Τα λάθη που έγιναν με το όπλο του Μπόλντουιν και οδήγησαν στον θάνατο την 42χρονη (vids)

Newsroom
Τα λάθη που έγιναν με το όπλο του Μπόλντουιν και οδήγησαν στον θάνατο την 42χρονη (vids)
Ήταν τελικά γεμάτο το όπλο ή κτύπησαν την Χαλίνα Χάτσινς θραύσματα; Το σωστό σημείο που έπρεπε να κάθεται ο Άλεκ Μπόλντουιν και η πλήρης ερμηνεία του “prop gun”!

«Γιατί κρατούσα ένα γεμάτο όπλο;»! Αυτό κατάφερε να πει ο Άλεκ Μπόλντουιν μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό στα γυρίσματα της ταινίας «Rust», που οδήγησε στον θάνατο της 42χρονης Χαλίνα Χάτσινς, διευθύντρια φωτογραφίας και τον τραυματισμό του σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα, ο οποίος όμως μετά από ώρες νοσηλείας κατάφερε και πήρε εξιτήριο.

Σε κάκιστη κατάσταση ο Μπόλντουιν

2

Ο 68χρονος ηθοποιός, ο οποίος είναι συμπαραγωγός στην ταινία, και υποδύεται έναν παραβατικό, του οποίου ο εγγονός μπλέκει σε... κατά λάθος δολοφονία, είναι σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση, όπως αναφέρουν μάρτυρες. Επικοινωνεί στο τηλέφωνο, έχει αρνηθεί να μιλήσει σε δημοσιογράφους και ήδη πήγε στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση στον Σερίφη. Δεν έχει συλληφθεί, δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με την αστυνομία το μόνο που έχει αναφέρει να είναι πως «η σφαίρα έφυγε από το όπλο». Από το λεγόμενο “prop gun” και ότι οι «έρευνες συνεχίζονται».

Τι είναι το “prop gun”

2

Τι είναι όμως το “prop gun”; Στα ελληνικά, ακριβής μετάφραση δεν υπάρχει, καθώς αφορά όλα τα πράγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γύρισμα μίας σκηνή. Όπως υπάρχει prop chair, prop table, έτσι υπάρχει και prop gun, χωρίς να διευκρινίζεται το είδος όπλου. Μπορεί να είναι παιδικό, μπορεί να είναι αεροβόλο, μπορεί όμως να είναι και κανονικά.

Όπως αναφέρει το newsweek, σε συνέντευξή του το 2019 στο American Cinematographer, ο ειδικός εκπαιδευτής όπλων, Ντέβιντ Μπράουν είχε πει πως στις περισσότερες παραγωγές χρησιμοποιούνται κανονικά όπλα, τα οποία όμως έχουν άσφαιρα. Ο λόγος, όπως τον εξήγησε, είναι πολύ απλός: «Θέλουμε η σκηνή να μοιάζει όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Θέλουμε να οι χαρακτήρες να κερδίσουν τους θεατές», ενώ συμπλήρωσε: «Τα άσφαιρα, συμβάλλουν στο να γίνει ρεαλιστική η σκηνή, με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταφέρει». Μάλιστα, έχει προβεί και σε μία τεχνική ανάλυση των διαφορών που έχουν τα άσφαιρα και οι κανονικές σφαίρες, ξεκαθαρίζοντας ακόμα και αυτά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα.

«Δεν σημαδεύεις ποτέ στον επιτελείο ή τους ηθοποιούς»

Για το “prop gun” υπάρχει ειδικός άνθρωπος, υπεύθυνος για να ελέγχει τα όπλα, πριν αυτά χρησιμοποιηθούν στη σκηνή. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως αυτό δεν έγινε. Γι αυτό και ο Μπόλντουιν ρώτησε «γιατί μου δώσατε γεμάτο όπλο;». Είτε είχες σφαίρα μέσα, είτε εκτόξευσε θραύσματα. Ο 60χρονος Μάικ Τρίσταν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος 30χρονια για τα όπλα στις ταινίες, μίλησε στην DailyMail γι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν σωστά. «Η δουλειά του «armorer» είναι να ελέγχει τα όπλα πριν αυτά χρησιμοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια φροντίζουν ότι ο ηθοποιός στέκεται σε ένα σημάδι και δεν στρέφει ποτέ το όπλο στο επιτελείο ή τους ηθοποιούς. Το μοντάζ κάνει όλη τη δουλειά, να φαίνεται σαν να σημαδεύουν τον συμπρωταγωνιστή τους».

Τα ερωτήματα

2

Δεν είναι ακόμα σαφές ότι το όπλο που σκότωσε την Χάτσινς ήταν γεμάτο με πραγματικές σφαίρες ή εάν η πυρίτιδα που χρησιμοποιήθηκε στα κενά φυσίγγια μπορεί να εκτόξευσε κάποιου είδους θραύσματα από την κάννη, ούτε έχει γίνει γνωστό πως ο Μπόλντουιν κατάφερε να χτυπήσει δύο άτομα! Από το γραφείο του Σερίφη αυτό που τονίζουν είναι πως «συνεχίζεται η έρευνα».

«Πως έγινε αυτό παραμένει μυστήριο», λέει ο Τρίσταν, ο οποίος συμπλήρωσε πως έχει δουλέψει το 1998 με τον Άλεκ Μπόλντουιν στο «Thick as Thieves», τονίζοντας πως δουλεύει με απόλυτη ασφάλεια και επαγγελματισμό. «Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα ότι ήταν αυτός».