Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απαγχόνιση των Ναζί ως εγκληματίες πολέμου

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απαγχόνιση των Ναζί ως εγκληματίες πολέμου
Σαν σήμερα το 1946, δέκα εξέχοντες Ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου.

Σε εκτέλεση οδηγήθηκαν, σαν σήμερα το 1946, οι καταδικασμένοι σε θάνατο, σύμφωνα με τη Δίκη της Νυρεμβέργης, εξέχοντες Ναζί ως εγκληματίες πολέμου.

Σε σημαντικά γεγονότα της 16ης Οκτωβρίου είχαμε:

1854: Γεννήθηκε ο Όσκαρ Ουάιλντ, ιρλανδός συγγραφέας. («Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»)

1923: Ο Γουόλ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρία Disney, που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1944: Η Λήμνος απελευθερώνεται από τη γερμανική κατοχή.

1946: Δέκα εξέχοντες Ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Πρόκειται για τους:
Χανς Φρανκ, 46 ετών, Διοικητή της κατεχόμενης Πολωνίας
Βίλχελμ Φρικ, 69 ετών, Υπουργό Εσωτερικών του Τρίτου Ράιχ
Άλφρεντ Γιοντλ, 56 ετών, αρχηγό της Βέρμαχτ
Ερνστ Καλτενμπρούνερ, 43 ετών, αρχηγό των SS
Βίλχελμ Κάϊτελ, 64 ετών, Υπουργό Πολέμου
Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ, 53 ετών, Υπουργό Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ
Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, 53 ετών, ιδεολογικό καθοδηγητή του Ναζιστικού Κόμματος
Φριτζ Ζάουκελ, 52 ετών, επίτροπο για τη στρατολόγηση ανθρώπινου δυναμικού για καταναγκαστική εργασία από τις κατεχόμενες χώρες
Άρτουρ Ζόις Ίνκβαρτ, 54 ετών, καγκελάριο της Αυστρίας
Γιούλιους Στράιχερ, 61 ετών, προπαγανδιστή του Ναζιστικού Κόμματος.

1956: Πέθανε ο Ζιλ Ριμέ, Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας, εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1964: Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.

1970: Η χούντα καθορίζει την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα "εκλογής των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής". Οι εγκάθετες διοικήσεις δήμων, συνδικάτων και επιστημονικών οργανώσεων θα "εκλέξουν" 92 αντιπροσώπους, από τους οποίους ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος θα επιλέξει τους 46, διατηρώντας την ευχέρεια να διορίσει "αριστίνδην" άλλα 10 μέλη της προσωπικής του επιλογής.

1995: Από πυρκαγιά σε θερμοκοιτίδα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, πεθαίνουν 3 βρέφη από ασφυξία.

1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο Ματέο Φλόρες, προτού αρχίσει ο αγώνας της εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα ποδοπατήματα και 180 τραυματίστηκαν.

1998: Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ , έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».