Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται πρόεδρος της Κούβας

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται πρόεδρος της Κούβας
Σαν σήμερα το 1976 ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την πολιτική ηγεσία της Κούβας.

Καθόλα σημαντική ημερομηνία για την Κούβα είναι 2α Δεκεμβρίου, καθώς σαν σήμερα συνέβησαν μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του νησιού της Καραϊβικής.

Αρχικά, το 1956, το «Γκράνμα» φτάνει στις ακτές της Κούβας και ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και άλλα 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται για να ξεκινήσουν την Κουβανική Επανάσταση.

Το 1961, σε ραδιοφωνική του ομιλία που μεταδίδεται σε εθνικό επίπεδο, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο δηλώνει ότι είναι Μαρξιστής-Λενινιστής και ότι η Κούβα πρόκειται να υιοθετήσει τον κομμουνισμό.

Το 1976, ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται επίσημα πρόεδρος της Κούβας.

Σε σημαντικά γεγονότα της 2ας Δεκεμβρίου είχαμε:

1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1852: Ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης γίνεται αυτοκράτορας των Γάλλων ως Ναπολέων Γ΄.

1923: Γεννήθηκε η Μαρία Κάλλας, η Ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα.

1976: Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται πρόεδρος της Κούβας.

1944: Γεννήθηκε ο Έλληνας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.

1971: Οι εμίρηδες του Κόλπου κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία και δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

1979: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημειώνει 30 πόντους σε αγώνα της ομάδας του με τον Ηρακλή.

1982: Γίνεται στις ΗΠΑ η πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς (Jarvic-71) στον οδοντίατρο Μπάρνι Κλαρκ.

2004: Αρχίζει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δύναμή της, (EUFOR), 7 χιλιάδων στρατιωτών διαδέχεται επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

2010: Ξεκινά η λειτουργία της εφαρμογής μηνυμάτων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Viber, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού Ταλμόν Μάρκο.