Το 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Newsroom
Το 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
Σαν σήμερα το 1963 δολοφονείται στο Ντάλας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται σαν σήμερα το 1963, στο Ντάλας και ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ο πρόεδρος Κένεντι και σύζυγός του επέβαιναν σε μία ανοιχτή λιμουζίνα σε περιοδεία στο Ντάλας, όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να πυροβολεί. Δύο σφαίρες βρήκαν τον πρόεδρο στον αυχένα και το κεφάλι.

Ως δράστης της δολοφονίας συνελήφθη ο 24χρονος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος δύο μέρες αργότερα, πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής από έναν ντόπιο, τον Τζακ Ρούμπι, μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Ντάλας.

Σε σημαντικά γεγονότα της 22ας Νοεμβρίου είχαμε:

1897: Υπογράφεται ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1907: Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη.

1934: Γεννήθηκε η Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου.

1938: Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ), Χρήστος Μαλτέζος.

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται στο Ντάλας. Ο αντιπρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

1986: Ο Μάικ Τάισον από το Μπρούκλιν γίνεται σε ηλικία 20 ετών ο νεαρότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία της πυγμαχίας.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

1984: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σκάρλετ Γιοχάνσον.

2005: Το γερμανικό κοινοβούλιο εκλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, και πρώτος πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε καγκελάριος της επανενωμένης Γερμανίας.