Νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια (vid)

Newsroom
Νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια (vid)
Άσχημα τα νέα τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται την Τρίτη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την αυριανή ημέρα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται αύριο στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.

Μετά και από τις δηλώσεις εκπροσώπων της Gazprom, ότι δεν πρόκειται η ρωσική εταιρία να αυξήσει την ποσότητα του φυσικού αερίου, η τιμή του έφτασε τα 104 €/Mwh.

Ανακοινώθηκε επίσης, ο νέος ΕΝΦΙΑ που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα είναι χαμηλότερος, ωστόσο υπάρχουν περιοχές που θα δουν ακόμα και αύξηση. Νέα θα είναι και η κλίμακα υπολογισμού αλλά και ο τρόπος που θα αποπληρώνεται καθότι πλέον, σε κάθε ακίνητο θα αντιστοιχεί και ένας διαφορετικός φόρος ΕΝΦΙΑ.