Stanley Hotel: Στο πιο τρομακτικό ξενοδοχείο που προκαλεί ανατριχίλα, γράφτηκε η «Λάμψη» (vids)

Newsroom
Stanley Hotel: Στο πιο τρομακτικό ξενοδοχείο που προκαλεί ανατριχίλα, γράφτηκε η «Λάμψη» (vids)
Η ιστορία πίσω από το στοιχειωμένο «Stanley Hotel» που ενέπνευσε τον Stephen King να γράψει τη «Λάμψη».

Ένα από τα πιο συναρπαστικά θρίλερ όλων των εποχών, η «Λάμψη» του Stephen King γράφτηκε στο κατάλληλο μέρος. Ποιο είναι αυτό; Το Stanley Hotel. Η φήμη του στοιχειωμένου και πιο τρομακτικού ξενοδοχείου στον κόσμο κρατά μέχρι σήμερα.

Ιστορία 112 ετών τρόμου

Το Stanley Hotel βρίσκεται στο Κολοράντο των ΗΠΑ και κουβαλάει στο πέρας των χρόνων, τρομακτικές ιστορίες και θεωρίες που κρύβουν πολλά μεταφυσικά γεγονότα. Tα εγκαίνια του ξενοδοχείου, που βρίσκεται λίγα μόλις μίλια μακριά από τα Rocky Mountains, έγιναν το 1909.

Επρόκειτο για δημιούργημα του Αμερικανού εφευρέτη και αρχιτέκτονα Freelan Oscar Stanley. Το ξενοδοχείο των 420 δωματίων κουβαλάει αμέτρητες ιστορίες τρόμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται κατά καιρούς ότι έχουν παρατηρήσει περίεργες «κινήσεις» στους χώρους του ξενοδοχείου. Οι πιο παράξενες έχουν παρατηρηθεί στην αίθουσα χορού ενώ πολλοί πελάτες του ξενοδοχείου έχουν ομολογήσει πως έχουν δει μέσα στη νύχτα, άτομα να στέκονται ακίνητα και να τους κοιτούν ενώ στη συνέχεια χάνονταν μες στο σκοτάδι.

Οι μαρτυρίες πελατών για μεταφυσικά φαινόμενα είναι πολλές και μέχρι σήμερα αποτελούν άλυτο μυστήριο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν ακούσει ήχους από πιάνο ενώ στην αίθουσα δεν βρισκόταν κανείς, πιστεύοντας ότι είναι το φάντασμα της συζύγου του Freelan, της Flora Jane Record Tileston, η οποία ήταν πιανίστρια.

Το στοιχειωμένο δωμάτιο 217 και το φάντασμα της καμαριέρας

Εργαζόμενοι από το προσωπικό της κουζίνας κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι ακούνε φωνές και οι περισσότερες μαρτυρίες έρχονται από την αίθουσα χορού που κρύβει το μεγαλύτερο μυστήριο ακόμα και μέχρι σήμερα. Τα ανεξήγητα φαινόμενα και οι μυστηριώδεις ήχοι επισκίαζαν για χρόνια το προφίλ του ξενοδοχείου, υποδηλώνοντας σκοτεινές παρουσίες στον χώρο. Ένα από τα πιο μυστηριώδη δωμάτια ήταν το 217, το δωμάτιο στο οποίο είχε διανυκτερεύσει κι ο Stephen King πριν περίπου 4 δεκαετίες.

Η πιο δημοφιλής ιστορία κάνει λόγο για το φάντασμα μιας πρώην καμαριέρας του ξενοδοχείου, η οποία τραυματίστηκε σε αυτό. Λεγόταν Elizabeth Wilson και υπέστη σοβαρά τραύματα έπειτα από μια διαρροή αερίου τη δεκαετία του 1920 που οδήγησε σε έκρηξη το δωμάτιο της. Η γυναίκα τελικά ανάρρωσε και έπειτα από λίγο καιρό επανήλθε στη δουλειά της. Συνέχισε να εργάζεται κανονικά στο ξενοδοχείο μέχρι το θάνατό της, σε ηλικία 90 ετών.

Μετά από λίγο καιρό, άρχισαν οι αναφορές για το φάντασμα μιας καμαριέρας που αιωρείται και περπατά μέσα από κλειστές πόρτες στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Ακόμη και ο ηθοποιός Jim Carrey όταν έμεινε σε αυτό το δωμάτιο για τα γυρίσματα της ταινίας Dumb and Dumber, φοβήθηκε τόσο πολύ που φημολογείται ότι έτρεχε τα μεσάνυχτα έξω από το δωμάτιο χωρίς τα ρούχα του.

Εκεί εμπνεύστηκε τη «Λάμψη» ο Stephen King

Τον Οκτώβριο του 1974, ο συγγραφέας Stephen King και η σύζυγός του, πέρασαν μια νύχτα στο Stanley Hotel. Το κρύο ήταν τσουχτερό και το χιόνι έπεφτε όλο και πιο έντονα. Πολύ γρήγορα ανακάλυψαν ότι ήταν οι μοναδικοί επισκέπτες του ξενοδοχείου. Μετά το φαγητό σε μια μεγάλη και άδεια τραπεζαρία, το ζευγάρι περιπλανήθηκε στους άδειους διαδρόμους του ξενοδοχείου, μίλησε με το μπάρμαν μέχρι να φτάσει τελικά στο δωμάτιο του. Τότε ο συγγραφέας συνειδητοποίησε ότι ήταν το κατάλληλο μέρος για να γράψει το βιβλίο του «Η Λάμψη» το 1977, που τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Stanley Kubrick, με τον Jack Νicholson να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.