δεξί του πόδι.

Σύμφωνα με την κατηγορούμενη, το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα «συστηματικού προβλήματος» και όχι «ατομικού λάθους». Είπε δηλαδή ότι «έγιναν λάθη στον χειρουργικό σχεδιασμό επειδή δεν δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες στον φάκελο του ασθενούς».

Ο δικαστής έκρινε την γιατρό ένοχη για βαριά αμέλεια και της επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 2.700 ευρώ, το μισό εκ των οποίων έχει ανασταλεί.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του ασθενούς, η οποία, δυστυχώς, πέθανε πριν οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο.

2

Παρά το φαινομενικά κραυγαλέο λάθος, ανακαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα από την επέμβαση, όταν οι νοσηλεύτριες πήγαν να αλλάξουν τις γάζες και τρομοκρατημένες διαπίστωσαν τι είχε συμβεί.

Μιλώντας τότε, ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι ήταν «το αποτέλεσμα μιας σειράς ατυχών περιστάσεων».

Η εμπλεκόμενη χειρουργός έχει μεταφερθεί σε άλλη κλινική και έχει την ευκαιρία να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.