Το πιο διάσημο νεύμα της Ελλάδας: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μας «σύστησε» τη Δήμητρα Λιάνη (vid)

Newsroom
Το πιο διάσημο νεύμα της Ελλάδας: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μας «σύστησε» τη Δήμητρα Λιάνη (vid)
Σαν σήμερα το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει το περίφημο νεύμα στα σκαλιά αεροσκάφους της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, στη Δήμητρα Λιάνη «επισημοποιώντας» τη σχέση τους.

Το (τότε) αεροδρόμιο στο Ελληνικό έχει γεμίσει κόσμο, φωτογράφους, δημοσιογράφους, επισήμους. Η αδημονία ήταν μεγάλη, όπως και η αγωνία όλες τις προηγούμενες ημέρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της Αγγλίας, ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση μπάι-πας, την οποία είχε επιβλέψει ο διάσημος καρδιοχειρούργος Γιακούμπ! Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1988, μια μέρα σαν τη σημερινή, όταν η πόρτα του αεροσκάφους της Ολυμπιακής άνοιξε και ξεπρόβαλε, ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ο κόσμος που είχε γεμίσει την πίστα στο Ελληνικό, ξέσπασε σε χειροκροτήματα, κουνούσε σημαίες της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ και φώναζε «εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νεα».
Ο -μέχρι τότε- δις πρωθυπουργός (1981, 1985) της Ελλάδας δεν κατέβηκε τις σκάλες όπως πολλοί (θα) περίμεναν, αλλά κοντοστάθηκε, χαιρέτησε τον κόσμο με την περίφημη πλέον και διάσημη κίνησή του, έβαλε το χέρι στην καρδιά και έστειλε… φιλάκια.

2

Η όποια έκπληξη όμως για τον κόσμο δεν τελείωσε εκεί. Στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε μεταξύ πολλών και η Δήμητρα (Μιμή) Λιάνη, μετέπειτα γυναίκα του, η οποία έχει κάτσει πιο πίσω και περίμενε καρτερικά και διακριτικά. Κοίταζε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μόλις χαιρέτησε το παρευρισκόμενο πλήθος, γύρισε της έκανε νεύμα με το χέρι του στυλ «έλα μπροστά» και επισημοποίησε έτσι την σχέση τους. Εκείνη πήγε και στάθηκε στο πλάι του και έτσι με ένα «νεύμα» όλη η Ελλάδα γνώριζε πως ήταν πλέον η κ. Παπανδρέου.

2

Οι φήμες για την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη οργίαζαν από καιρού σε μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου της εποχής. Ήταν κάτι που γρήγορα έμαθε όλη η Ελλάδα μέσω «κουτσομπολιών», ωστόσο με το περίφημο νεύμα του, έβαλε «στοπ» σε κάθε κακεντρέχεια. Τα μη κυβερνητικά έντυπα μέσα ενημέρωσης μάλιστα την χαρακτήριζαν «Μαιτρέσα» ενώ με πρωτοσέλιδο της, η «Αυριανή», την είχε βγάλει γυμνή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε είχε πει το αλησμόνητο «κτυπήστε εμένα, όχι τη Δήμητρα»!

Οι δυο τους, είχαν γνωριστεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που δούλευε αεροσυνοδός η Δήμητρα Λιάνη, με εισήγηση του ξαδέρφου της Γιώργου Λιάνη. Η σχέση τους ξεκίνησε το 1986 και δύο χρόνια αργότερα, το 1988, επισημοποιήθηκε από το περιβόητο νεύμα στα σκαλιά του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς τον είχε συνοδεύσει στο Λονδίνο για την επέμβαση στην καρδιά που είχε κάνει.

2

Ο σοσιαλιστής ηγέτης με τον χαρακτηριστικό του τρόπο και με ένα του νεύμα, άλλαξε άπαξ δια παντός όλα τα «ήθη» της πολιτικής ζωής. Η σχέση τους επισημοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα, με τον γάμο τους στις 13 Ιουλίου 1989, ενώ έμεινε στο πλευρό του Έλληνα πολιτικού μέχρι την ημέρα του θανάτου του στις 23 Ιουνίου 1996.