Πόσο γύρο αντέχεις; Αυτά είναι 5 από τα μεγαλύτερα τυλιχτά στην Αθήνα

Πόσο γύρο αντέχεις; Αυτά είναι 5 από τα μεγαλύτερα τυλιχτά στην Αθήνα
Σουβλάκια, πιτόγυρα, τυλιχτά ή όπως αλλιώς θες να τα αποκαλείς. Εντοπίσαμε πέντε από τα μεγαλύτερα στην Αθήνα και σε προκαλούμε να τα δοκιμάσεις. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Υπάρχει άραγε κάτι καλύτερο από ένα μεγάλο και χορταστικό πιτόγυρο, το οποίο να μπορεί να καλύψει την πείνα σου από μόνο του, χωρίς καν να χρειαστείς δεύτερο; Ένα τυλιχτό που να ξεχειλίζει από ζεστό γύρο, τραγανές πατάτες και ό,τι άλλο υλικό τραβάει η όρεξή σου;

Η αλήθεια είναι πως έχοντας ταξιδέψει στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, κατάλαβα σχεδόν αμέσως ότι η σύγκριση με τα τυλιχτά της πρωτεύουσας είναι κάπως άνιση. Όμως, υπάρχουν λύσεις. Αν είσαι καλοφαγάς, σίγουρα έχεις κάνει μια μικρή περιπλάνηση στα σουβλατζίδικα της Αθήνας, προκειμένου να καταλήξεις σε κάποιο καλό, αλλά και (κυρίως) χορταστικό.

Γιατί, λοιπόν, να μη συνεισφέρουμε κι εμείς σε αυτή την αναζήτηση για το μεγαλύτερο τυλιχτό της πρωτεύουσας; Όπλισε σαγόνια, κάνε χώρο στο στομάχι και πάμε να δούμε πέντε από τα μεγαλύτερα εκεί έξω.

Πι και Φι

Στα δυτικά προάστια γνωρίζουν από μεγάλα τυλιχτά και η περίπτωση του Πι και Φι στο Περιστέρι είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές. Το μότο του μαγαζιού είναι «τόσο γεμάτο σουβλάκι, δεν υπάρχει πουθενά», οπότε καταλαβαίνεις πάνω κάτω τη φιλοσοφία που επικρατεί. Με την πίτα γίγας του στα 3.60 ευρώ δεν έμεινε κανείς πεινασμένος.

Πι και Φι, Φαρσάλων 50, Περιστέρι, τηλ. 210 5755400

Ο Βασίλης

Το σουβλάκι του Βασίλη

Ο Βασίλης εδώ και χρόνια μαθαίνει στην Καλλιθέα τι θα πει νόστιμο και μεγάλο σουβλάκι. Όλα τα υλικά παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη μπουκιά του τυλιχτού του. Τίμιο, παραδοσιακό και χορταστικό. Άμα πας στη γίγας επιλογή των 25cm (στα 4.60 ευρώ) είσαι δικός μας άνθρωπος.

Σουβλάκι - Ο Βασίλης, Λασκαρίδου 106, Καλλιθέα, τηλ. 210 9596050

Ο Σάββας

Τα τυλιχτά του Σάββα

Ε, από εδώ δεν γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει πιτόγυρο έστω μια φορά. Ο Σάββας φτιάχνει από τα πιο ξακουστά τυλιχτά εδώ και 30 χρόνια στην περιοχή του Ζωγράφου, έχοντας (παρα)ταΐσει χιλιάδες Αθηναΐους. Όλα του τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας, παρασκευάζονται στο μαγαζί και μπαίνουν σε μια τεράστια πίτα. Με την τιμή του πιτόγυρου στα 2.50 ευρώ, είναι από τα πιο τίμια και μεγάλα εκεί έξω.

Ο Σάββας, Γκανογιάννη 85, Ζωγράφου, τηλ. 210 7714817

Μάσα Πίτα

Το τυλιχτό του <span id=Μάσα Πίτα" data-entity-type="file" data-entity-uuid="b975fe85-e067-4764-8aea-49f54bbd58ce" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/masa-pita_0.jpg" />

Πάμε και μια βόλτα από ανατολική Αττική; Aν αξίζει, γιατί όχι; Βλέπεις, στο Πόρτο Ράφτη υπάρχει ένα σουβλατζίδικο, που έχει βαλθεί να χορτάσει κάθε πεινασμένο ταξιδιώτη ή ντόπιο. Στο Μάσα Πίτα δεν παίζουν. Σου βάζουν ένα σκασμό γύρο σε μια γιγαντιαία πίτα στα 4.90 ευρώ και εσύ φεύγεις με ένα χαμόγελο ευτυχίας και απόλαυσης.

Μάσα Πίτα, Αυλακίου και Ακτή Μιαούλη, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 229 9072104

Σουβλάκι με το Μέτρο - Ο Στέλιος

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος. Τον Στέλιο τον ανακάλυψα τυχαία πριν μερικά χρόνια σε ένα «χωμένο» μέρος στο Κερατσίνι. Είναι ένα παραδοσιακό μαγαζί, που αγαπά το παλιό και καλό σουβλάκι. Μόνο που επειδή το αγαπά τόσο πολύ, το φτιάχνει με το μέτρο, για να σε κάνει να το λατρέψεις περισσότερο κι εσύ. Δεν έχει γύρο, αλλά τα καλαμάκια (ή σουβλάκια) του είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το πόσο θα είναι το μέγεθος του τυλιχτού σου το επιλέγεις εσύ, ανάλογα με το πόσο αντέχεις. Υπολόγισε πως κοστίζει γύρω στα έξι ευρώ το μέτρο και δες το σαν ένα challenge. Στάνταρ το μεγαλύτερο -έστω σε μήκος- σουβλάκι της Αθήνας.

Σουβλάκι με το Μέτρο - Ο Στέλιος, Επικούρου 1, Κερατσίνι, τηλ. 210 4004896