Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς
Σαν σήμερα τo 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ’ τους Οθωμανούς.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, σαν σήμερα, το 1912 η κατεχόμενη από τους Οθωμανούς πόλη της Θεσσαλονίκης απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό.

Είναι η ημέρα της εορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Την ίδια ημέρα, τα σερβικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

Σε σημαντικά γεγονότα της 26ης Οκτωβρίου είχαμε:

1859: Το πλοίο Royal Charter ναυαγεί στις ακτές του Άνγκλεσι στη βόρεια Ουαλία, με τραγικό απολογισμό πάνω από 450 νεκρούς.

1880: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία).

1903: Βούλγαροι κομιτατζήδες εκτελούν στο Κάτω Νευροκόπι τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Χριστίδη, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Ιωάννη Ζαφειρίου και Νικόλαο Γερμανό και το γιο του, Γεώργιο Γερμανό.

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ’ τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βραζιλία κηρύσσει τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.

1930: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται την Άγκυρα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των προσφύγων.

1931: Κορυφώνονται οι συγκρούσεις στη Λευκωσία μεταξύ των Κυπρίων και των αγγλικών δυνάμεων κατοχής. 17 νεκροί και πολλοί τραυματίες. (Οκτωβριανή Εξέγερση)

1946: Πέθανε ο Ιωάννης Ράλλης, Έλληνας πολιτικός.

1957: Πέθανε ο Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας.

1961: Ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, δολοφονείται από χωροφύλακα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 1961, στη Θεσσαλονίκη, που έμειναν στην ιστορία ως εκλογές βίας και νοθείας.