Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Αποφυλακίζεται ο πυγμάχος Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ που τον έκανε τραγούδι ο Μπομπ Ντίλαν (vid)

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Αποφυλακίζεται ο πυγμάχος Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ που τον έκανε τραγούδι ο Μπομπ Ντίλαν (vid)
Έπειτα από 19 χρόνια αποφυλακίστηκε ο διάσημος πυγμάχος Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ.

Στις 11 Νοεμβρίου 1985 αποφυλακίζεται έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Η η σύλληψή του, η φυλάκισή του και ο νικηφόρος μακρόχρονος αγώνας για την απελευθέρωσή του είναι το θέμα του τραγουδιού «Hurricane» του Μπομπ Ντίλαν (1975) και της ταινίας «Hurricane Carter» (1999), στην οποία ο διάσημος ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον υποδύεται τον φυλακισμένο πυγμάχο. Η ταινία κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα Α ανδρικού ρόλου και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Στις 17 Ιουνίου 1966, δύο άνδρες εισήλθαν στο Lafayette Bar and Grill, στην Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ και άρχισαν να πυροβολούν. Ο μπάρμαν Τζέιμς Όλιβερ και ένας πελάτης, ο Φρεντ Νάουγιοκς σκοτώθηκαν αμέσως. Ο Χέιζελ Τάνις, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά εκείνη τη βραδιά, απεβίωσε σχεδόν ένα μήνα αργότερα έχοντας πυροβοληθεί στο λαιμό, το στομάχι, το έντερο, την σπλήνα και τον αριστερό πνεύμονα. Ένας τρίτος πελάτης, ο Ουίλι Μάρινς, επέζησε της επίθεσης, παρά το γεγονός ότι έχασε την όρασή του από το ένα μάτι.

Τόσο ο Μάρινς όσο και ο Τάνις στις καταθέσεις τους, υπέδειξαν ότι οι σκοπευτές ήταν μαύροι άνδρες, χωρίς να αναγνωρίσουν τον Κάρτερ ή τον Τζον Άρτις που επίσης κατηγορήθηκε. Και οι τρεις νεκροί ήταν λευκοί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν δύο έγχρωμοι άνδρες που διέφυγαν από το σημείο με ένα αυτοκίνητο, με λευκό χρώμα…

Ο Κάρτερ οδηγούσε κι αυτός ένα ίδιου χρώματος αυτοκίνητο και η αστυνομία τον σταμάτησε και τον μετέφερε στον τόπο του εγκλήματος μισή ώρα αργότερα, μαζί με τον Τζον Αρτις, τον οποίο είχε πάρει νωρίτερα με ότοστοπ.

Τελικά η καταδίκη του για την τριπλή δολοφονία, βασίστηκε σε μία μαρτυρία ενός ανθρώπου με βεβαρημένο ποινικό μητρώο που είδε τους δύο δράστες να τρέχουν έξω από το μπαρ και βάσει των όπλων που βρήκε η αστυνομία στο αυτοκίνητο του «Τυφώνα», μίας καραμπίνας και ενός πιστολιού.

Ωστόσο η υπεράσπιση του αμφισβήτησε το εύρημα της βαλλιστικής έκθεσης και είπε στο δικαστήριο ότι πρώτα βρέθηκαν τα όπλα και μετά οι αστυνομικοί είπαν ότι από αυτά προέρχονταν οι φονικές σφαίρες.

Επίσης ο δικηγόρος του Κάρτερ βασίστηκε στο γεγονός ότι ένας θαμώνας του μπαρ που τραυματίστηκε κιόλας, είπε ότι ο δολοφόνος δεν ήταν ο πυγμάχος, ενώ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν λήφθηκαν αποτυπώματα στο μπαρ, ούτε έψαξαν τους δύο κατηγορούμενους για ίχνη πυρίτιδας από τα όπλα. Τελικά ο εισαγγελέας πρότεινε θανατική ποινή αλλά το δικαστήριο αποφάσισε καταδίκη σε ισόβια.

Οι συνήγοροι του συνέχισαν να υποβάλλουν εφέσεις και τελικά απελευθερώθηκε τελικά ο 1985, χάρη στην υποστήριξη μιας ομάδας Καναδών ακτιβιστών, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι οι καταδίκες του «βασίζονταν μάλλον στον ρατσισμό παρά στη λογική, μάλλον σε συγκαλύψεις παρά σε αποκαλύψεις».

Από πολλούς Αμερικανούς, ιδιαίτερα από την αφροαμερικανική κοινότητα, υπήρξε λαϊκός ήρωας. Όχι μόνο επειδή έγινε τραγούδι από τον Μπομπ Ντίλαν και ταινία από τον Νόρμαν Τζούισον, αλλά κυρίως γιατί προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητά του, έχοντας απέναντί του το… λευκό κατεστημένο. Στις 20 Απριλίου του 2014, ο Κάρτερ, νικημένος από την επάρατη νόσο, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στο Τορόντο του Καναδά όπου και διέμενε από την ημέρα της αποφυλάκισής του.

Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα» της 7ης Νοεμβρίου

1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.

1867: Γεννήθηκε η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου. (Θαν. 4/7/1934)

1926: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1934: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Όπερα της Βαλτιμόρης το μουσικό κομψοτέχνημα του ρώσου συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ «Ραψωδία πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι».

1943: Γεννήθηκε η Τζόνι Μίτσελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ρομπέρτα Τζόαν Άντερσον, καναδή τραγουδοποιός.

1944: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος και τελευταίος Αμερικανός που εκλέγεται για τέταρτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1980: Πέθανε ο Στιβ ΜακΚουίν, Αμερικανός ηθοποιός. Το 1979 θα διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων κι ένα χρόνο αργότερα θα φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 50 ετών.

1985: Αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι’ αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο «The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

2006: Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Θα ανοίξει τις πύλες του στις 2 Νοεμβρίου 2020.

2016: Έφυγε από τη ζωή ο Λέοναρντ Κόεν, Καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής. Θεωρείτο μουσικός της ποπ, αν και τα τραγούδια του — κυρίως μπαλάντες — είχαν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρι και την μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Τα κύρια θέματα της δημιουργίας του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος, οι εκτρώσεις, κ.λπ.